Stark Real Estate

Karola Grünenbaum gidst je door de Haagse huizenmarkt

Met haar boek ‘The Hague, Houses & Happiness’ helpt Karola Grünenbaum mensen aan een nieuw huis. "Het maakt niet uit of je uit Rusland of Duitsland komt, de regels zijn hier compleet anders dan thuis."

Stark Real Estate

DATUM

30 april 2020

TEKST

Annerieke Simeone

BEELD

Frank Jansen

Stark Real Estate

Karola Grünenbaum gidst je door de Haagse huizenmarkt

Met haar boek ‘The Hague, Houses & Happiness’ helpt Karola Grünenbaum mensen aan een nieuw huis. "Het maakt niet uit of je uit Rusland of Duitsland komt, de regels zijn hier compleet anders dan thuis."

“It’s not about bricks and mortar, it’s about people.” Aan het woord is Karola Grünenbaum, eigenaar van Stark Real Estate. Duitse van origine met voornamelijk een expat-clientèle. Nederlands, Engels en soms ook een woordje Duits wisselen elkaar af tijdens het gesprek dat in het Hilton-hotel plaatsheeft. “Mijn wereld bestaat uit sociaal zijn. Dat het om mensen gaat, vergeten sommige makelaars. Toen ik nog in dienst was, werd ik weleens gebeld met de vraag: ‘Waar ben je?’ Dan antwoordde ik: ‘Ik sta met iemand te praten’.”


‘Ik ben niet van teamwork, ik ben van teamspirit’

De altijd onberispelijk uitziende Grünenbaum trekt haar wenkbrauwen op. “Ja, ik moet toch huizen verkopen aan mensen? Weet je, die corporate lifestyle spreekt mij niet zo aan. Ik wil collega’s de ruimte geven om zich te kunnen ontplooien. Ik ben niet van teamwork, ik ben van teamspirit.

Je kan hetzelfde uniform aanhebben, dat betekent niet dat je hetzelfde doel wilt bereiken. De drie freelancers waar ik nu mee werk, zijn gedreven, daar zit piri piri in.”

Stark Real Estate

Administratieve klussen besteedt de eigenaresse van Stark Real Estate liever aan hen uit. “Ik doe waar ik goed in ben: kopen en verkopen. I’m very dedicated, ik ga voor mijn klanten door het vuur.” Werkdagen van tien, twaalf uur zijn niet uitzonderlijk, vertelt ze. “Ik laat niets versloffen. Ik zit boven op het werk als een modern day gladiator. Daarom heb ik nooit gezeik met mensen, nog nooit een claim aan mijn broek gehad.”

Russen en Amerikanen

Werken met internationale doelgroepen blijft verrassend, aldus Grünenbaum. Alhoewel. Sommige wensen kan ze van tevoren voorspellen. “Italianen willen een bidet in de badkamer en Russen en Amerikanen vinden bijna alles wat ze zien in groot Den Haag aan de kleine kant. Ze zijn echt gechoqueerd dat wij zulke kleine keukens hebben. En maar één badkamer. Het liefst willen ze ieder hun eigen badkamer.”

The Hague, Houses & Happiness

Voor diegenen die alvast wegwijs willen worden in de Nederlandse huizenmarkt, verscheen in maart haar Engelstalige boek ‘The Hague, Houses & Happiness’. De ondertitel: ‘7 insider secrets to buying your next home at a great price without hassles’.

Gekke Lotje

“Het maakt niet uit of je uit Rusland of Duitsland komt, de regels zijn hier compleet anders dan thuis. Het begint bij de financiën. Welke hypotheek kun je hier krijgen? Bij wie moet ik zijn? Het heeft geen zin om als een gekke Lotje naar een huis in het Statenkwartier van acht ton te gaan kijken, als je maar vijf ton kunt krijgen. Bovendien, je wilt toch ook een keer op vakantie?”


'De drie freelancers waar ik nu mee werk, zijn gedreven, daar zit piri piri in'

Voor het vinden van een hypotheek kun je volgens de eigenaresse van Stark Real Estate beter advies vragen aan een tussenpersoon dan aan een bank. “Een bank biedt alleen zijn eigen producten aan.” In het boek zit ook een checklist die ze zelf gebruikt. Ze somt op: “Wil je een lift? Een tuin? Een trap? Een open haard? Een of twee badkamers? Daar moeten stellen het wel eerst over eens worden. Ja, die lijst is nog veel uitgebreider dan ik je nu vertel. Ik hou van duidelijkheid.” Lachend: “Ik blijf natuurlijk een Duitse, hè.”

www.starkrealestate.nl

datum 30 april 2020
tekst Annerieke Simeone beeld Frank Jansen

“It’s not about bricks and mortar, it’s about people.” Aan het woord is Karola Grünenbaum, eigenaar van Stark Real Estate. Duitse van origine met voornamelijk een expat-clientèle. Nederlands, Engels en soms ook een woordje Duits wisselen elkaar af tijdens het gesprek dat in het Hilton-hotel plaatsheeft. “Mijn wereld bestaat uit sociaal zijn. Dat het om mensen gaat, vergeten sommige makelaars. Toen ik nog in dienst was, werd ik weleens gebeld met de vraag: ‘Waar ben je?’ Dan antwoordde ik: ‘Ik sta met iemand te praten’.”


‘Ik ben niet van teamwork, ik ben van teamspirit’

De altijd onberispelijk uitziende Grünenbaum trekt haar wenkbrauwen op. “Ja, ik moet toch huizen verkopen aan mensen? Weet je, die corporate lifestyle spreekt mij niet zo aan. Ik wil collega’s de ruimte geven om zich te kunnen ontplooien. Ik ben niet van teamwork, ik ben van teamspirit.

Je kan hetzelfde uniform aanhebben, dat betekent niet dat je hetzelfde doel wilt bereiken. De drie freelancers waar ik nu mee werk, zijn gedreven, daar zit piri piri in.”

Stark Real Estate

Administratieve klussen besteedt de eigenaresse van Stark Real Estate liever aan hen uit. “Ik doe waar ik goed in ben: kopen en verkopen. I’m very dedicated, ik ga voor mijn klanten door het vuur.” Werkdagen van tien, twaalf uur zijn niet uitzonderlijk, vertelt ze. “Ik laat niets versloffen. Ik zit boven op het werk als een modern day gladiator. Daarom heb ik nooit gezeik met mensen, nog nooit een claim aan mijn broek gehad.”

Russen en Amerikanen

Werken met internationale doelgroepen blijft verrassend, aldus Grünenbaum. Alhoewel. Sommige wensen kan ze van tevoren voorspellen. “Italianen willen een bidet in de badkamer en Russen en Amerikanen vinden bijna alles wat ze zien in groot Den Haag aan de kleine kant. Ze zijn echt gechoqueerd dat wij zulke kleine keukens hebben. En maar één badkamer. Het liefst willen ze ieder hun eigen badkamer.”

The Hague, Houses & Happiness

Voor diegenen die alvast wegwijs willen worden in de Nederlandse huizenmarkt, verscheen in maart haar Engelstalige boek ‘The Hague, Houses & Happiness’. De ondertitel: ‘7 insider secrets to buying your next home at a great price without hassles’.

Gekke Lotje

“Het maakt niet uit of je uit Rusland of Duitsland komt, de regels zijn hier compleet anders dan thuis. Het begint bij de financiën. Welke hypotheek kun je hier krijgen? Bij wie moet ik zijn? Het heeft geen zin om als een gekke Lotje naar een huis in het Statenkwartier van acht ton te gaan kijken, als je maar vijf ton kunt krijgen. Bovendien, je wilt toch ook een keer op vakantie?”


'De drie freelancers waar ik nu mee werk, zijn gedreven, daar zit piri piri in'

Voor het vinden van een hypotheek kun je volgens de eigenaresse van Stark Real Estate beter advies vragen aan een tussenpersoon dan aan een bank. “Een bank biedt alleen zijn eigen producten aan.” In het boek zit ook een checklist die ze zelf gebruikt. Ze somt op: “Wil je een lift? Een tuin? Een trap? Een open haard? Een of twee badkamers? Daar moeten stellen het wel eerst over eens worden. Ja, die lijst is nog veel uitgebreider dan ik je nu vertel. Ik hou van duidelijkheid.” Lachend: “Ik blijf natuurlijk een Duitse, hè.”

www.starkrealestate.nl