Solo Vino en African Wines

Damiano en Belinda D’Alba van Solo Vino laten je proeven van het goede leven

Een rasondernemer ziet kansen én pakt ze. Damiano D’Alba is zo iemand. Met negen horecazaken en twee wijnimportbedrijven denkt hij met zijn vrouw Belinda altijd na over de volgende stap. “Het is goed om te blijven vernieuwen”

BMUL 20220901 1861

DATUM

30 april 2023

TEKST

Annerieke Simeone

BEELD

Brian Mul

Solo Vino en African Wines

Damiano en Belinda D’Alba van Solo Vino laten je proeven van het goede leven

Een rasondernemer ziet kansen én pakt ze. Damiano D’Alba is zo iemand. Met negen horecazaken en twee wijnimportbedrijven denkt hij met zijn vrouw Belinda altijd na over de volgende stap. “Het is goed om te blijven vernieuwen”

Gevers Deynootplein, vrijdagmorgen tien uur. De waterstralen van de fontein spuwen al vrolijk omhoog voor wijnbar Solo Vino. Met zicht op het Kurhaus heeft Belinda D’Alba een zonnig plekje uitgekozen op het terras van La Galleria. “Cappuccino, water?”, vraagt ze als we naast haar neerstrijken. De kleurrijk geklede ondernemer vertelt dat ze nog aan het bijkomen is van een drukke week. “We hadden een wine tasting met professionals, een autorally, een consumentenproeverij.” In de horeca is het vaak aanpoten. Werken in de horeca doet ze al meer dan dertig jaar, samen met haar man Damiano D’Alba. “Damiano begon bij La Galleria op het Kurhausplein in 1981. Samen met partners zijn we langzaamaan verder gegroeid.”

Damiano en Belinda D’Alba, al meer dan 35 jaar samen.

Onder de overkoepelende naam Entrada Group bestieren ze maar liefst negen zaken: La Galleria (twee in Scheveningen, één in Noordwijk), Steam (Scheveningen en Noordwijk), Solo Vino by Gusto, Trattoria La Riva, Blaze & Co en Solo Vino Wine Bar.


'Hij zit nog even in call met Zuid-Afrika. Maar je kunt mij wel alvast wat vragen stellen, hoor'

Er zijn ook nog twee wijnimportbedrijven, maar daar straks meer over. “Damiano is een rasondernemer,” vervolgt ze haar verhaal. “Hij ziet altijd kansen.” Ze kijkt even achterom naar haar man, die in Solo Vino Winebar, grenzend aan La Galleria, zit. “Hij zit nog even in call met Zuid-Afrika. Maar je kunt mij wel alvast wat vragen stellen, hoor.”

Johannesburg

Anders dan haar man met Zuid-Italiaanse roots groeide Belinda D’Alba op in Den Haag. Al was ze met haar hoofd vaak bij Zuid-Afrika. “Mijn ouders, zussen en broer hebben er vijftien jaar gewoond. Ze vertelden mij de prachtigste verhalen. Over de natuur, de vrijheid, het buitenleven. Maar vanwege de gezondheid van mijn vader kwamen ze terug naar Den Haag. Van een vrijstaand huis in Johannesburg gingen ze naar een appartement driehoog achter in het Laakkwartier. Ze moesten alles achterlaten. Drie jaar later kwam ik.”


‘Waarom gaan we geen Zuid-Afrikaanse wijnen importeren?’

Toen Belinda het plan had opgevat om Zuid-Afrika te bezoeken, nam ze haar oudste zus mee. “Ze had altijd heimwee naar haar geboorteplek. Haar ouderlijk huis, nog gebouwd door mijn vader, hebben we toen bezocht. Voor de deur heeft ze wel een traantje weggepinkt. En ik? Ik dacht: ik ben thuis. Ik wil hier vaker naartoe.” Grinnikend: “Nou is Damiano niet het type dat veel reist, dus ik moest iets verzinnen om hem mee te krijgen. Ik zei: ‘Waarom gaan we geen Zuid-Afrikaanse wijnen importeren?’ Dat wekte zijn interesse.”

African Wines

Tijdens hun eerste tocht vonden de twee genoeg parels. “In Nederland zijn de grote merken vertegenwoordigd, ook omdat ze veel marketingbudget hebben. Terwijl er zo veel mooie niche wijnen zijn van onafhankelijke makers.” Onder de naam African Wines vertegenwoordigen ze nu meer dan dertig Zuid-Afrikaanse wijnmakers. “In Nederland zijn we een hele grote speler als het gaat om Afrikaanse wijnen.”

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Damiano D’Alba, net klaar met zijn telefoongesprek, heeft de laatste zinnen van zijn vrouw opgevangen. “We hebben eigenlijk te veel wijn,” grapt de Italiaan. Belinda: “Behalve goede wijn maken, willen we ook dat de makers iets voor de natuur of voor de gemeenschap betekenen. In een land als Zuid-Afrika kun je nu niet anders dan maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen.

Bij Solo Vino Winebar worden de robijnrode kleuren afgewisseld met pauwenstoffen banken en een art deco-motief op de muren.

Jonge wijndrinkers denken er net zo over. Ik zie het aan mijn jongste zoon, die in Berlijn woont: hij eet vegan en is zich echt heel erg bewust van de veranderingen in de wereld. ‘Mam,’ zei hij al een paar jaar geleden, ‘plastic rietjes kunnen echt niet meer.’ Zijn generatie wil weten waar een product vandaan komt, hoe het is gemaakt. Het is goed om te blijven vernieuwen. Zeg, zullen we naar binnen gaan? Dan kun je ook wat van de nieuwe inrichting zien.”

Solo Vino Winebar

Sinds afgelopen september is de restyling van Solo Vino Winebar klaar. “We zitten hier al sinds 2005, dus we waren toe aan iets nieuws. Destijds waren we een van de eerste wijnbars in Nederland.” Het is volgens Belinda, die het ontwerp bedacht, allemaal wat knusser geworden. De robijnrode kleuren worden afgewisseld met pauwenstoffen banken en een art deco-motief op de muren.


'Hij zit nog even in call met Zuid-Afrika. Maar je kunt mij wel alvast wat vragen stellen, hoor'

De bar heeft een centralere plek in het restaurant gekregen, zodat mensen daar nu ook aan kunnen eten. “Kijk.” Belinda wijst naar achteren. “Hoeveel wijnbars ken je met een eigen pizza-oven? Eyecatcher, toch? Onze pizzaiolo is een vakidioot. Hij experimenteerde vele weken, net zolang totdat het deeg perfect was. Pizza speelt een belangrijke rol in deze wijnbar.”

‘Onze pizzaiolo is een vakidioot. Hij experimenteerde vele weken, net zolang totdat het deeg perfect was’

Naast de wijnbar hier in Scheveningen en die aan het Plein is er ook nog een importbedrijf onder de naam Solo Vino met wijnen uit Italië. Damiano: “Naarmate het aantal restaurants groeide, dacht ik: waarom doen we het eigenlijk niet zelf? En dan heb ik het over zo’n vijfentwintig jaar geleden.”

Puglia

Vooral autochtone druiven hebben zijn voorkeur. “De wijnhuizen liggen verspreid door heel Italië, maar het meeste halen we tegenwoordig uit Puglia, mijn geboortestreek.” Zoals ook zijn laatste aanwinst: Produttori di Manduria, een coöperatie van vierhonderd individuele boeren die gezamenlijk duizend hectare wijngaarden bezitten.

Damiano’s laatste aanwinst: Produttori di Manduria, een coöperatie van vierhonderd individuele boeren die gezamenlijk duizend hectare wijngaarden bezitten.

“Ze staan bekend om hun rode druiven, zoals Primitivo en Negroamaro, maar we hebben ook prachtige witte wijnen uit die regio. Een van mijn favorieten is Alice, een frisse, verfijnde wijn gemaakt van honderd procent Verdeca-druiven. Heerlijk bij versgebakken zeebaars of vitello tonnato.”

‘Een van mijn favorieten is Alice, een frisse, verfijnde wijn gemaakt van honderd procent Verdeca-druiven. Heerlijk bij versgebakken zeebaars of vitello tonnato’

Terwijl hij een fles Alice ontkurkt voor de foto: “Alle wijnen van Solo Vino en African Wines kun je hier even verderop kopen aan het Palaceplein 13. Voor de deur kun je makkelijk doosjes inladen. Dat is best bijzonder in Scheveningen.” De Italiaan ruikt even aan de wijn en knikt instemmend. “We schenken onze wijnen niet alleen in onze eigen restaurants.


‘Zullen we daar maar eens op proosten?’

Haagse afnemers zijn onder meer La Passione, Publique en The Wine House. Maar we leveren ook aan het tweesterrenrestaurant Fred in Rotterdam. Hoe dat komt? De betere restaurants hebben sommeliers en die zijn altijd op zoek naar de beste wijnen.” Hij steekt zijn glas in de lucht naar z’n vrouw: “Zullen we daar maar eens op proosten?”

www.solovino.nl

www.lagalleria.nl/solo-vino-winebar

www.africanwines.nl

datum 30 april 2023
tekst Annerieke Simeone beeld Brian Mul

Gevers Deynootplein, vrijdagmorgen tien uur. De waterstralen van de fontein spuwen al vrolijk omhoog voor wijnbar Solo Vino. Met zicht op het Kurhaus heeft Belinda D’Alba een zonnig plekje uitgekozen op het terras van La Galleria. “Cappuccino, water?”, vraagt ze als we naast haar neerstrijken. De kleurrijk geklede ondernemer vertelt dat ze nog aan het bijkomen is van een drukke week. “We hadden een wine tasting met professionals, een autorally, een consumentenproeverij.” In de horeca is het vaak aanpoten. Werken in de horeca doet ze al meer dan dertig jaar, samen met haar man Damiano D’Alba. “Damiano begon bij La Galleria op het Kurhausplein in 1981. Samen met partners zijn we langzaamaan verder gegroeid.”

Damiano en Belinda D’Alba, al meer dan 35 jaar samen.

Onder de overkoepelende naam Entrada Group bestieren ze maar liefst negen zaken: La Galleria (twee in Scheveningen, één in Noordwijk), Steam (Scheveningen en Noordwijk), Solo Vino by Gusto, Trattoria La Riva, Blaze & Co en Solo Vino Wine Bar.


'Hij zit nog even in call met Zuid-Afrika. Maar je kunt mij wel alvast wat vragen stellen, hoor'

Er zijn ook nog twee wijnimportbedrijven, maar daar straks meer over. “Damiano is een rasondernemer,” vervolgt ze haar verhaal. “Hij ziet altijd kansen.” Ze kijkt even achterom naar haar man, die in Solo Vino Winebar, grenzend aan La Galleria, zit. “Hij zit nog even in call met Zuid-Afrika. Maar je kunt mij wel alvast wat vragen stellen, hoor.”

Johannesburg

Anders dan haar man met Zuid-Italiaanse roots groeide Belinda D’Alba op in Den Haag. Al was ze met haar hoofd vaak bij Zuid-Afrika. “Mijn ouders, zussen en broer hebben er vijftien jaar gewoond. Ze vertelden mij de prachtigste verhalen. Over de natuur, de vrijheid, het buitenleven. Maar vanwege de gezondheid van mijn vader kwamen ze terug naar Den Haag. Van een vrijstaand huis in Johannesburg gingen ze naar een appartement driehoog achter in het Laakkwartier. Ze moesten alles achterlaten. Drie jaar later kwam ik.”


‘Waarom gaan we geen Zuid-Afrikaanse wijnen importeren?’

Toen Belinda het plan had opgevat om Zuid-Afrika te bezoeken, nam ze haar oudste zus mee. “Ze had altijd heimwee naar haar geboorteplek. Haar ouderlijk huis, nog gebouwd door mijn vader, hebben we toen bezocht. Voor de deur heeft ze wel een traantje weggepinkt. En ik? Ik dacht: ik ben thuis. Ik wil hier vaker naartoe.” Grinnikend: “Nou is Damiano niet het type dat veel reist, dus ik moest iets verzinnen om hem mee te krijgen. Ik zei: ‘Waarom gaan we geen Zuid-Afrikaanse wijnen importeren?’ Dat wekte zijn interesse.”

African Wines

Tijdens hun eerste tocht vonden de twee genoeg parels. “In Nederland zijn de grote merken vertegenwoordigd, ook omdat ze veel marketingbudget hebben. Terwijl er zo veel mooie niche wijnen zijn van onafhankelijke makers.” Onder de naam African Wines vertegenwoordigen ze nu meer dan dertig Zuid-Afrikaanse wijnmakers. “In Nederland zijn we een hele grote speler als het gaat om Afrikaanse wijnen.”

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Damiano D’Alba, net klaar met zijn telefoongesprek, heeft de laatste zinnen van zijn vrouw opgevangen. “We hebben eigenlijk te veel wijn,” grapt de Italiaan. Belinda: “Behalve goede wijn maken, willen we ook dat de makers iets voor de natuur of voor de gemeenschap betekenen. In een land als Zuid-Afrika kun je nu niet anders dan maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen.

Bij Solo Vino Winebar worden de robijnrode kleuren afgewisseld met pauwenstoffen banken en een art deco-motief op de muren.

Jonge wijndrinkers denken er net zo over. Ik zie het aan mijn jongste zoon, die in Berlijn woont: hij eet vegan en is zich echt heel erg bewust van de veranderingen in de wereld. ‘Mam,’ zei hij al een paar jaar geleden, ‘plastic rietjes kunnen echt niet meer.’ Zijn generatie wil weten waar een product vandaan komt, hoe het is gemaakt. Het is goed om te blijven vernieuwen. Zeg, zullen we naar binnen gaan? Dan kun je ook wat van de nieuwe inrichting zien.”

Solo Vino Winebar

Sinds afgelopen september is de restyling van Solo Vino Winebar klaar. “We zitten hier al sinds 2005, dus we waren toe aan iets nieuws. Destijds waren we een van de eerste wijnbars in Nederland.” Het is volgens Belinda, die het ontwerp bedacht, allemaal wat knusser geworden. De robijnrode kleuren worden afgewisseld met pauwenstoffen banken en een art deco-motief op de muren.


'Hij zit nog even in call met Zuid-Afrika. Maar je kunt mij wel alvast wat vragen stellen, hoor'

De bar heeft een centralere plek in het restaurant gekregen, zodat mensen daar nu ook aan kunnen eten. “Kijk.” Belinda wijst naar achteren. “Hoeveel wijnbars ken je met een eigen pizza-oven? Eyecatcher, toch? Onze pizzaiolo is een vakidioot. Hij experimenteerde vele weken, net zolang totdat het deeg perfect was. Pizza speelt een belangrijke rol in deze wijnbar.”

‘Onze pizzaiolo is een vakidioot. Hij experimenteerde vele weken, net zolang totdat het deeg perfect was’

Naast de wijnbar hier in Scheveningen en die aan het Plein is er ook nog een importbedrijf onder de naam Solo Vino met wijnen uit Italië. Damiano: “Naarmate het aantal restaurants groeide, dacht ik: waarom doen we het eigenlijk niet zelf? En dan heb ik het over zo’n vijfentwintig jaar geleden.”

Puglia

Vooral autochtone druiven hebben zijn voorkeur. “De wijnhuizen liggen verspreid door heel Italië, maar het meeste halen we tegenwoordig uit Puglia, mijn geboortestreek.” Zoals ook zijn laatste aanwinst: Produttori di Manduria, een coöperatie van vierhonderd individuele boeren die gezamenlijk duizend hectare wijngaarden bezitten.

Damiano’s laatste aanwinst: Produttori di Manduria, een coöperatie van vierhonderd individuele boeren die gezamenlijk duizend hectare wijngaarden bezitten.

“Ze staan bekend om hun rode druiven, zoals Primitivo en Negroamaro, maar we hebben ook prachtige witte wijnen uit die regio. Een van mijn favorieten is Alice, een frisse, verfijnde wijn gemaakt van honderd procent Verdeca-druiven. Heerlijk bij versgebakken zeebaars of vitello tonnato.”

‘Een van mijn favorieten is Alice, een frisse, verfijnde wijn gemaakt van honderd procent Verdeca-druiven. Heerlijk bij versgebakken zeebaars of vitello tonnato’

Terwijl hij een fles Alice ontkurkt voor de foto: “Alle wijnen van Solo Vino en African Wines kun je hier even verderop kopen aan het Palaceplein 13. Voor de deur kun je makkelijk doosjes inladen. Dat is best bijzonder in Scheveningen.” De Italiaan ruikt even aan de wijn en knikt instemmend. “We schenken onze wijnen niet alleen in onze eigen restaurants.


‘Zullen we daar maar eens op proosten?’

Haagse afnemers zijn onder meer La Passione, Publique en The Wine House. Maar we leveren ook aan het tweesterrenrestaurant Fred in Rotterdam. Hoe dat komt? De betere restaurants hebben sommeliers en die zijn altijd op zoek naar de beste wijnen.” Hij steekt zijn glas in de lucht naar z’n vrouw: “Zullen we daar maar eens op proosten?”

www.solovino.nl

www.lagalleria.nl/solo-vino-winebar

www.africanwines.nl