Bosman Wijnkopers

Wat zijn de zomerwijnen van 2021?

DATUM

27 mei 2021

TEKST

Nico McGough

BEELD

PR

Wijnkoper Nico McGough neemt ons deze keer mee op reis langs wijngaarden waar zomerse wijnen vandaan komen. Frankrijk, Italië en Spanje komen aan bod in het wit, rosé & rood.

Om even ‘de horloges gelijk te zetten’ is het van belang dat wij het samen eens zijn over wát precies zomerwijnen zijn. Zelf geloof ik er niet in, dat je hartje zomer bij 35 graden in de schaduw zit te wachten op blockbuster-zomerwijnen met een enorme concentratie en dito alcohol.

Frisheid

Veel eerder kijk ik ’s zomers naar wijnen die frisheid als belangrijkste karaktereigenschap hebben: sappig wit en rosé en rood dat erop vooruitgaat als de schenktemperatuur (stukken) lager is dan die van de omgeving. Rood dus dat best een halfuurtje koelkastdeur aankan, of zelfs even in de ijsemmer mag doorbrengen.

Witte bourgognes

Wat wit betreft geen loeizware, grote, geconcentreerde witte bourgognes, maar juist wijnen met de nadruk op frisse tonen. Bij deze zomerwijnen mag het fruit uit het glas stuiven en moet de wijn wat stijl betreft aansluiten bij de lichtere, zomerse keuken. Sappig frisse salades, visje van de grill, bordje pasta met schelpdiertjes en dat soort geneugten.


Op donkere rosés is de markt op uitgekeken

Rosé

Hoewel het dit jaar opvallend was dat de vraag naar rosé niet instortte tijdens de winterse maanden is rosé tijdens de zomer mateloos populair. Vroeger, ongeveer vijftien jaar terug, waren de rosés veel donkerder van kleur dan nu. De markt is erop uitgekeken en nu lijkt ‘hoe lichter, hoe beter’ het parool. Ook deze wijnen moeten smaak en stijlaansluiting hebben op de zomerse gerechten als hiervoor beschreven.


‘Zelfs als doorgewinterde wijngek krijg je hier met moeite één glas van op’

Gaat u effe zitten

Rood dan. Ik kreeg laatst een rode amerikaan in het glas, een zinfandel van (gaat u effe zitten) 16,7% alcohol. Zelfs als doorgewinterde wijngek krijg je hier met moeite één glas van op. Zo heftig, zo zwaar en haast branderig van de alcohol. Hartje zomer zijn deze wijnen wat mij betreft een ‘no go’-situatie.

Beheerst alcohol

Veel liever zie ik zomerwijnen met beheerst alcohol, veel fruit in de geur, medium body en zachte tannines. Wijnen die passen bij gerechten van BBQ of grill. Maar bovenal wijnen die erop vooruitgaan als zij koeltjes in het glas vloeien: 16 tot 18 graden in de warme zomerzon is perfect. Hiertoe mag je best even de koelkast aanspreken, of de wijn in een emmer met tinkelende ijsblokjes wat minuten laten afkoelen.

Zes spannende zomerwijnen voor thuisgebruik bij Bosman Wijnkopers

Voor de lezers van Bij Ons In De Residentie is er een proefdoos met van elke wijn één fles. Gratis thuisbezorgd binnen groot Den Haag voor € 65,-, afhalen aan de Frederik Hendriklaan kan natuurlijk ook.

1. Vergel Blanco 2020 Bodega de Pinoso
Let op! Deze frivool geurende biologische Spaanse werd door wijncriticus Nicolaas Klei spontaan gerekend tot de vijftig beste wijnen in Nederland wat prijs-prestatie betreft. Een geweldige eer, want de wijn kost slechts € 7,95. Het is het geesteskind van Ana Amat, de jonge wijnmaakster (met de nadruk op ster) bij Bodega de Pinoso in Alicante. Met groot succes bracht zij de saaiste wijndruif van Spanje (airén) samen met wat spetterend frisse sauvignon blanc. Wát een knaller is deze 2020 geworden én met afstand de beste Vergel Blanco die wij óóit van haar hand proefden. Beschaafd, aromatisch, zinderend fris en sappig droog in de mond. Werkelijk verrukkelijk. Ook vegan gecertificeerd.

2. Le Mas de Vessière Blanc 2020 IGP d’Oc
Lucie & Vincent Teulon maken in de Zuid-Franse Languedoc deze spannende creatie. Hiervoor gebruiken zij grenache blanc- & muscat-druiven, in een verhouding van 70/30. Volgens topchef Sebastiaan Knottnerus (restaurant The Knott-Den Haag) nét iets te aromatisch bij een zilt oestertje, maar voor de rest… een indrukwekkend glas dagelijks wit (€ 9,95) bij zomerse salades, romige kazen, allerlei vissen mét of zonder saus. Maar ook perfect bij een ruim belegde pizza en opvallend goed naast Indonesische gerechten. De zomerwijn is biologisch en vermeldt op het rugetiket zelfs al dat zij Demeter worden gecertificeerd, biodynamisch dus. Een overtuigend glas wit.

3. Pinot Grigio ‘Blush’ rosé 2020 Giol

Vittorio Carraro in de wijngaarden

Wijnmaker Vittorio Carraro is er zo een die nóóit stilzit en constant komt met leuke nieuwtjes. Hij is eigenaar van het oudst bekende wijnhuis van Italië, Giol genaamd, anno 1427. In dit eeuwenoude, ecologische paradijs heeft de pinot grigio-druif het waanzinnig naar zijn zin. Er zijn wat witte wijndruiven die in volledige rijpheid een licht getinte schil ontwikkelen, sauvignon gris bijvoorbeeld, en ook roter veltliner.

Spectaculair

Pinot Grigio doet dat ook en als je dan de lichtgekleurde schillen wat uren laat meegisten met het druivensap, dan ontstaat er een ultralichte rosé. Toen de inkopers van het uitstekende strandrestaurant Buiten (zelfs de koning eet er met Máxima en de prinsessen!) deze wijn als eersten mochten keuren, waren zij op slag verkocht. “Dít wordt onze zomertopper,” riepen ze in koor. Een spectaculair fijne, lichte, elegante rosé die behalve biologisch ook vegan is. Voor € 12,95 iets unieks.

4. Jas d’Esclans Cru Classé de Provence 2020
Gwenaëlle en Matthieu De Wulf zijn wat mij betreft de allerbeste wijnboeren uit de Provence. Zij zijn eigenaren van een van de spaarzame wijngaarden die als ‘Cru Classé’ werden geklasseerd. Uit maar liefst vijf druivenrassen (cinsault, grenache, syrah, tibouren en mourvèdre) maken zij deze sublieme wijn. Ik zou niet weten wie dit zou kunnen verbeteren. Super elegant, zacht, beschaafd, fraaie complexiteit en diepte. Wát een prachtglas rosé. Biologisch gecertificeerd. (€ 18,95).

5. Marcel Malbec 2018 Vin de France
Léon Verhaeghe verruilde ooit het Belgische landschap voor dat van de prachtige rivier de Lot met woeste omgeving. Dit is het land van de malbec-druif met als topwijn Cahors, de ‘zwarte wijn’. Léon’s tweede naam was Marcel en daarom doopte de familie Verhaeghe haar jongste instapwijn Marcel.

Nog meer zomerwijnen

Vergis je niet, dit is geen niemendalletje in het glas, maar steengoed gemaakte wijn afkomstig van Les Terrasses de Cahors. Het geheel biologisch werkende Château du Cèdre is daar het meest toonaangevende kasteel. Deze klassieke appellation is de geboortegrond van de malbec-druif en Château du Cèdre is dan ook de bron van deze diep kersenrode, uitermate geurige rode wijn. Vol in de mond maar ook met grote frisheid. Fantastisch als begeleider van vlees, wild of gevogelte van BBQ of grill. Ook staat deze wijn z’n mannetje naast rijpe, harde kazen zoals de eminente boeren-Goudse van kaasboerderij Captein in Zoeterwoude-Weipoort. Voor € 8,95 een toppertje.

6. Barbera d’Asti ‘Alma’ 2019 Mario Giribaldi

Mario & Matteo Giribaldi

De elite van Italië krijgt het predicaat ‘DOCG’ en daaronder valt ook deze mondvullende rode Barbera. Het is geen toeval dat aardig wat van deze topwijnen afkomstig zijn uit Piemonte in Noordwest-Italië. Dit deel van het land wordt met een knipoog ook wel de ‘maag van Italië’ genoemd. Zelf logeerde ik ooit op een wijnreis bij de B&B van de weduwe Giacosa en zij had maar één huisregel: iedereen die er logeert, moet ten minste één keer blijven eten.

21 gangen

Dat werden dus 21 gangen, geserveerd in de enorme, ouderwetse keuken. Een belevenis. Deze Barbera komt uit het dorpje Asti waar ook de schuimend zoete Moscato d’Asti vandaan komt. Van zoet is bij deze wijn echter geen sprake, het is een donkere, fonkelend rode wijn. Diep bessenfruit, fijne kruidigheid, veel vlees op de botten en geknipt voor (veder)wild, pittige stoofgerechten en allerhande vleessoorten van the green egg of iets soortgelijks. En dat allemaal voor € 9,95. Alle wijngaarden worden biologisch gecultiveerd en de komende jaren worden de flessen één voor één voorzien van het bio-logo.

Wijngaard en kelder Giribaldi

 

 

 

 

 

 

 

datum 27-mei-2021
tekst Nico McGough / beeld PR

Wijnkoper Nico McGough neemt ons deze keer mee op reis langs wijngaarden waar zomerse wijnen vandaan komen. Frankrijk, Italië en Spanje komen aan bod in het wit, rosé & rood.

Om even ‘de horloges gelijk te zetten’ is het van belang dat wij het samen eens zijn over wát precies zomerwijnen zijn. Zelf geloof ik er niet in, dat je hartje zomer bij 35 graden in de schaduw zit te wachten op blockbuster-zomerwijnen met een enorme concentratie en dito alcohol.

Frisheid

Veel eerder kijk ik ’s zomers naar wijnen die frisheid als belangrijkste karaktereigenschap hebben: sappig wit en rosé en rood dat erop vooruitgaat als de schenktemperatuur (stukken) lager is dan die van de omgeving. Rood dus dat best een halfuurtje koelkastdeur aankan, of zelfs even in de ijsemmer mag doorbrengen.

Witte bourgognes

Wat wit betreft geen loeizware, grote, geconcentreerde witte bourgognes, maar juist wijnen met de nadruk op frisse tonen. Bij deze zomerwijnen mag het fruit uit het glas stuiven en moet de wijn wat stijl betreft aansluiten bij de lichtere, zomerse keuken. Sappig frisse salades, visje van de grill, bordje pasta met schelpdiertjes en dat soort geneugten.


Op donkere rosés is de markt op uitgekeken

Rosé

Hoewel het dit jaar opvallend was dat de vraag naar rosé niet instortte tijdens de winterse maanden is rosé tijdens de zomer mateloos populair. Vroeger, ongeveer vijftien jaar terug, waren de rosés veel donkerder van kleur dan nu. De markt is erop uitgekeken en nu lijkt ‘hoe lichter, hoe beter’ het parool. Ook deze wijnen moeten smaak en stijlaansluiting hebben op de zomerse gerechten als hiervoor beschreven.


‘Zelfs als doorgewinterde wijngek krijg je hier met moeite één glas van op’

Gaat u effe zitten

Rood dan. Ik kreeg laatst een rode amerikaan in het glas, een zinfandel van (gaat u effe zitten) 16,7% alcohol. Zelfs als doorgewinterde wijngek krijg je hier met moeite één glas van op. Zo heftig, zo zwaar en haast branderig van de alcohol. Hartje zomer zijn deze wijnen wat mij betreft een ‘no go’-situatie.

Beheerst alcohol

Veel liever zie ik zomerwijnen met beheerst alcohol, veel fruit in de geur, medium body en zachte tannines. Wijnen die passen bij gerechten van BBQ of grill. Maar bovenal wijnen die erop vooruitgaan als zij koeltjes in het glas vloeien: 16 tot 18 graden in de warme zomerzon is perfect. Hiertoe mag je best even de koelkast aanspreken, of de wijn in een emmer met tinkelende ijsblokjes wat minuten laten afkoelen.

Zes spannende zomerwijnen voor thuisgebruik bij Bosman Wijnkopers

Voor de lezers van Bij Ons In De Residentie is er een proefdoos met van elke wijn één fles. Gratis thuisbezorgd binnen groot Den Haag voor € 65,-, afhalen aan de Frederik Hendriklaan kan natuurlijk ook.

1. Vergel Blanco 2020 Bodega de Pinoso
Let op! Deze frivool geurende biologische Spaanse werd door wijncriticus Nicolaas Klei spontaan gerekend tot de vijftig beste wijnen in Nederland wat prijs-prestatie betreft. Een geweldige eer, want de wijn kost slechts € 7,95. Het is het geesteskind van Ana Amat, de jonge wijnmaakster (met de nadruk op ster) bij Bodega de Pinoso in Alicante. Met groot succes bracht zij de saaiste wijndruif van Spanje (airén) samen met wat spetterend frisse sauvignon blanc. Wát een knaller is deze 2020 geworden én met afstand de beste Vergel Blanco die wij óóit van haar hand proefden. Beschaafd, aromatisch, zinderend fris en sappig droog in de mond. Werkelijk verrukkelijk. Ook vegan gecertificeerd.

2. Le Mas de Vessière Blanc 2020 IGP d’Oc
Lucie & Vincent Teulon maken in de Zuid-Franse Languedoc deze spannende creatie. Hiervoor gebruiken zij grenache blanc- & muscat-druiven, in een verhouding van 70/30. Volgens topchef Sebastiaan Knottnerus (restaurant The Knott-Den Haag) nét iets te aromatisch bij een zilt oestertje, maar voor de rest… een indrukwekkend glas dagelijks wit (€ 9,95) bij zomerse salades, romige kazen, allerlei vissen mét of zonder saus. Maar ook perfect bij een ruim belegde pizza en opvallend goed naast Indonesische gerechten. De zomerwijn is biologisch en vermeldt op het rugetiket zelfs al dat zij Demeter worden gecertificeerd, biodynamisch dus. Een overtuigend glas wit.

3. Pinot Grigio ‘Blush’ rosé 2020 Giol

Vittorio Carraro in de wijngaarden

Wijnmaker Vittorio Carraro is er zo een die nóóit stilzit en constant komt met leuke nieuwtjes. Hij is eigenaar van het oudst bekende wijnhuis van Italië, Giol genaamd, anno 1427. In dit eeuwenoude, ecologische paradijs heeft de pinot grigio-druif het waanzinnig naar zijn zin. Er zijn wat witte wijndruiven die in volledige rijpheid een licht getinte schil ontwikkelen, sauvignon gris bijvoorbeeld, en ook roter veltliner.

Spectaculair

Pinot Grigio doet dat ook en als je dan de lichtgekleurde schillen wat uren laat meegisten met het druivensap, dan ontstaat er een ultralichte rosé. Toen de inkopers van het uitstekende strandrestaurant Buiten (zelfs de koning eet er met Máxima en de prinsessen!) deze wijn als eersten mochten keuren, waren zij op slag verkocht. “Dít wordt onze zomertopper,” riepen ze in koor. Een spectaculair fijne, lichte, elegante rosé die behalve biologisch ook vegan is. Voor € 12,95 iets unieks.

4. Jas d’Esclans Cru Classé de Provence 2020
Gwenaëlle en Matthieu De Wulf zijn wat mij betreft de allerbeste wijnboeren uit de Provence. Zij zijn eigenaren van een van de spaarzame wijngaarden die als ‘Cru Classé’ werden geklasseerd. Uit maar liefst vijf druivenrassen (cinsault, grenache, syrah, tibouren en mourvèdre) maken zij deze sublieme wijn. Ik zou niet weten wie dit zou kunnen verbeteren. Super elegant, zacht, beschaafd, fraaie complexiteit en diepte. Wát een prachtglas rosé. Biologisch gecertificeerd. (€ 18,95).

5. Marcel Malbec 2018 Vin de France
Léon Verhaeghe verruilde ooit het Belgische landschap voor dat van de prachtige rivier de Lot met woeste omgeving. Dit is het land van de malbec-druif met als topwijn Cahors, de ‘zwarte wijn’. Léon’s tweede naam was Marcel en daarom doopte de familie Verhaeghe haar jongste instapwijn Marcel.

Nog meer zomerwijnen

Vergis je niet, dit is geen niemendalletje in het glas, maar steengoed gemaakte wijn afkomstig van Les Terrasses de Cahors. Het geheel biologisch werkende Château du Cèdre is daar het meest toonaangevende kasteel. Deze klassieke appellation is de geboortegrond van de malbec-druif en Château du Cèdre is dan ook de bron van deze diep kersenrode, uitermate geurige rode wijn. Vol in de mond maar ook met grote frisheid. Fantastisch als begeleider van vlees, wild of gevogelte van BBQ of grill. Ook staat deze wijn z’n mannetje naast rijpe, harde kazen zoals de eminente boeren-Goudse van kaasboerderij Captein in Zoeterwoude-Weipoort. Voor € 8,95 een toppertje.

6. Barbera d’Asti ‘Alma’ 2019 Mario Giribaldi

Mario & Matteo Giribaldi

De elite van Italië krijgt het predicaat ‘DOCG’ en daaronder valt ook deze mondvullende rode Barbera. Het is geen toeval dat aardig wat van deze topwijnen afkomstig zijn uit Piemonte in Noordwest-Italië. Dit deel van het land wordt met een knipoog ook wel de ‘maag van Italië’ genoemd. Zelf logeerde ik ooit op een wijnreis bij de B&B van de weduwe Giacosa en zij had maar één huisregel: iedereen die er logeert, moet ten minste één keer blijven eten.

21 gangen

Dat werden dus 21 gangen, geserveerd in de enorme, ouderwetse keuken. Een belevenis. Deze Barbera komt uit het dorpje Asti waar ook de schuimend zoete Moscato d’Asti vandaan komt. Van zoet is bij deze wijn echter geen sprake, het is een donkere, fonkelend rode wijn. Diep bessenfruit, fijne kruidigheid, veel vlees op de botten en geknipt voor (veder)wild, pittige stoofgerechten en allerhande vleessoorten van the green egg of iets soortgelijks. En dat allemaal voor € 9,95. Alle wijngaarden worden biologisch gecultiveerd en de komende jaren worden de flessen één voor één voorzien van het bio-logo.

Wijngaard en kelder Giribaldi