Wie is deze grand lady van de Haagse gastronomie?

Lisette Ernens is de bedenker van festival Haagse Wereld Hapjes aan het Lange Voorhout en van de Sterrenchef Box. Een interview met deze culinaire voorvrouw van Nederland.

sterrenchef callas

DATUM

25 mei 2022

TEKST

Jasper Gramsma

BEELD

Fleur Beemster

Wie is deze grand lady van de Haagse gastronomie?

Lisette Ernens is de bedenker van festival Haagse Wereld Hapjes aan het Lange Voorhout en van de Sterrenchef Box. Een interview met deze culinaire voorvrouw van Nederland.

Lisette Ernens groeide uit tot dé voorvrouw van culinair Nederland. Haar vriendschap met de Haagse topchef Marcel van der Kleijn, met wie ze jaarlijks het festival Haagse Wereld Hapjes organiseert op het Lange Voorhout, legde daarvoor de basis. “Hij bracht me op het idee voor een boekingsbureau voor sterrenchefs op locatie,” vertelt ze in de lounge van sterrenrestaurant Calla’s aan de Laan van Roos en Doorn. “Zoiets bestond nog niet en ik had al jaren ervaring met boekingen en evenementen met mijn vroegere bedrijf.”

sterrenchef callas

Lisette Ernens en Ronald van Roon maken een gerecht uit de Sterrenchef box.

Al snel strikte Ernens grote namen uit het hele land. “François Geurds van FG in Rotterdam, Paul Kappé van Monarh in Tilburg, Edwin Vinke van De Kromme Watergang in Zeeland,” somt ze op. “Iedereen zag het zitten.”

Sterrenchef Box

En terecht: Sterrenchef.com bleek een gat in de markt. ‘RTL Boulevard’ pikte het nieuws op en de boekingen voor private dining, gala’s en bruiloften stroomden binnen. En toen: corona. “Tja, alles geannuleerd. Dus moest het over een andere boeg.” In no time was daar de Sterrenchef Box: culinair genieten van een door de chefs zorgvuldig samengesteld menu om thuis af te maken, met behulp van een tutorial.


'Vaak bestellen mensen ’m omdat ze iets bijzonders op tafel willen zetten, maar niet de hele dag in de keuken willen staan'

Of de restaurants nou wel of niet open zijn en of er wel of niet door de sterrenchefs aan huis gekookt kan worden, de box is een blijvertje. Ernens: “Vaak bestellen mensen ’m omdat ze iets bijzonders op tafel willen zetten, maar niet de hele dag in de keuken willen staan. Maar er zijn ook ouders die met hun kinderen niet vast willen zitten aan de tijden van de oppas en mensen die niet willen ‘bobben’.”

Ze herinnert zich één heel bijzonder verzoek. “Een meisje dat stervende was, bestelde een box om op een intieme manier afscheid te nemen van haar dierbaren. Dat werd een avond met een lach en een traan.”


Lees ook:
6 x cocktails drinken in Den Haag
Onze favorieten

Korte stilte. Tijd om het koksbuis aan te trekken om met chef-kok Ronald van Roon een gerecht uit de box van Calla’s te demonstreren: gebrande yellowtail kingfish met groene olijf, een crème van wasabi en meloen. “Het menu bestaat uit vier gangen, dit is het voorgerecht. Je kunt de box natuurlijk uitbreiden met bijpassende wijnen,” aldus de immer kalme Van Roon.

Omdat het oog ook mee-eet, heeft de chef duidelijke instructies gemaakt. “Zo’n crème uitsmeren met een bolle lepel zullen mensen thuis niet snel bedenken,” knipoogt hij.

Kwaliteit

Om zijn sterrenkwaliteit te waarborgen, kiest Van Roon ingrediënten die de reis goed overleven. “We kiezen bijvoorbeeld niet voor een krokantje dat snel taai wordt of kleine takjes die snel verleppen.” En hoe zijn de reacties? “Mensen vinden het leuk om te doen en tegelijk thuis de restaurantbeleving te ervaren, valt me op.” Ernens vult aan: “Ook voor de restaurants is het fijn dat ze op deze manier vrijdags en ’s zaterdags meer ‘gasten’ kunnen bedienen.”


'Zo krijg je een dwarsdoorsnede van wat Nederland op culinair topniveau te bieden heeft'

Als de klus is geklaard, komt Ernens met nóg een culi-nieuwtje. Op 25 en 26 maart 2022 houdt ze met Slot Zeist het SterrenPreuvenement met tien sterrenchefs. “Een culinaire wandeling door Slot Zeist met in elke zaal chefs die hun gerechtjes presenteren: van Servais Tielman van ‘Beluga loves you’ in Maastricht tot Jonathan Zandbergen van Merlet in Schoorl. Zo krijg je een dwarsdoorsnede van wat Nederland op culinair topniveau te bieden heeft.” Lisette Ernens is niet te stuiten.

www.sterrenchef.com, www.haagsewereldhapjes.nl , www.sterrenchefbox.nl en www.sterrenpreuvenement.nl

datum 25 mei 2022
tekst Jasper Gramsma beeld Fleur Beemster

Lisette Ernens groeide uit tot dé voorvrouw van culinair Nederland. Haar vriendschap met de Haagse topchef Marcel van der Kleijn, met wie ze jaarlijks het festival Haagse Wereld Hapjes organiseert op het Lange Voorhout, legde daarvoor de basis. “Hij bracht me op het idee voor een boekingsbureau voor sterrenchefs op locatie,” vertelt ze in de lounge van sterrenrestaurant Calla’s aan de Laan van Roos en Doorn. “Zoiets bestond nog niet en ik had al jaren ervaring met boekingen en evenementen met mijn vroegere bedrijf.”

sterrenchef callas

Lisette Ernens en Ronald van Roon maken een gerecht uit de Sterrenchef box.

Al snel strikte Ernens grote namen uit het hele land. “François Geurds van FG in Rotterdam, Paul Kappé van Monarh in Tilburg, Edwin Vinke van De Kromme Watergang in Zeeland,” somt ze op. “Iedereen zag het zitten.”

Sterrenchef Box

En terecht: Sterrenchef.com bleek een gat in de markt. ‘RTL Boulevard’ pikte het nieuws op en de boekingen voor private dining, gala’s en bruiloften stroomden binnen. En toen: corona. “Tja, alles geannuleerd. Dus moest het over een andere boeg.” In no time was daar de Sterrenchef Box: culinair genieten van een door de chefs zorgvuldig samengesteld menu om thuis af te maken, met behulp van een tutorial.


'Vaak bestellen mensen ’m omdat ze iets bijzonders op tafel willen zetten, maar niet de hele dag in de keuken willen staan'

Of de restaurants nou wel of niet open zijn en of er wel of niet door de sterrenchefs aan huis gekookt kan worden, de box is een blijvertje. Ernens: “Vaak bestellen mensen ’m omdat ze iets bijzonders op tafel willen zetten, maar niet de hele dag in de keuken willen staan. Maar er zijn ook ouders die met hun kinderen niet vast willen zitten aan de tijden van de oppas en mensen die niet willen ‘bobben’.”

Ze herinnert zich één heel bijzonder verzoek. “Een meisje dat stervende was, bestelde een box om op een intieme manier afscheid te nemen van haar dierbaren. Dat werd een avond met een lach en een traan.”


Lees ook:
6 x cocktails drinken in Den Haag
Onze favorieten

Korte stilte. Tijd om het koksbuis aan te trekken om met chef-kok Ronald van Roon een gerecht uit de box van Calla’s te demonstreren: gebrande yellowtail kingfish met groene olijf, een crème van wasabi en meloen. “Het menu bestaat uit vier gangen, dit is het voorgerecht. Je kunt de box natuurlijk uitbreiden met bijpassende wijnen,” aldus de immer kalme Van Roon.

Omdat het oog ook mee-eet, heeft de chef duidelijke instructies gemaakt. “Zo’n crème uitsmeren met een bolle lepel zullen mensen thuis niet snel bedenken,” knipoogt hij.

Kwaliteit

Om zijn sterrenkwaliteit te waarborgen, kiest Van Roon ingrediënten die de reis goed overleven. “We kiezen bijvoorbeeld niet voor een krokantje dat snel taai wordt of kleine takjes die snel verleppen.” En hoe zijn de reacties? “Mensen vinden het leuk om te doen en tegelijk thuis de restaurantbeleving te ervaren, valt me op.” Ernens vult aan: “Ook voor de restaurants is het fijn dat ze op deze manier vrijdags en ’s zaterdags meer ‘gasten’ kunnen bedienen.”


'Zo krijg je een dwarsdoorsnede van wat Nederland op culinair topniveau te bieden heeft'

Als de klus is geklaard, komt Ernens met nóg een culi-nieuwtje. Op 25 en 26 maart 2022 houdt ze met Slot Zeist het SterrenPreuvenement met tien sterrenchefs. “Een culinaire wandeling door Slot Zeist met in elke zaal chefs die hun gerechtjes presenteren: van Servais Tielman van ‘Beluga loves you’ in Maastricht tot Jonathan Zandbergen van Merlet in Schoorl. Zo krijg je een dwarsdoorsnede van wat Nederland op culinair topniveau te bieden heeft.” Lisette Ernens is niet te stuiten.

www.sterrenchef.com, www.haagsewereldhapjes.nl , www.sterrenchefbox.nl en www.sterrenpreuvenement.nl