The Winelist

‘Elke dag spelen we hier de Champions League’

Op The Winelist, het online wijnwarenhuis van Activin Wine Group, staan alleen maar topwijnen. Een van de huizen die zij vertegenwoordigen, is Domaine Fournier, het wijngoed in de Loire van Joost van der Does de Willebois, oud-beursbaas en Hagenaar.

Wine List

DATUM

04 april 2020

TEKST

Annerieke Simeone

BEELD

Fleur Beemster en PR

The Winelist

‘Elke dag spelen we hier de Champions League’

Op The Winelist, het online wijnwarenhuis van Activin Wine Group, staan alleen maar topwijnen. Een van de huizen die zij vertegenwoordigen, is Domaine Fournier, het wijngoed in de Loire van Joost van der Does de Willebois, oud-beursbaas en Hagenaar.

Activin Wine Group, het veelzijdige familiebedrijf van Bert de Boer, is altijd bezig met de toekomst. Sinds een aantal maanden is het bijvoorbeeld mogelijk om met een VR-bril bij Albert Heijn of tijdens een diner in het eigen restaurant Hofstede Meerzigt te Zoetermeer een reis te maken langs Argentijnse wijnvelden van Bodega Norton. Een ander succesvol concept is The Winelist, een online warenhuis van wijnen.

Topwijnen

Niet zomaar wijnen, nee, topwijnen. Joost de Bruijn, directeur Business Development van Activin: “Wijnliefhebbers zoeken steeds meer online naar informatie, bovendien zijn we zo 24 uur per dag bereikbaar voor onze relaties.”

Domaine Fournier

Een van de huizen die zij vertegenwoordigen, is Domaine Fournier, het bedrijf van Joost van der Does de Willebois, oud-beursbaas en Hagenaar. Hij kocht een wijngoed in de Loire en startte zijn eigen wijnbedrijf. Enkele jaren geleden raakte hij in gesprek met de familie Fournier en kreeg de kans om dit iconische wijnhuis in de Loire te kopen.


‘In een wijnwinkel raak ik al snel de weg kwijt'

De oud-voorzitter van Euronext Amsterdam was enthousiast toen hij werd benaderd voor The Winelist. “In een wijnwinkel raak ik al snel de weg kwijt, ik kijk liever online. Bij The Winelist kun je kiezen op land, jaar, regio, smaak, druif, ja zelfs op de gewenste temperatuur. Maar dat is niet de enige reden, Fournier wordt geschonken in Franse toprestaurants met twee en drie sterren, we zochten dus een topimporteur die ons merk in Nederland in de markt weet te zetten. Dat kan Activin Wine Group.”

Pouilly Fumé

In de chique lounge van Hotel Des Indes haalt De Bruijn drie wijnen van Fournier tevoorschijn. Met een blik op de Pouilly Fumé die van wijnspecialist Harold Hamersma een 9 kreeg: “In Nederland is er een steeds grotere vraag naar wijnen uit de Loire. Men is een beetje klaar met vet en vol. Tijdens de lunch eet men meer lichte gerechten, zoals vis.”

Joost de Bruyn en Joost Willebois

Joost de Bruijn (rechts, Activin Wine Group) en Joost van der Does de Willebois (Fournier)

Hij pakt er een Sancerre bij. “Ook deze past daar heel goed bij: sappig fruit, lichte kruiden en mineralen. Heerlijk. De hele regio zet zich overigens momenteel goed op de kaart, maar wij zoeken dan naar de beste speler in zo’n gebied. Elke dag spelen we de Champions League. En dat kun je zien in de cijfers. Steeds meer restaurants kiezen voor Fournier. In Den Haag leveren we onder andere aan MamaKelly en Glaswerk in de Binckhorst, aan hotel-restaurant Savarin en de Heeren van Huygens, maar ook aan het pas geopende Franse restaurant Amélie aan de Javastraat. Wil je alle wijnen van Fournier proeven, dan moet je ons eigen restaurant bezoeken in Zoetermeer.” 

The Winelist

Het topsegment van The Winelist is overigens niet alleen voor in het weekend, drukt De Bruijn ons op het hart. “We hebben wijnen voor elk moment van de dag.”


‘We hebben het dan ook niet over wijntjes’

Hij wijst weer naar de Sancerre. “Je betaalt niet alleen voor de wijn, maar ook voor de accijns, de verpakking, het transport, de opslag en natuurlijk voor de wijnboer zelf. We hebben het dan ook niet over wijntjes. Dat vind ik zo denigrerend. De wijnboer heeft er met bloed, zweet en tranen aan gewerkt. Als je ziet hoeveel liefde die er insteekt. Ik krijg er kippenvel van.”

FOURNIER

‘We hebben 120 veldjes, variërend van een kwart tot een halve hectare’

Fournier bezit meer dan zestig hectare wijngaarden in de meest prestigieuze appellations, zoals Sancerre, Pouilly Fumé en Menetou-Salon, en is in meer dan 68 landen verkrijgbaar. Van der Does de Willebois: “Ik kan helaas niet zeggen dat ik romantisch uitkijk over mijn wijngaard, want we hebben 120 veldjes, variërend van een kwart tot een halve hectare. Die omvang is nodig om de kwaliteit te behouden.”


'In eerste instantie dachten we dat het warme weer kleine druiven met veel suikers en alcohol zou opleveren'

2019 was een goed jaar volgens de Haagse wijnboer. “In eerste instantie dachten we dat het warme weer kleine druiven met veel suikers en alcohol zou opleveren. Maar in de tweede helft van de oogst werden we gered door een plotselinge regenval. Onze machines konden daardoor de berg niet op. Zodoende konden de druiven het bladvocht opnemen en kregen ze 20% meer volume.

Moeder Natuur

Een cadeau van Moeder Natuur. Daarna hebben we, voordat de druiven zouden knappen, snel geoogst.” Het resultaat mocht er wezen: de opbrengst was hoger, het alcoholpercentage was lager en de finesse in de wijn steeg.

Menetou Salon Fournier

Joost de Bruijn van Activin Wine Group eet het liefst oesters bij de Menetou-Salon van Fournier

Goed, dan tot slot een strikvraag: welke wijn van Domaine Fournier vinden de heren zelf het lekkerst? “Ja, daar kan ik toch geen antwoord op geven?”, sputtert Van der Does de Willebois tegen. “Dat is net alsof je vraagt welke van mijn vier zonen mijn favoriet is. Nee, dat kan ik niet.”

Menetou-Salon

Alle ogen zijn nu gericht op De Bruijn, die er even over moet nadenken. Dan, met een glimlach: “Ik kies voor de Menetou-Salon, van het relatief kleine appellatiegebied Côtes de Morogues. De kleigrond daar zorgt voor finesse, lichte zuren, een zachte en volle smaak. Wat ik erbij eet? Oesters! De Menetou-Salon kost € 19,75, dat is een heel goede prijs-kwaliteitverhouding.”


'Niets is erger dan een niemendalletje

“Dat is ook wat ik nastreef,” vult Van der Does de Willebois aan. “We willen de mensen verrassen met onze wijnen. Niets is erger dan een niemendalletje. De eerste slok moet meteen uitnodigen tot een tweede.”

Wilt u ook wat van The Wine List proberen? Klik dan hier.
Bij een besteding van 75,- euro krijgt u 20,- euro korting én gratis bezorging. 

www.winelist.nl

datum 04 april 2020
tekst Annerieke Simeone beeld Fleur Beemster en PR

Activin Wine Group, het veelzijdige familiebedrijf van Bert de Boer, is altijd bezig met de toekomst. Sinds een aantal maanden is het bijvoorbeeld mogelijk om met een VR-bril bij Albert Heijn of tijdens een diner in het eigen restaurant Hofstede Meerzigt te Zoetermeer een reis te maken langs Argentijnse wijnvelden van Bodega Norton. Een ander succesvol concept is The Winelist, een online warenhuis van wijnen.

Topwijnen

Niet zomaar wijnen, nee, topwijnen. Joost de Bruijn, directeur Business Development van Activin: “Wijnliefhebbers zoeken steeds meer online naar informatie, bovendien zijn we zo 24 uur per dag bereikbaar voor onze relaties.”

Domaine Fournier

Een van de huizen die zij vertegenwoordigen, is Domaine Fournier, het bedrijf van Joost van der Does de Willebois, oud-beursbaas en Hagenaar. Hij kocht een wijngoed in de Loire en startte zijn eigen wijnbedrijf. Enkele jaren geleden raakte hij in gesprek met de familie Fournier en kreeg de kans om dit iconische wijnhuis in de Loire te kopen.


‘In een wijnwinkel raak ik al snel de weg kwijt'

De oud-voorzitter van Euronext Amsterdam was enthousiast toen hij werd benaderd voor The Winelist. “In een wijnwinkel raak ik al snel de weg kwijt, ik kijk liever online. Bij The Winelist kun je kiezen op land, jaar, regio, smaak, druif, ja zelfs op de gewenste temperatuur. Maar dat is niet de enige reden, Fournier wordt geschonken in Franse toprestaurants met twee en drie sterren, we zochten dus een topimporteur die ons merk in Nederland in de markt weet te zetten. Dat kan Activin Wine Group.”

Pouilly Fumé

In de chique lounge van Hotel Des Indes haalt De Bruijn drie wijnen van Fournier tevoorschijn. Met een blik op de Pouilly Fumé die van wijnspecialist Harold Hamersma een 9 kreeg: “In Nederland is er een steeds grotere vraag naar wijnen uit de Loire. Men is een beetje klaar met vet en vol. Tijdens de lunch eet men meer lichte gerechten, zoals vis.”

Joost de Bruyn en Joost Willebois

Joost de Bruijn (rechts, Activin Wine Group) en Joost van der Does de Willebois (Fournier)

Hij pakt er een Sancerre bij. “Ook deze past daar heel goed bij: sappig fruit, lichte kruiden en mineralen. Heerlijk. De hele regio zet zich overigens momenteel goed op de kaart, maar wij zoeken dan naar de beste speler in zo’n gebied. Elke dag spelen we de Champions League. En dat kun je zien in de cijfers. Steeds meer restaurants kiezen voor Fournier. In Den Haag leveren we onder andere aan MamaKelly en Glaswerk in de Binckhorst, aan hotel-restaurant Savarin en de Heeren van Huygens, maar ook aan het pas geopende Franse restaurant Amélie aan de Javastraat. Wil je alle wijnen van Fournier proeven, dan moet je ons eigen restaurant bezoeken in Zoetermeer.” 

The Winelist

Het topsegment van The Winelist is overigens niet alleen voor in het weekend, drukt De Bruijn ons op het hart. “We hebben wijnen voor elk moment van de dag.”


‘We hebben het dan ook niet over wijntjes’

Hij wijst weer naar de Sancerre. “Je betaalt niet alleen voor de wijn, maar ook voor de accijns, de verpakking, het transport, de opslag en natuurlijk voor de wijnboer zelf. We hebben het dan ook niet over wijntjes. Dat vind ik zo denigrerend. De wijnboer heeft er met bloed, zweet en tranen aan gewerkt. Als je ziet hoeveel liefde die er insteekt. Ik krijg er kippenvel van.”

FOURNIER

‘We hebben 120 veldjes, variërend van een kwart tot een halve hectare’

Fournier bezit meer dan zestig hectare wijngaarden in de meest prestigieuze appellations, zoals Sancerre, Pouilly Fumé en Menetou-Salon, en is in meer dan 68 landen verkrijgbaar. Van der Does de Willebois: “Ik kan helaas niet zeggen dat ik romantisch uitkijk over mijn wijngaard, want we hebben 120 veldjes, variërend van een kwart tot een halve hectare. Die omvang is nodig om de kwaliteit te behouden.”


'In eerste instantie dachten we dat het warme weer kleine druiven met veel suikers en alcohol zou opleveren'

2019 was een goed jaar volgens de Haagse wijnboer. “In eerste instantie dachten we dat het warme weer kleine druiven met veel suikers en alcohol zou opleveren. Maar in de tweede helft van de oogst werden we gered door een plotselinge regenval. Onze machines konden daardoor de berg niet op. Zodoende konden de druiven het bladvocht opnemen en kregen ze 20% meer volume.

Moeder Natuur

Een cadeau van Moeder Natuur. Daarna hebben we, voordat de druiven zouden knappen, snel geoogst.” Het resultaat mocht er wezen: de opbrengst was hoger, het alcoholpercentage was lager en de finesse in de wijn steeg.

Menetou Salon Fournier

Joost de Bruijn van Activin Wine Group eet het liefst oesters bij de Menetou-Salon van Fournier

Goed, dan tot slot een strikvraag: welke wijn van Domaine Fournier vinden de heren zelf het lekkerst? “Ja, daar kan ik toch geen antwoord op geven?”, sputtert Van der Does de Willebois tegen. “Dat is net alsof je vraagt welke van mijn vier zonen mijn favoriet is. Nee, dat kan ik niet.”

Menetou-Salon

Alle ogen zijn nu gericht op De Bruijn, die er even over moet nadenken. Dan, met een glimlach: “Ik kies voor de Menetou-Salon, van het relatief kleine appellatiegebied Côtes de Morogues. De kleigrond daar zorgt voor finesse, lichte zuren, een zachte en volle smaak. Wat ik erbij eet? Oesters! De Menetou-Salon kost € 19,75, dat is een heel goede prijs-kwaliteitverhouding.”


'Niets is erger dan een niemendalletje

“Dat is ook wat ik nastreef,” vult Van der Does de Willebois aan. “We willen de mensen verrassen met onze wijnen. Niets is erger dan een niemendalletje. De eerste slok moet meteen uitnodigen tot een tweede.”

Wilt u ook wat van The Wine List proberen? Klik dan hier.
Bij een besteding van 75,- euro krijgt u 20,- euro korting én gratis bezorging. 

www.winelist.nl