Bosman Wine sellers

Six delicious wines for autumn & winter

DATE

25 October 2021

TEXT

Nico McGough

IMAGE

PR

Guur weer en thuis de behaaglijke warmte. Herfst en winter vragen om een anders gestileerde wijn in het glas. Wie weet, krijgen we weer een echte winter met sneeuwballen op straat en schaatsen uit het vet. In ieder geval laat ik zes spannende wijnen in het glas vloeien: drie Franse, maar ook moois uit Noord-Italië, Zuid-Spanje en Argentinië.

Château Rochecolombe

We zakken de Rhône af, passeren Lyon, om even zuidelijk van Montélimar, de nougat-hoofdstad van de wereld, halt te houden. Hier gaat het water links door als canal Donzère-Montdragon en rechts als echte rivier, zij het getemd. Aan de rivierzijde ligt het wijnstadje St. Andéol, waar de van oorsprong Belgische familie Herberigs Château Rochecolombe bezit. Ooit gekocht als tweede huis met een grote abrikozenboomgaard.

Deze werd stukje bij beetje herplant tot wijngaard en nu bezit dit kasteel schitterend gelegen percelen met oude grenache- en syrah-wijnstokken. De wijn is van een zelden gezien niveau en veegt wijnen van 75 pop en hoger van tafel.
Diep fonkelend donker van kleur. Overweldigend en diep fruitrijk met kracht, concentratie en lengte: een superwijn. ‘Vuurwerk’, noemt de Volkskrant het, en de krant geeft al drie oogsten op rij een vette 9 aan dit biologische wonderkind. Château Rochecolombe Côtes du Rhône: € 12,95.


De wijn is van een zelden gezien niveau

Château du Cèdre

Hierna gaan we rechtsaf naar Centraal Frankrijk, naar de wijngaarden aan de oevers van de rivier de Lot. Bij het eeuwenoude stadje Cahors ligt Château du Cèdre. Ook dit wijnbedrijf heeft Belgisch bloed, want het was de familie Verhaeghe die hier van iets eenvoudigs een kunstwerk maakte. Du Cèdre wordt nu gezien als de top van de appellation Cahors. Ook dit domein werkt 100% biologisch. Van 7 tot 12 jaar oude malbec-wijnstokken maakt men een prachtige wijn. Krachtig maar beheerst. Volgepakt met klassieke geuren en smaken. Dit is de beheerste versie van wat vroeger de haast onbenaderbare ‘zwarte wijn’ was. Cahors ‘Cèdre Héritage: € 11,95.

ADN64

Vanuit Cahors gaan we nog zuidelijker, naar de voetheuvels van de Pyreneeën, het oude koninkrijk Béarn. Hier dankt een van Frankrijks geweldigste sauzen haar naam aan: béarnaise. Waar het in Cahors om de malbec-druif draait, is het hier de tannat die de toon zet. Het piepkleine familiedomein Mont d’Oraàs telt slechts vijf hectare en blinkt uit door precisie van wijn maken, onder leiding van de Parijse opticien Alexandre Fontère. Vanuit de gedachte dat de hele wereld vloeiend Frans spreekt en begrijpt, doopten zij een wijn ADN. Zich niet realiserende dat de rest van de wereld spreekt over DNA. Als toevoeging 64, verwijzend naar het departementale nummer van dat stukje Frankrijk: ADN64 was geboren.


Read also:
De absolute top uit Spanje
Bodegas Felix Callejo

Normaal gesproken moet je 25 jaar geduld hebben, wil een wijn van 100% tannat een klein beetje drinkbaar zijn. Maar dat is niet wat de familie Fontère beoogt. Je moet er wel nu van kunnen genieten en dat doen we dan ook met volle teugen. Wijnschrijver Hubrecht Duijker was dermate onder de indruk, dat ADN64 heel oktober op zijn site stond als nummer één van de rode wijnen van die maand. Fonkelend kersenrood, diep fruitrijk geurend met manden vol rijpe bessen. Mondvullend, zacht, toegankelijk, klassiek en beschaafd. Een prachtwijn. ADN64: € 9,95.

Mario Giribaldi drijft het biologische familiedomein en heeft onder meer wijngaarden rond het stadje Asti

Barbera d’Asti ‘Alma’ 2019

Verlaten we Frankrijk en gaan we de grote bergen over richting Italië, dan komen we in Piemonte. Wellicht Italiës meest gastronomische hoek. Fantastische wildgerechten, verse pasta’s, witte truffel en briljante kazen.

Dit is ook het land van gloedvolle wijnen als Barolo en Barbaresco. Deze wijnen zijn helaas best kostbaar geworden. Maar Piemonte herbergt ook betaalbare juweeltjes. Barbera is er één van. Deze wijndruif geeft heerlijke, gastronomische wijnen die soms een wonderlijke geurtoon hebben van vers gesneden (rode) ui. Mario Giribaldi drijft het biologische familiedomein en heeft onder meer wijngaarden rond het stadje Asti. Hier maakt hij een superbetaalbare, fijnbesnaarde rode Barbera. Heerlijk bij (veder)wild, jonge romige kazen en pasta met truffel. Barbera d’Asti ‘Alma’ 2019: € 9,95.


Piemonte herbergt ook betaalbare juweeltjes

Cueva del Chamán ‘Monastrell Roble’ 2019

In Spanje weten ze ook raad met gloedvol rood. Hun overdadig stralende zon helpt daarbij. Zeker als er een zonaanbiddende druif mee is gemoeid, de monastrell. Elders heet deze rode druif met een dikke schil mourvèdre. Zon en monastrell geven grote, volle, vette wijnen, en als die dan zes maanden mogen rijpen in wijnvaten gemaakt van Frans eikenhout, dan is er opeens sprake van een dijk van een wijn. De biologisch werkende Bodega Santa Cruz brengt een hyper overtuigende rode, vatgerijpte monastrell op de markt. Een wijn waarvan je warme voeten krijgt. Cueva del Chamán ‘Monastrell Roble’ 2019: € 11,95. Géén geld voor zo’n topper.

Altosur Cabernet-Sauvignon 2018

Aan de overzijde van de grote plas, in het geboorteland van onze Máxima, worden ook prachtwijnen gemaakt. Het als uitstekend bekendstaande wijnbedrijf Sophenia kreeg wat jaren terug een nieuwe dame aan het roer en dat maakte hét verschil tussen ‘wel aardig’ en uitstekend. Zij hebben meerdere lijnen, waaronder een instapwijn genaamd Altosur. De cabernet-sauvignon-druiven groeien in de Argentijnse Uco-vallei en geven grote, mondvullende, vlezige wijnen.


De internationale wijncriticus James Suckling gaf 90 punten

Geheel afgestemd op stevige vleesrijke gerechten. Serveer deze flinke jongen bij rood vlees, rund of wild. Krachtige sauzen kan ie makkelijk aan. Mooie, oude, harde kazen evenzo. Altosur Cabernet-Sauvignon 2018: € 11,95. De internationale wijncriticus James Suckling gaf 90 punten.

Wilt u thuis of op kantoor kennismaken met deze zes warmevoetenwijnen? Bestel dan de kennismakingsdoos, die voor € 110,- bij u thuis wordt gebracht door geheel Nederland (België en Duitsland tegen geringe meerkosten).

www.bosmanwijnkopers.nl

date 25-October-2021
text Nico McGough / image PR

Guur weer en thuis de behaaglijke warmte. Herfst en winter vragen om een anders gestileerde wijn in het glas. Wie weet, krijgen we weer een echte winter met sneeuwballen op straat en schaatsen uit het vet. In ieder geval laat ik zes spannende wijnen in het glas vloeien: drie Franse, maar ook moois uit Noord-Italië, Zuid-Spanje en Argentinië.

Château Rochecolombe

We zakken de Rhône af, passeren Lyon, om even zuidelijk van Montélimar, de nougat-hoofdstad van de wereld, halt te houden. Hier gaat het water links door als canal Donzère-Montdragon en rechts als echte rivier, zij het getemd. Aan de rivierzijde ligt het wijnstadje St. Andéol, waar de van oorsprong Belgische familie Herberigs Château Rochecolombe bezit. Ooit gekocht als tweede huis met een grote abrikozenboomgaard.

Deze werd stukje bij beetje herplant tot wijngaard en nu bezit dit kasteel schitterend gelegen percelen met oude grenache- en syrah-wijnstokken. De wijn is van een zelden gezien niveau en veegt wijnen van 75 pop en hoger van tafel.
Diep fonkelend donker van kleur. Overweldigend en diep fruitrijk met kracht, concentratie en lengte: een superwijn. ‘Vuurwerk’, noemt de Volkskrant het, en de krant geeft al drie oogsten op rij een vette 9 aan dit biologische wonderkind. Château Rochecolombe Côtes du Rhône: € 12,95.


De wijn is van een zelden gezien niveau

Château du Cèdre

Hierna gaan we rechtsaf naar Centraal Frankrijk, naar de wijngaarden aan de oevers van de rivier de Lot. Bij het eeuwenoude stadje Cahors ligt Château du Cèdre. Ook dit wijnbedrijf heeft Belgisch bloed, want het was de familie Verhaeghe die hier van iets eenvoudigs een kunstwerk maakte. Du Cèdre wordt nu gezien als de top van de appellation Cahors. Ook dit domein werkt 100% biologisch. Van 7 tot 12 jaar oude malbec-wijnstokken maakt men een prachtige wijn. Krachtig maar beheerst. Volgepakt met klassieke geuren en smaken. Dit is de beheerste versie van wat vroeger de haast onbenaderbare ‘zwarte wijn’ was. Cahors ‘Cèdre Héritage: € 11,95.

ADN64

Vanuit Cahors gaan we nog zuidelijker, naar de voetheuvels van de Pyreneeën, het oude koninkrijk Béarn. Hier dankt een van Frankrijks geweldigste sauzen haar naam aan: béarnaise. Waar het in Cahors om de malbec-druif draait, is het hier de tannat die de toon zet. Het piepkleine familiedomein Mont d’Oraàs telt slechts vijf hectare en blinkt uit door precisie van wijn maken, onder leiding van de Parijse opticien Alexandre Fontère. Vanuit de gedachte dat de hele wereld vloeiend Frans spreekt en begrijpt, doopten zij een wijn ADN. Zich niet realiserende dat de rest van de wereld spreekt over DNA. Als toevoeging 64, verwijzend naar het departementale nummer van dat stukje Frankrijk: ADN64 was geboren.


Read also:
De absolute top uit Spanje
Bodegas Felix Callejo

Normaal gesproken moet je 25 jaar geduld hebben, wil een wijn van 100% tannat een klein beetje drinkbaar zijn. Maar dat is niet wat de familie Fontère beoogt. Je moet er wel nu van kunnen genieten en dat doen we dan ook met volle teugen. Wijnschrijver Hubrecht Duijker was dermate onder de indruk, dat ADN64 heel oktober op zijn site stond als nummer één van de rode wijnen van die maand. Fonkelend kersenrood, diep fruitrijk geurend met manden vol rijpe bessen. Mondvullend, zacht, toegankelijk, klassiek en beschaafd. Een prachtwijn. ADN64: € 9,95.

Mario Giribaldi drijft het biologische familiedomein en heeft onder meer wijngaarden rond het stadje Asti

Barbera d’Asti ‘Alma’ 2019

Verlaten we Frankrijk en gaan we de grote bergen over richting Italië, dan komen we in Piemonte. Wellicht Italiës meest gastronomische hoek. Fantastische wildgerechten, verse pasta’s, witte truffel en briljante kazen.

Dit is ook het land van gloedvolle wijnen als Barolo en Barbaresco. Deze wijnen zijn helaas best kostbaar geworden. Maar Piemonte herbergt ook betaalbare juweeltjes. Barbera is er één van. Deze wijndruif geeft heerlijke, gastronomische wijnen die soms een wonderlijke geurtoon hebben van vers gesneden (rode) ui. Mario Giribaldi drijft het biologische familiedomein en heeft onder meer wijngaarden rond het stadje Asti. Hier maakt hij een superbetaalbare, fijnbesnaarde rode Barbera. Heerlijk bij (veder)wild, jonge romige kazen en pasta met truffel. Barbera d’Asti ‘Alma’ 2019: € 9,95.


Piemonte herbergt ook betaalbare juweeltjes

Cueva del Chamán ‘Monastrell Roble’ 2019

In Spanje weten ze ook raad met gloedvol rood. Hun overdadig stralende zon helpt daarbij. Zeker als er een zonaanbiddende druif mee is gemoeid, de monastrell. Elders heet deze rode druif met een dikke schil mourvèdre. Zon en monastrell geven grote, volle, vette wijnen, en als die dan zes maanden mogen rijpen in wijnvaten gemaakt van Frans eikenhout, dan is er opeens sprake van een dijk van een wijn. De biologisch werkende Bodega Santa Cruz brengt een hyper overtuigende rode, vatgerijpte monastrell op de markt. Een wijn waarvan je warme voeten krijgt. Cueva del Chamán ‘Monastrell Roble’ 2019: € 11,95. Géén geld voor zo’n topper.

Altosur Cabernet-Sauvignon 2018

Aan de overzijde van de grote plas, in het geboorteland van onze Máxima, worden ook prachtwijnen gemaakt. Het als uitstekend bekendstaande wijnbedrijf Sophenia kreeg wat jaren terug een nieuwe dame aan het roer en dat maakte hét verschil tussen ‘wel aardig’ en uitstekend. Zij hebben meerdere lijnen, waaronder een instapwijn genaamd Altosur. De cabernet-sauvignon-druiven groeien in de Argentijnse Uco-vallei en geven grote, mondvullende, vlezige wijnen.


De internationale wijncriticus James Suckling gaf 90 punten

Geheel afgestemd op stevige vleesrijke gerechten. Serveer deze flinke jongen bij rood vlees, rund of wild. Krachtige sauzen kan ie makkelijk aan. Mooie, oude, harde kazen evenzo. Altosur Cabernet-Sauvignon 2018: € 11,95. De internationale wijncriticus James Suckling gaf 90 punten.

Wilt u thuis of op kantoor kennismaken met deze zes warmevoetenwijnen? Bestel dan de kennismakingsdoos, die voor € 110,- bij u thuis wordt gebracht door geheel Nederland (België en Duitsland tegen geringe meerkosten).

www.bosmanwijnkopers.nl