Atelier Ruperti: Napolitaanse luxe in de hofstad

Maatwerk, een kostbare liefhebberij? “Een misverstand!", vindt een vaste klant van Atelier Ruperti. "Met het enorme scala aan stoffen kun je het zo voordelig of zo gek maken als je wilt."

Sander Jeukens stapt regelmatig binnen bij Sydney Ruperti

DATUM

22 januari 2023

TEKST

Jasper Gramsma

BEELD

Brian Mul

Atelier Ruperti: Napolitaanse luxe in de hofstad

Maatwerk, een kostbare liefhebberij? “Een misverstand!", vindt een vaste klant van Atelier Ruperti. "Met het enorme scala aan stoffen kun je het zo voordelig of zo gek maken als je wilt."

Het meeste uit mijn kledingkast is door Sydney gemaakt,” zegt ondernemer Sander Jeukens stellig. Sydney Ruperti, tailor en eigenaar van Atelier Ruperti aan de statige Koninginnegracht, hoort het met een bescheiden glimlach aan.

Sander Jeukens stapt regelmatig binnen bij Sydney Ruperti

Sander Jeukens stapt regelmatig binnen bij Sydney Ruperti

De goedgeluimde Jeukens is al ruim vijf jaar kind aan huis bij hem. “En niet alleen voor m’n pakken, hè?! De grote misvatting is dat het daar altijd om gaat bij maatkleding. Nee, ook mijn casual kleding komt hiervandaan, zoals deze spijkerbroek.” Hij lift een pand van z’n geruite jasje – ook een ‘Atelier Ruperti’ – waardoor het borduursel boven de broekzak zichtbaar wordt: zijn geboortejaar. “Dit soort details die iets over mij vertellen, maken de broek nog specialer.”


‘Samen vinden we altijd de perfecte balans tussen pasvorm en comfort’

Een kostbare liefhebberij? “Dat is een misverstand! Met het enorme scala aan stoffen kun je het zo voordelig of zo gek maken als je wilt. Bovendien: aan confectie moet meestal achteraf nog gesleuteld worden. Waarom dat proces niet omdraaien met een veel beter resultaat tot gevolg? Doordat zo’n kledingstuk helemaal op jouw postuur is gemaakt, draag je het met veel meer comfort, de pasvorm klopt gewoon.”

“Zodra ik dat dan aantrek, word ik steeds bevestigd in mijn keuze voor Sydney: het zit lang niet zo lekker als zijn maatshirts.”

Over dat laatste hebben klant en vakman ‘gezonde discussies’. “Ik houd van dat Italiaanse, ‘cut to the bone’. Zo’n harnas, zeg maar. Sydney waakt juist over het draaggemak, zodat ik niet het gevoel heb dat ik mijn pak direct wil uittrekken als ik ’s avonds thuiskom. Samen vinden we altijd de perfecte balans.”

Jeukens erkent verwend te zijn sinds hij Ruperti kent. “Als ik iets laat maken, duurt het natuurlijk even voordat het klaar is. Maar soms heb ik snel iets nodig, bijvoorbeeld een overhemd, en dan koop ik confectie. Zodra ik dat dan aantrek, word ik steeds bevestigd in mijn keuze voor Sydney: het zit lang niet zo lekker als zijn maatshirts.”


‘Ik geniet van het hele proces’

Het wachten op de kleding ervaart hij als een luxe. “Dat hoort bij de beleving, ik geniet van het hele proces. Het begint al als ik binnenstap, vaak als Sydney weer nieuwe stoffen heeft die bij me passen. Soms blijft het bij een kop koffie of een glas wijn, een andere keer ga ik onverwacht met een grote bestelling de deur uit. Het hangt van mijn ‘vibe’ af: als ik te veel aan m’n hoofd heb, lukt het niet.”

Atelier Ruperti Den Haag

Wie gelukkig is, wil delen. Daarom gaf Jeukens zijn zakenrelaties een giftcard van Atelier Ruperti, een cadeau voor een kledingstuk of schoenen op maat. “Ik houd niet van standaard relatiegeschenken. Met zo’n giftcard geef je een beleving, zelfs als iemand alles al heeft,” legt hij uit. “Bedrijven zouden er ook goed aan doen maatkleding in te zetten als incentive. Dat spreekt veel meer tot de verbeelding dan een bonus. Maar dat terzijde.”

Napels

Ook privé maakt Jeukens graag anderen blij met het vakwerk van Ruperti. “Voor het trouwpak van mijn beste vriend wilde ik hem eigenlijk meenemen naar Napels, het kleermakerswalhalla. Dus ik belde Sydney en vroeg: ‘Heb jij een adres voor me?’ ‘Ja,’ antwoordde hij, ‘de Koninginnegracht, natuurlijk.’ Hij heeft er echt een feestje van gemaakt.”

www.atelierruperti.com

datum 22 januari 2023
tekst Jasper Gramsma beeld Brian Mul

Het meeste uit mijn kledingkast is door Sydney gemaakt,” zegt ondernemer Sander Jeukens stellig. Sydney Ruperti, tailor en eigenaar van Atelier Ruperti aan de statige Koninginnegracht, hoort het met een bescheiden glimlach aan.

Sander Jeukens stapt regelmatig binnen bij Sydney Ruperti

Sander Jeukens stapt regelmatig binnen bij Sydney Ruperti

De goedgeluimde Jeukens is al ruim vijf jaar kind aan huis bij hem. “En niet alleen voor m’n pakken, hè?! De grote misvatting is dat het daar altijd om gaat bij maatkleding. Nee, ook mijn casual kleding komt hiervandaan, zoals deze spijkerbroek.” Hij lift een pand van z’n geruite jasje – ook een ‘Atelier Ruperti’ – waardoor het borduursel boven de broekzak zichtbaar wordt: zijn geboortejaar. “Dit soort details die iets over mij vertellen, maken de broek nog specialer.”


‘Samen vinden we altijd de perfecte balans tussen pasvorm en comfort’

Een kostbare liefhebberij? “Dat is een misverstand! Met het enorme scala aan stoffen kun je het zo voordelig of zo gek maken als je wilt. Bovendien: aan confectie moet meestal achteraf nog gesleuteld worden. Waarom dat proces niet omdraaien met een veel beter resultaat tot gevolg? Doordat zo’n kledingstuk helemaal op jouw postuur is gemaakt, draag je het met veel meer comfort, de pasvorm klopt gewoon.”

“Zodra ik dat dan aantrek, word ik steeds bevestigd in mijn keuze voor Sydney: het zit lang niet zo lekker als zijn maatshirts.”

Over dat laatste hebben klant en vakman ‘gezonde discussies’. “Ik houd van dat Italiaanse, ‘cut to the bone’. Zo’n harnas, zeg maar. Sydney waakt juist over het draaggemak, zodat ik niet het gevoel heb dat ik mijn pak direct wil uittrekken als ik ’s avonds thuiskom. Samen vinden we altijd de perfecte balans.”

Jeukens erkent verwend te zijn sinds hij Ruperti kent. “Als ik iets laat maken, duurt het natuurlijk even voordat het klaar is. Maar soms heb ik snel iets nodig, bijvoorbeeld een overhemd, en dan koop ik confectie. Zodra ik dat dan aantrek, word ik steeds bevestigd in mijn keuze voor Sydney: het zit lang niet zo lekker als zijn maatshirts.”


‘Ik geniet van het hele proces’

Het wachten op de kleding ervaart hij als een luxe. “Dat hoort bij de beleving, ik geniet van het hele proces. Het begint al als ik binnenstap, vaak als Sydney weer nieuwe stoffen heeft die bij me passen. Soms blijft het bij een kop koffie of een glas wijn, een andere keer ga ik onverwacht met een grote bestelling de deur uit. Het hangt van mijn ‘vibe’ af: als ik te veel aan m’n hoofd heb, lukt het niet.”

Atelier Ruperti Den Haag

Wie gelukkig is, wil delen. Daarom gaf Jeukens zijn zakenrelaties een giftcard van Atelier Ruperti, een cadeau voor een kledingstuk of schoenen op maat. “Ik houd niet van standaard relatiegeschenken. Met zo’n giftcard geef je een beleving, zelfs als iemand alles al heeft,” legt hij uit. “Bedrijven zouden er ook goed aan doen maatkleding in te zetten als incentive. Dat spreekt veel meer tot de verbeelding dan een bonus. Maar dat terzijde.”

Napels

Ook privé maakt Jeukens graag anderen blij met het vakwerk van Ruperti. “Voor het trouwpak van mijn beste vriend wilde ik hem eigenlijk meenemen naar Napels, het kleermakerswalhalla. Dus ik belde Sydney en vroeg: ‘Heb jij een adres voor me?’ ‘Ja,’ antwoordde hij, ‘de Koninginnegracht, natuurlijk.’ Hij heeft er echt een feestje van gemaakt.”

www.atelierruperti.com