5 x bib gourmand in Den Haag: ontdek culinaire parels

Den Haag is een stad vol verfijnde horecaconcepten. Dat hebben we de afgelopen jaren uitvoerig onderzocht. Maar wist je dat een aantal van deze hotspots ook een Bib Gourmand heeft? De term ‘BIB Gourmand’ is een onderscheiding die de Michelin-gids toekent aan restaurants die kwalitatief hoogwaardige gerechten serveren tegen een redelijke prijs. Met andere woorden, restaurants die uitblinken in het maken van smaakvolle, verfijnde gerechten die toegankelijk en betaalbaar zijn. Klinkt goed? Ga dan mee op een culinaire reis langs vijf restaurants met deze speciale erkenning.

Tapisco aan de Kneuterdijka

DATUM

27 augustus 2023

TEKST

Meike Liedenbaum

BEELD

PR

5 x bib gourmand in Den Haag: ontdek culinaire parels

Den Haag is een stad vol verfijnde horecaconcepten. Dat hebben we de afgelopen jaren uitvoerig onderzocht. Maar wist je dat een aantal van deze hotspots ook een Bib Gourmand heeft? De term ‘BIB Gourmand’ is een onderscheiding die de Michelin-gids toekent aan restaurants die kwalitatief hoogwaardige gerechten serveren tegen een redelijke prijs. Met andere woorden, restaurants die uitblinken in het maken van smaakvolle, verfijnde gerechten die toegankelijk en betaalbaar zijn. Klinkt goed? Ga dan mee op een culinaire reis langs vijf restaurants met deze speciale erkenning.

o1. Restaurant Ñ

Restaurant Ñ (Nobelstraat) herken je aan het oude, okergeel geverfde pand en het romantische terras, inclusief houten klapstoelen en met linnen gedekte tafels. Met een wirwar aan kleine lampjes en een gekoelde fles witte wijn lijkt het hier in de zomer net of je even op vakantie bent in Spanje. De kaart is klein en puur en bestaat uit middelgrote gerechten met Spaanse ondertonen om te delen. De keuken is tot laat open. Hier ga je heen om lang (lees: heel lang) te tafelen. Er wordt in dit bib gourmand-restaurant regelmatig tot diep in de nacht geborreld. Dan worden de tafels aan elkaar geschoven en gaat het diner langzaam over in Espresso Martini’s en muziek!

Het terras van Restaurant Ñ.

www.restaurant-n.nl

2. Tapisco

Al vaker schreven we over Tapisco van Marcel van der Kleijn  aan de Kneuterdijk. Het is niet voor niets dat dit Spaans-Portugese restaurant steeds weer wordt meegenomen in de BOIDR-aanbevelingen. Eeuwenlang was het een geroemde boekhandel, totdat de literatuur werd ingeruild voor een sfeervol restaurant met zuiderse flair. Wat ons betreft dé plek in Den Haag voor Spaanse tapas en Portugese petiscos. Waar overigens ook de naam vandaan komt: Tapisco (tapas petiscos). Kwaliteitsproducten schitteren hier in typische gerechtjes, niet te ingewikkeld maar boordevol smaak. Onze all-time favorite is en blijft de inktvismacaron met tonijn en basilicum.

Tapisco aan de Kneuterdijk

www.tapisco.nl

3. De Basiliek

Eén ding is zeker: bij De Basiliek in de Korte Houtstraat gaat het er gezellig aan toe. Alles wat het leven mooi maakt, wordt hier ruim geserveerd. Denk aan smaakvolle, diepe sauzen, groentegarnituren die er echt toe doen, een enorme wijnkaart met ruim aanbod per glas en halve flesjes, en een menukaart met genereuze smaken die worden gekenmerkt door een mediterrane frisheid. De sfeer is bruisend, de bediening goedlachs. Als je hier nog niet hebt gegeten, dan raden we je aan daar snel verandering in te brengen. Met recht een bib.

Een volle tafel bij de Basiliek

www.debasiliek.nl

4. Basaal

Soms is eenvoud het meest verfijnde. Dat is precies het motto van bib gourmand Restaurant Basaal. Hier omarmen ze de schoonheid van eenvoud in hun ‘moderne marktkeuken’ en focussen ze op lokale en seizoengebonden producten. Een gezellig buurtrestaurant met Scandinavische en vintage vibes en een heerlijk terras aan het water. Een ongedwongen smaakfeestje. Je vindt Basaal aan de Dunne Bierkade. Probeer de rauwe makreel met komkommer en vlierbloesem of de ‘burnt tomatoes’ met gezouten yoghurt en XO-saus.

Rauwe makreel, komkommer en vlierbloesem van Restaurant Basaal

www.restaurantbasaal.nl

5. Publique

Er zijn weinig Hagenaars die dit restaurant aan het Anna Paulownaplein niet kennen. Het hoekpand waar retro samengaat met glas-in-loodramen, speelt in op frisse gerechten met een mediterrane draai. We raden je aan om bij Publique te kiezen voor het signature-menu van 7 gangen. Waarbij het groentemenu minstens zo smaakvol is als het vlees/vismenu. Ze nemen hun groenten hier érg serieus.

De open keuken van Publique

www.restaurantpublique.nl

datum 27 augustus 2023
tekst Meike Liedenbaum beeld PR

o1. Restaurant Ñ

Restaurant Ñ (Nobelstraat) herken je aan het oude, okergeel geverfde pand en het romantische terras, inclusief houten klapstoelen en met linnen gedekte tafels. Met een wirwar aan kleine lampjes en een gekoelde fles witte wijn lijkt het hier in de zomer net of je even op vakantie bent in Spanje. De kaart is klein en puur en bestaat uit middelgrote gerechten met Spaanse ondertonen om te delen. De keuken is tot laat open. Hier ga je heen om lang (lees: heel lang) te tafelen. Er wordt in dit bib gourmand-restaurant regelmatig tot diep in de nacht geborreld. Dan worden de tafels aan elkaar geschoven en gaat het diner langzaam over in Espresso Martini’s en muziek!

Het terras van Restaurant Ñ.

www.restaurant-n.nl

2. Tapisco

Al vaker schreven we over Tapisco van Marcel van der Kleijn  aan de Kneuterdijk. Het is niet voor niets dat dit Spaans-Portugese restaurant steeds weer wordt meegenomen in de BOIDR-aanbevelingen. Eeuwenlang was het een geroemde boekhandel, totdat de literatuur werd ingeruild voor een sfeervol restaurant met zuiderse flair. Wat ons betreft dé plek in Den Haag voor Spaanse tapas en Portugese petiscos. Waar overigens ook de naam vandaan komt: Tapisco (tapas petiscos). Kwaliteitsproducten schitteren hier in typische gerechtjes, niet te ingewikkeld maar boordevol smaak. Onze all-time favorite is en blijft de inktvismacaron met tonijn en basilicum.

Tapisco aan de Kneuterdijk

www.tapisco.nl

3. De Basiliek

Eén ding is zeker: bij De Basiliek in de Korte Houtstraat gaat het er gezellig aan toe. Alles wat het leven mooi maakt, wordt hier ruim geserveerd. Denk aan smaakvolle, diepe sauzen, groentegarnituren die er echt toe doen, een enorme wijnkaart met ruim aanbod per glas en halve flesjes, en een menukaart met genereuze smaken die worden gekenmerkt door een mediterrane frisheid. De sfeer is bruisend, de bediening goedlachs. Als je hier nog niet hebt gegeten, dan raden we je aan daar snel verandering in te brengen. Met recht een bib.

Een volle tafel bij de Basiliek

www.debasiliek.nl

4. Basaal

Soms is eenvoud het meest verfijnde. Dat is precies het motto van bib gourmand Restaurant Basaal. Hier omarmen ze de schoonheid van eenvoud in hun ‘moderne marktkeuken’ en focussen ze op lokale en seizoengebonden producten. Een gezellig buurtrestaurant met Scandinavische en vintage vibes en een heerlijk terras aan het water. Een ongedwongen smaakfeestje. Je vindt Basaal aan de Dunne Bierkade. Probeer de rauwe makreel met komkommer en vlierbloesem of de ‘burnt tomatoes’ met gezouten yoghurt en XO-saus.

Rauwe makreel, komkommer en vlierbloesem van Restaurant Basaal

www.restaurantbasaal.nl

5. Publique

Er zijn weinig Hagenaars die dit restaurant aan het Anna Paulownaplein niet kennen. Het hoekpand waar retro samengaat met glas-in-loodramen, speelt in op frisse gerechten met een mediterrane draai. We raden je aan om bij Publique te kiezen voor het signature-menu van 7 gangen. Waarbij het groentemenu minstens zo smaakvol is als het vlees/vismenu. Ze nemen hun groenten hier érg serieus.

De open keuken van Publique

www.restaurantpublique.nl