Bosman Wijnkopers

Rode wijn in de zomer? Nico McGough geeft tips

Denk je aan zomerwijnen, dan denk je aan wit, aan rosé. Maar je kunt ook rustig een fles rood kunt opentrekken vindt Wijnkoper Nico McGough. ‘Maar niet te geconcentreerd en zeker niet met een overdaad aan alcohol’.

HOOFDFOTO Web

DATUM

26 augustus 2021

TEKST

Nico McGough

BEELD

PR

Bosman Wijnkopers

Rode wijn in de zomer? Nico McGough geeft tips

Denk je aan zomerwijnen, dan denk je aan wit, aan rosé. Maar je kunt ook rustig een fles rood kunt opentrekken vindt Wijnkoper Nico McGough. ‘Maar niet te geconcentreerd en zeker niet met een overdaad aan alcohol’.

Tijdens de warme zomermaanden serveren wij graag koel rood. Dat wil zeggen rode wijnen met smaak en klasse, maar niet te geconcentreerd en zeker niet met een overdaad aan alcohol. Dit type wijn wordt bij voorkeur ook licht gekoeld. Mag dus best een kwartier of een halfuurtje koelkastdeur hebben. Een ijsemmer met tinkelende blokjes ijs werkt natuurlijk ook uitstekend. Ideaal is het als de wijn het glas héél licht laat beslaan.


‘Ik tip graag vijf ideale kandidaten die extreem veel zomers drinkplezier zullen bieden’

Lichtere, zomerse rode wijnen moeten natuurlijk ook smaaktechnisch goed aansluiten bij de zomerse keuken. Maaltijdsalades, vis van de BBQ of de grill. Wit vlees, koude vleeswaren en wat dies meer zij. Ik tip graag vijf ideale kandidaten die extreem veel zomers drinkplezier zullen bieden, in prijs oplopend van € 6,95 tot € 14,95. Het hoeft dus allemaal niet de wereld te kosten.

Wij gaan van start in Italië, waar Terre di Sera vandaan komt. Het is een eigenwijze wijnboer die deze superbetaalbare wijn maakt. Volgens hem voegt het niets toe aan het genieten door te vertellen uit welke druif (druiven) de wijn is gemaakt. Ook laat hij niets los over de regio van herkomst. Best grappig, want wij zijn juist van het kaliber ‘alles willen weten’, maar voor € 6,95 gaan we niet moeilijk doen. Voor dat geld heb je een kersenrode, fris geurende wijn, licht van stijl, sappig en toegankelijk. Serveren rond 15 graden en genieten maar.

Dan samen de Pyreneeën over en halt houden in het gigantische wijngebied La Mancha. Hier verbouwen de eigenaren van Bodegas Tinedo al sinds de oprichting van hun wijngaarden alles biologisch. Er is daar dus nooit gespoten, best uniek. JA! By Tinedo is een sappige, maar vol smakende wijn. 100% tempranillo van héél jonge wijnstokken.


Lees ook:
‘hoe lichter, hoe beter’ het parool.
Wat zijn de zomerwijnen van 2021?

Dit fruitbommetje krijgt géén rijping in eiken vaten, waardoor al het pure fruit in de wijn zich optimaal presenteert. Opvallend is dat deze wijn het extreem goed doet naast vegetarische gerechten, of zoals Ali B het noemt: plantaardig eten. Het was niet voor niets lange tijd de schenkwijn bij de Hagedis, hét leukste vegetarische restaurant van Den Haag, nu Vegan. Voor € 7,95 een delicieus glas. Serveren rond 15 graden.

Oostenrijk

Dan komt Oostenrijk aan bod. Daar groeit de zweigelt. Omdat deze druif een genetisch component bevat van de nobele pinot noir is het van nature een middengewicht. Ook hier zijn alle wijngaarden reeds decennialang biologisch. De wijn heeft echter één handicap: de fles ziet er níét uit. Vandaar ook dat wijnschrijver Harold Hamersma deze wijn de koosnaam ‘lelijke liter’ gaf.

‘De Wereld Draait Door’

Maar werkelijk iedere wijnjournalist die ertoe doet heeft vol lof geschreven over deze literfles Zweigelt van mehofer. Sterker nog, het was de huiswijn van het ‘De Wereld Draait Door’-café en mocht uitgebreid als referentie van ‘heerlijke wijn zonder klatergoud’ mee in de ‘Keuringsdienst van Waarde’. Voor € 9,95 koop je deze foeilelijk uitgemonsterde, maar verrukkelijke alleskunner. Serveren rond 15 graden.

‘Wat deze wijnmaker uit de lokale druiven weet te persen, wordt in héél Italië niet geëvenaard’

In het na de Tweede Wereldoorlog aan Italië toegevoegde gebied Zuid-Tirol huist in het wijndorpje San Michele Appiano, oftewel in het Oostenrijks St. Michael Eppan, een coöperatie met aan het hoofd de eminente Hans Terzer. Wat deze wijnmaker uit de lokale druiven weet te persen, wordt in héél Italië niet geëvenaard. Hij grossiert in de allerhoogste vermeldingen in de wijnwereld. Voor zomers drinkplezier maakt hij de Kalterersee Auslese Classico. Licht van kleur, maar met veel eigen karakter. Prachtig bij vis in rode wijn gestoofd, of met een sterk ‘getomateerde’ saus erbij. Ook geniaal bij pastaschotels of een plateau romige kazen. Voor € 13,95 danst deze schoonheid in het glas. Ook deze wijn is rond de 15 graden op z’n best.


Lees ook:
Eerder de hand op de knip houden dan met briefjes van honderd euro wapperen
Hoe leg ik de perfecte wijnkelder aan?

Tokyo

Wij eindigen in de wijngaarden van een sommelière uit Tokyo. Deze voortvarende dame kocht wat hectare wijngaard in haar zo geliefde Loirevallei, in de Appellation Touraine. Zij ging direct biologisch aan het werk, maar kwam er al snel achter dat Tokyo-Pouillé wel érg veel woon-werkverkeer opleverde. Uiteindelijk verkocht zij het domein aan de bovenbuur (op de heuvel), Thierry Delaunay.

Tuinier

Hij moest de wijngaard eerst even naar zijn hand zetten, iedere ‘tuinier’ doet het tenslotte anders. Maar nu is er in Nederland voor het eerst te zien en te proeven wat hij ervan heeft weten te maken. Een kraker van een rode Gamay de Touraine. Zelden zag ik zo’n prachtige expressie van deze druif. Donker kersenrood, diep, geconcentreerd fruit, rode bessen, een vleugje aardsheid gelijkend op bietjes. Een zachte, volle smaak en soepele tannines. Dit biologische wonderkind heet Domaine de la Brossette en kost € 14,95.

Meer informatie: www.bosmanwijnkopers.nl

datum 26 augustus 2021
tekst Nico McGough beeld PR

Tijdens de warme zomermaanden serveren wij graag koel rood. Dat wil zeggen rode wijnen met smaak en klasse, maar niet te geconcentreerd en zeker niet met een overdaad aan alcohol. Dit type wijn wordt bij voorkeur ook licht gekoeld. Mag dus best een kwartier of een halfuurtje koelkastdeur hebben. Een ijsemmer met tinkelende blokjes ijs werkt natuurlijk ook uitstekend. Ideaal is het als de wijn het glas héél licht laat beslaan.


‘Ik tip graag vijf ideale kandidaten die extreem veel zomers drinkplezier zullen bieden’

Lichtere, zomerse rode wijnen moeten natuurlijk ook smaaktechnisch goed aansluiten bij de zomerse keuken. Maaltijdsalades, vis van de BBQ of de grill. Wit vlees, koude vleeswaren en wat dies meer zij. Ik tip graag vijf ideale kandidaten die extreem veel zomers drinkplezier zullen bieden, in prijs oplopend van € 6,95 tot € 14,95. Het hoeft dus allemaal niet de wereld te kosten.

Wij gaan van start in Italië, waar Terre di Sera vandaan komt. Het is een eigenwijze wijnboer die deze superbetaalbare wijn maakt. Volgens hem voegt het niets toe aan het genieten door te vertellen uit welke druif (druiven) de wijn is gemaakt. Ook laat hij niets los over de regio van herkomst. Best grappig, want wij zijn juist van het kaliber ‘alles willen weten’, maar voor € 6,95 gaan we niet moeilijk doen. Voor dat geld heb je een kersenrode, fris geurende wijn, licht van stijl, sappig en toegankelijk. Serveren rond 15 graden en genieten maar.

Dan samen de Pyreneeën over en halt houden in het gigantische wijngebied La Mancha. Hier verbouwen de eigenaren van Bodegas Tinedo al sinds de oprichting van hun wijngaarden alles biologisch. Er is daar dus nooit gespoten, best uniek. JA! By Tinedo is een sappige, maar vol smakende wijn. 100% tempranillo van héél jonge wijnstokken.


Lees ook:
‘hoe lichter, hoe beter’ het parool.
Wat zijn de zomerwijnen van 2021?

Dit fruitbommetje krijgt géén rijping in eiken vaten, waardoor al het pure fruit in de wijn zich optimaal presenteert. Opvallend is dat deze wijn het extreem goed doet naast vegetarische gerechten, of zoals Ali B het noemt: plantaardig eten. Het was niet voor niets lange tijd de schenkwijn bij de Hagedis, hét leukste vegetarische restaurant van Den Haag, nu Vegan. Voor € 7,95 een delicieus glas. Serveren rond 15 graden.

Oostenrijk

Dan komt Oostenrijk aan bod. Daar groeit de zweigelt. Omdat deze druif een genetisch component bevat van de nobele pinot noir is het van nature een middengewicht. Ook hier zijn alle wijngaarden reeds decennialang biologisch. De wijn heeft echter één handicap: de fles ziet er níét uit. Vandaar ook dat wijnschrijver Harold Hamersma deze wijn de koosnaam ‘lelijke liter’ gaf.

‘De Wereld Draait Door’

Maar werkelijk iedere wijnjournalist die ertoe doet heeft vol lof geschreven over deze literfles Zweigelt van mehofer. Sterker nog, het was de huiswijn van het ‘De Wereld Draait Door’-café en mocht uitgebreid als referentie van ‘heerlijke wijn zonder klatergoud’ mee in de ‘Keuringsdienst van Waarde’. Voor € 9,95 koop je deze foeilelijk uitgemonsterde, maar verrukkelijke alleskunner. Serveren rond 15 graden.

‘Wat deze wijnmaker uit de lokale druiven weet te persen, wordt in héél Italië niet geëvenaard’

In het na de Tweede Wereldoorlog aan Italië toegevoegde gebied Zuid-Tirol huist in het wijndorpje San Michele Appiano, oftewel in het Oostenrijks St. Michael Eppan, een coöperatie met aan het hoofd de eminente Hans Terzer. Wat deze wijnmaker uit de lokale druiven weet te persen, wordt in héél Italië niet geëvenaard. Hij grossiert in de allerhoogste vermeldingen in de wijnwereld. Voor zomers drinkplezier maakt hij de Kalterersee Auslese Classico. Licht van kleur, maar met veel eigen karakter. Prachtig bij vis in rode wijn gestoofd, of met een sterk ‘getomateerde’ saus erbij. Ook geniaal bij pastaschotels of een plateau romige kazen. Voor € 13,95 danst deze schoonheid in het glas. Ook deze wijn is rond de 15 graden op z’n best.


Lees ook:
Eerder de hand op de knip houden dan met briefjes van honderd euro wapperen
Hoe leg ik de perfecte wijnkelder aan?

Tokyo

Wij eindigen in de wijngaarden van een sommelière uit Tokyo. Deze voortvarende dame kocht wat hectare wijngaard in haar zo geliefde Loirevallei, in de Appellation Touraine. Zij ging direct biologisch aan het werk, maar kwam er al snel achter dat Tokyo-Pouillé wel érg veel woon-werkverkeer opleverde. Uiteindelijk verkocht zij het domein aan de bovenbuur (op de heuvel), Thierry Delaunay.

Tuinier

Hij moest de wijngaard eerst even naar zijn hand zetten, iedere ‘tuinier’ doet het tenslotte anders. Maar nu is er in Nederland voor het eerst te zien en te proeven wat hij ervan heeft weten te maken. Een kraker van een rode Gamay de Touraine. Zelden zag ik zo’n prachtige expressie van deze druif. Donker kersenrood, diep, geconcentreerd fruit, rode bessen, een vleugje aardsheid gelijkend op bietjes. Een zachte, volle smaak en soepele tannines. Dit biologische wonderkind heet Domaine de la Brossette en kost € 14,95.

Meer informatie: www.bosmanwijnkopers.nl