House of Lords

DATUM

10 juli 2024

TEKST

Jasper Gramsma

BEELD

Brian Mul

‘House of Lords is flexibel als een kameleon’

Raymond Talsma en Leon Harinck van House of Lords staan open voor het experiment. “Ik heb laatst gegrilde zonnebloem geproefd!”

DATUM

10 juli 2024

TEKST

Jasper Gramsma

BEELD

Brian Mul

‘House of Lords is flexibel als een kameleon’

Raymond Talsma en Leon Harinck van House of Lords staan open voor het experiment. “Ik heb laatst gegrilde zonnebloem geproefd!”

Aan de vooravond van hun twintigjarig jubileum wordt voor Raymond Talsma en Leon Harinck van het oer-Haagse cateringbedrijf House of Lords alles anders. Nadat ze sinds de opening van het Louwman Museum al inhuisden aan de Leidsestraatweg, gaan de partijen eind 2023 uit elkaar. “Als goede vrienden, hoor,” voegt maître d’hôtel Talsma er direct aan toe vanachter een kop koffie in de lounge van het al even oer-Haagse Hotel Des Indes. “Ook al is het niet langer de uitvalsbasis, het blijft wel een van onze evenementenlocaties.”

Wat achterblijft op Louwmans overdekte Museumplein is de originele gevel van het befaamde sterrenrestaurant The House of Lords – naamgever van de cateraars – dat eind jaren tachtig moest wijken voor de bouw van de nieuwe Tweede Kamer. “Jammer natuurlijk, maar die gevel hoort nu eenmaal bij hun collectie,” zegt Talsma gelaten. “Voor ons zijn het vooral de mooie herinneringen die blijven; hier begonnen we met z’n drieën en inmiddels bestaat ons bedrijf uit meer dan honderd mensen.”

Foodtrucks

Aan de overkant van de tafel begint patron-cuisinier Harinck te lachen: “Ik ben en blijf een nuchtere Zeeuw, dus toen Louwman-directeur Ronald Kooyman destijds vroeg hoe groot onze capaciteit was, zei ik: ‘Kwaliteit gaat boven alles en met diners tot veertig man kunnen we die garanderen.’ Nu draaien we onze hand niet meer om voor partijen met twaalfhonderd man, uiteraard met dezelfde standaard; we doen fantastische events met foodtrucks, à la minute parmaham snijden, vis trancheren, noem maar op.”


‘We absorberen de omgeving en bewegen mee met het publiek’

“Of het nu gaat om de Hof van Duivenvoorde en Villa Ockenburgh, waar we de horeca verzorgen, of een van de andere prominente plekken in de stad waar we de catering doen: overal halen we het optimale uit de locatie,” vult Talsma aan. “House of Lords is zo flexibel als een kameleon. We absorberen de omgeving en bewegen mee met het publiek dat er komt.” Die aanpak vraagt om creativiteit van het hele team. “Ik zeg weleens: we zijn Hagenaars met een Rotterdamse niet-lullen-maar-poetsenmentaliteit. Handen uit de mouwen, voeten in de modder.”

Pijn

Er wordt dus hard gewerkt, maar plezier is net zo belangrijk. “Een familiebedrijf zijn we niet, maar zo voelt het wel,” vindt Harinck. “We weten wat er speelt binnen het team en iedereen zit op één lijn. In die sfeer is het ook prima om je te omgeven met mensen die beter zijn dan jijzelf en om van elkaar te leren. Ik wil best toegeven dat onze chef beter kookt dan ik.” Dan met een knipoog: “Nou ja, dat doet wel een beetje pijn, maar het gaat erom wat het beste is voor ons allemaal.”


‘Áls we gaan voor vlees of vis, dan wel van topkwaliteit’

De jonge garde zit volgens Talsma bovendien boordevol ideeën. “Op TikTok komen ze allerlei nieuwe technieken en producten tegen. En wij staan open voor het experiment. Zo heb ik laatst een in z’n geheel gegrilde zonnebloem geproefd!” Dat past volgens Harinck helemaal in de trend. “Mensen maken steeds bewustere keuzes. Daarom werken we ook volgens de principes van de Dutch Cuisine met zo veel mogelijk lokale ingrediënten en minder dierlijke producten. En áls we toch gaan voor vlees of vis, dan wel van topkwaliteit en met respect bereid.”

House of Lords

Wat het nieuwe onderkomen van de heren in jubeljaar 2024 zal zijn, staat nog open. “Het kan een chique plek zijn, maar iets rauws is ook interessant,” formuleert Talsma van House of Lords cryptisch. “Voorlopig zijn we in elk geval druk met twee nieuwe locaties die we hebben aangetrokken: Amare en de Nieuwe Kerk.”

www.houseoflords.nl