BOIDR haalt 14.000 euro op om leesvaardigheid kleuters in Moerwijk te verbeteren

Bij Ons In De Residentie haalde afgelopen jaar met haar netwerkdiners 14.000 euro op om leesvaardigheid van kleuters aan de P. Oosterleeschool (Moerwijk) te verbeteren.

 DSC1829

DATUM

29 februari 2024

TEKST

Annerieke Simeone

BEELD

Fleur Beemster/Meike Liedenbaum

BOIDR haalt 14.000 euro op om leesvaardigheid kleuters in Moerwijk te verbeteren

Bij Ons In De Residentie haalde afgelopen jaar met haar netwerkdiners 14.000 euro op om leesvaardigheid van kleuters aan de P. Oosterleeschool (Moerwijk) te verbeteren.

Bij Ons In De Residentie (BOIDR) heeft vandaag (donderdag 29 februari) een cheque van 14.000 euro overhandigd aan directeur Mariska Wubben en een aantal kleuters van de P. Oosterleeschool, een basisschool in Moerwijk. Het geld wordt gebruikt om de leesvaardigheid van deze kinderen – die thuis vaak een andere taal spreken – te verbeteren.

(tekst loopt door onder de foto’s)

uitreiking waardecheck P. Oosterleeschool Moerwijk

De uitreiking van de waardecheck aan directrice Mariska Wubben (links) en de kleuters van de P. Oosterleeschool.    

Met de donatie heeft de directrice inmiddels een aantal concrete middelen gekocht, zoals:

Wubben: “De BookaBookakast is onze nieuwste aanwinst. Het leuke daaraan is dat kinderen de door hen geselecteerde boeken eerst voorgelezen krijgen in een taal naar keuze en vervolgens het verhaal luisteren in het Nederlands.

De BookaBookakast.

Oudere kinderen kunnen ook zelf verhalen lezen. Het is echt een succes, merken we. Door het eerst in hun eigen taal aan te bieden, begrijpen ze daarna veel beter waar het verhaal overgaat.”

P. Oosterleeschool voorlezer leesvaardigheid verbeteren Bij Ons In De Residentie

Met de voorleespen kunnen kinderen in bijbehorende boekjes over bepaalde woorden schuiven, waarna ze uit de pen horen hoe dat woord wordt uitgesproken.

Taalachterstand

Hoofdredacteur Annerieke Simeone is blij met het bedrag dat vorig jaar tijdens vier netwerkdiners van het Haagse mediamerk werd opgehaald. “We hebben dit goede doel met zorg gekozen: het is Haags en het raakt ons vakgebied, namelijk taal. Bovendien weet ik uit ervaring wat taalachterstand met de mens kan doen. Mijn Italiaanse vader, die hiernaartoe verhuisde in de jaren zestig, heeft zich de Nederlandse taal nooit echt eigen gemaakt. Met als gevolg dat hij bij grote beslissingen in het leven, zoals bij bank- of hypotheekzaken, aangewezen was op mijn moeder. Wie een taal goed spreekt, is minder afhankelijk. Dat wensen we deze Haagse kleuters ook toe.”

Oosterleeschool Bij Ons In De Residentie

De juf toont de kleuters een tweetalig boek.

Oosterleeschool

Ook in 2024 is de P. Oosterleeschool het goede doel van Bij Ons In De Residentie.

Het vorige week verschenen artikel in het AD waarin hoofdredacteur Annerieke Simeone de keuze voor dit goede doel uitlegt.