Hofstede Meerzigt

BOIDR eet thuis: @Home Diner van Hofstede Meerzigt (Zoetermeer)

De komende weken licht BOIDR een aantal bijzondere delivery's uit. Dit keer: Hofstede Meerzigt (Zoetermeer).

hofstede meerzigt zalm

DATUM

21 januari 2021

TEKST

Annerieke Simeone

BEELD

PR

Hofstede Meerzigt

BOIDR eet thuis: @Home Diner van Hofstede Meerzigt (Zoetermeer)

De komende weken licht BOIDR een aantal bijzondere delivery's uit. Dit keer: Hofstede Meerzigt (Zoetermeer).

Dingdong. Klokslag 19.00 uur overhandigt een man met mondkapje ons een kartonnen doos. “Alstublieft, uw viergangen @Home Diner van Hofstede Meerzigt. Eet smakelijk.” We bedanken hem, lopen de keuken in en kijken wat erin zit.

hofstede meezingt

Topinamboer met mosterd en dille.

Onder de uitgebreide instructieformulieren liggen vacuümverpakte zakjes met inhoud. “Oh kijk,” zegt mijn man, “de voor- en nagerechten zijn al bereid. Easy.” Hij maakt zijn bakje open en leest: “Topinamboer met mosterd en dille. Ik moet de goudkleurige onderzetter op het bord schuiven.” We kijken elkaar aan. Nou, dat doen we niet hoor, zo lastig snijden ook. Behendig schuiven we het rechthoekige kunstwerkje op het bord. Ziet er prima uit.


De notige, tikje zoetige aardpeer combineert uitstekend met mosterd en de gemarineerde zalm

Ondertussen zetten we een pan met water op voor het tussengerecht. Twintig minuten op laag vuur laten pruttelen, zegt de handleiding. Oké, tijd genoeg om rustig het eerste gerecht te verorberen. 

Immuunsysteem

Aan tafel proberen we de zalm en de vegetarische versie. De notige, tikje zoetige aardpeer – goed voor je immuunsysteem, lees ik overal – combineert uitstekend met mosterd en de gemarineerde zalm. “Hoe bevalt jouw gerecht?”, check ik bij mijn tafelgenoot. Duim omhoog. So far so good.

Fregola

Weer terug in de keuken halen we het zakje met de scholfilet eruit en drukken er even in om te zien of deze gaar is. Ja, hij kan eruit. Daarna begint het grote snijwerk. Van de zakjes weliswaar: truffelsaus, fregola, gekonftijte paddenstoelen, gepocheerd ei. Ovenwand aan, want die zakjes zijn loeiheet. En dan nog zorgen dat alles weer een beetje toonbaar op het bord ligt. Lukt aardig.

Hofstede Meerzigt

We moeten het eerst maar eens hebben over de truffelsaus. Die is geweldig. En godzijdank hebben de koks van Hofstede Meerzigt bedacht dat er vooral mag worden meegegeven. Zo mee eens! Thuis zijn we gek op fregola, de bijzondere pastabolletjes afkomstig van het Italiaanse eiland Sardinië. Het heeft iets weg van parelcouscous, maar is gemaakt van grof griesmeel. Eenmaal gekookt is het zacht van structuur, en het is ideaal bij een rijke saus (waarvan acte).

sliptong hofstede meerzigt

Niet één maar twee gegrilde sliptongen. Comfortfood.

Niet één maar twee gegrilde sliptongen. Comfortfood. De vegaversie omvat hetzelfde als hierboven, maar in plaats van vis en jus twee perfect gepocheerde eieren en truffelaceto.

Brasserie 1640

De hoofdgerechten dan. Een tijd geleden sprak ik Bert de Boer, eigenaar van Hofstede Meerzigt en het online wijnwarenhuis The Wine List. Tegenover dit landelijk gelegen restaurant in Zoetermeer had hij net een nieuw etablissement geopend: Brasserie 1640. “Net als in ons restaurant hoef je ook hier niet bang te zijn dat je met een lege maag naar huis gaat,” benadrukte hij toen. Nou Bert, met je thuisdiners kom je ook niets tekort.

brasserie 1640 Zoetermeer

Brasserie 1640 was voorheen een boerderij.

Een joekel van een kogelbiefstuk – al netjes in plakjes voorgesneden – ligt op het bord. Daarover en omheen kaantjes, jus van rookworst en gestoofde groene kool met pancetta. Vleesliefhebbers moeten nu gaan rammelen van de honger. Het vlees is van kwaliteit, mooi bruin gebakken vanbuiten en rosé vanbinnen. Boven op dit alles ook nog een smeuïge pastinaakcrème en krokante aardappelchips.

Twee joekels van chocolade-eikels die je kapot moet tikken, wil je bij de inhoud komen.

Aan het eind van de avond komt manlief aanzetten met twee joekels van chocolade-eikels die je kapot moet tikken, wil je bij de inhoud komen. Het eiwit: slagroommousse. Het eigeel: passievruchtgelei. Erbij nog wat notencrumble, moerbeien en flinterdunne ananasschijfjes. Eerlijk is eerlijk: dit is toch wel het verrassendste gerecht van vanavond.


De kookwekker gaat, we moeten weer de keuken in

@Home Diner Menu

Dit maak je niet zomaar thuis. Sowieso is het @Home Diner Menu van Hofstede Meerzigt niet iets voor tussendoor. Eerder iets voor als je iets te vieren hebt. Of als je je partner met een goed glas wijn eens diep in de ogen wilt kijken. En dat diegene dan zegt: “De kookwekker gaat, we moeten weer de keuken in.” Ook leuk.

Meer informatie: www.hofstedemeerzigt.nl

datum 21 januari 2021
tekst Annerieke Simeone beeld PR

Dingdong. Klokslag 19.00 uur overhandigt een man met mondkapje ons een kartonnen doos. “Alstublieft, uw viergangen @Home Diner van Hofstede Meerzigt. Eet smakelijk.” We bedanken hem, lopen de keuken in en kijken wat erin zit.

hofstede meezingt

Topinamboer met mosterd en dille.

Onder de uitgebreide instructieformulieren liggen vacuümverpakte zakjes met inhoud. “Oh kijk,” zegt mijn man, “de voor- en nagerechten zijn al bereid. Easy.” Hij maakt zijn bakje open en leest: “Topinamboer met mosterd en dille. Ik moet de goudkleurige onderzetter op het bord schuiven.” We kijken elkaar aan. Nou, dat doen we niet hoor, zo lastig snijden ook. Behendig schuiven we het rechthoekige kunstwerkje op het bord. Ziet er prima uit.


De notige, tikje zoetige aardpeer combineert uitstekend met mosterd en de gemarineerde zalm

Ondertussen zetten we een pan met water op voor het tussengerecht. Twintig minuten op laag vuur laten pruttelen, zegt de handleiding. Oké, tijd genoeg om rustig het eerste gerecht te verorberen. 

Immuunsysteem

Aan tafel proberen we de zalm en de vegetarische versie. De notige, tikje zoetige aardpeer – goed voor je immuunsysteem, lees ik overal – combineert uitstekend met mosterd en de gemarineerde zalm. “Hoe bevalt jouw gerecht?”, check ik bij mijn tafelgenoot. Duim omhoog. So far so good.

Fregola

Weer terug in de keuken halen we het zakje met de scholfilet eruit en drukken er even in om te zien of deze gaar is. Ja, hij kan eruit. Daarna begint het grote snijwerk. Van de zakjes weliswaar: truffelsaus, fregola, gekonftijte paddenstoelen, gepocheerd ei. Ovenwand aan, want die zakjes zijn loeiheet. En dan nog zorgen dat alles weer een beetje toonbaar op het bord ligt. Lukt aardig.

Hofstede Meerzigt

We moeten het eerst maar eens hebben over de truffelsaus. Die is geweldig. En godzijdank hebben de koks van Hofstede Meerzigt bedacht dat er vooral mag worden meegegeven. Zo mee eens! Thuis zijn we gek op fregola, de bijzondere pastabolletjes afkomstig van het Italiaanse eiland Sardinië. Het heeft iets weg van parelcouscous, maar is gemaakt van grof griesmeel. Eenmaal gekookt is het zacht van structuur, en het is ideaal bij een rijke saus (waarvan acte).

sliptong hofstede meerzigt

Niet één maar twee gegrilde sliptongen. Comfortfood.

Niet één maar twee gegrilde sliptongen. Comfortfood. De vegaversie omvat hetzelfde als hierboven, maar in plaats van vis en jus twee perfect gepocheerde eieren en truffelaceto.

Brasserie 1640

De hoofdgerechten dan. Een tijd geleden sprak ik Bert de Boer, eigenaar van Hofstede Meerzigt en het online wijnwarenhuis The Wine List. Tegenover dit landelijk gelegen restaurant in Zoetermeer had hij net een nieuw etablissement geopend: Brasserie 1640. “Net als in ons restaurant hoef je ook hier niet bang te zijn dat je met een lege maag naar huis gaat,” benadrukte hij toen. Nou Bert, met je thuisdiners kom je ook niets tekort.

brasserie 1640 Zoetermeer

Brasserie 1640 was voorheen een boerderij.

Een joekel van een kogelbiefstuk – al netjes in plakjes voorgesneden – ligt op het bord. Daarover en omheen kaantjes, jus van rookworst en gestoofde groene kool met pancetta. Vleesliefhebbers moeten nu gaan rammelen van de honger. Het vlees is van kwaliteit, mooi bruin gebakken vanbuiten en rosé vanbinnen. Boven op dit alles ook nog een smeuïge pastinaakcrème en krokante aardappelchips.

Twee joekels van chocolade-eikels die je kapot moet tikken, wil je bij de inhoud komen.

Aan het eind van de avond komt manlief aanzetten met twee joekels van chocolade-eikels die je kapot moet tikken, wil je bij de inhoud komen. Het eiwit: slagroommousse. Het eigeel: passievruchtgelei. Erbij nog wat notencrumble, moerbeien en flinterdunne ananasschijfjes. Eerlijk is eerlijk: dit is toch wel het verrassendste gerecht van vanavond.


De kookwekker gaat, we moeten weer de keuken in

@Home Diner Menu

Dit maak je niet zomaar thuis. Sowieso is het @Home Diner Menu van Hofstede Meerzigt niet iets voor tussendoor. Eerder iets voor als je iets te vieren hebt. Of als je je partner met een goed glas wijn eens diep in de ogen wilt kijken. En dat diegene dan zegt: “De kookwekker gaat, we moeten weer de keuken in.” Ook leuk.

Meer informatie: www.hofstedemeerzigt.nl