ROC Mondriaan Den Haag

DATUM

26 februari 2025

TEKST

Jasper Gramsma

BEELD

Brian Mul

Bij hotelschool ROC Mondriaan is emotionele intelligentie net zo belangrijk als het openen van een fles champagne

Niet alleen wat je kunt, ook wie je bent is essentieel voor succes en plezier in je loopbaan. De International Hotel and Management School van ROC Mondriaan helpt studenten daarom de beste versie van zichzelf te ontdekken.

DATUM

26 februari 2025

TEKST

Jasper Gramsma

BEELD

Brian Mul

Bij hotelschool ROC Mondriaan is emotionele intelligentie net zo belangrijk als het openen van een fles champagne

Niet alleen wat je kunt, ook wie je bent is essentieel voor succes en plezier in je loopbaan. De International Hotel and Management School van ROC Mondriaan helpt studenten daarom de beste versie van zichzelf te ontdekken.

Natuurlijk, het is belangrijk dat je weet hoe je een goeie fles champagne opent, een hotelreceptie bemant of een sterwaardig vijfgangenmenu samenstelt als je de International Hotel and Management School van ROC Mondriaan (mbo) hebt gedaan. Maar in de continu veranderende wereld waarin kunstmatige intelligentie (AI) ook nog eens steeds meer praktische taken overneemt, kan juist de persoonlijke ontwikkeling het verschil maken.

“Een robot kent geen empathie, doet niet aan teamwork en weet niet hoe te improviseren,” schetst opleidingscoördinator Natascha Mondriaan het belang van emotionele intelligentie tijdens een kop koffie in het levendige café The Queen’s Express van de school aan de Koningin Marialaan. Samen met stagedocent Danielle Hyman ontwikkelde zij binnen ROC Mondriaan de eerste leerlijn ‘Employability Skills’ om de persoonlijke ontwikkeling van de studenten aan te spreken en naar een hoger niveau te tillen.

Sociale Media

“We merkten dat studenten steeds meer worstelden om een stageplek te vinden en er vervolgens ook te blijven,” vertelt Hyman over haar motivatie. Mondriaan vult aan: “Tijdens de coronapandemie zag ik dat de studenten een enorme strijd voerden. Met de situatie, maar ook met het huidige tijdperk van sociale media, waarin echt contact maken moeilijk is en beeldvorming de boventoon voert. Het gebrek aan weerbaarheid en veerkracht leidde soms zelfs tot depressiviteit.”


‘Aan de groei van emotionele intelligentie zitten geen grenzen’

De twee docenten stelden een toolbox samen om studenten de beste versie van zichzelf te laten ontdekken. “Die is er in eerste instantie op gericht om alles uit de stage te halen en van die ervaring te genieten,” aldus Hyman. Dat betekent cv’s maken, goede motivatiebrieven schrijven en weten hoe te reageren bij een sollicitatiegesprek. “Met behulp van onder meer onze workshops, inspiratiesessies en externe sprekers kijken we daarbij ook steeds naar binnen: wie ben je eigenlijk, wat zijn je talenten en hoe ben je daarmee interessant voor het werkveld? Dat levert aan het eind van de rit een prachtig ‘reispaspoort’ op, waarmee de studenten klaar zijn voor de toekomst, hoe die er ook uitziet.”

Potentieel

De aandacht voor emotionele intelligentie is uitzonderlijk in een onderwijssysteem dat is gericht op kennis en vaardigheden. “Dat is óók hartstikke relevant,” stelt Mondriaan. “Maar als je het meeste potentieel uit iedere student wilt halen, moet je breder kijken dan alleen het IQ. Het gaat net zo goed om de ontwikkeling van inlevings-, doorzettings- en probleemoplossend vermogen. Zie het als een joint venture: als je weet waaróm je dingen moet leren, gaat het makkelijker. Het mooie is bovendien dat aan de groei van emotionele intelligentie geen grenzen zitten.”

Hyman, die zelf een Britse achtergrond heeft, ziet dat zelfbewustzijn en het onderkennen van je zwaktes in Nederland niet als een kracht worden gezien. “Hier is het al snel: ‘doe maar normaal’. Maar in een internationale context, waarin veel van onze studenten terechtkomen, bestaat er niet zoiets als ‘normaal’,” analyseert ze. “We moeten daarom stoppen in hokjes te denken.”

‘Safe space’

Het stimuleren van zelfbewustzijn vraagt ook iets van de docenten zelf. “We creëren een ‘safe space’ waarin studenten eerlijk naar zichzelf kunnen kijken, zonder goed of fout,” vertelt Mondriaan. “Best moeilijk en overweldigend op die leeftijd. Daarom laten we studenten inzien dat je elkaar kunt inspireren door ervaringen te delen en te reflecteren op jezelf en je eigen handelen, waardoor je weerbaarder en veerkrachtiger wordt.”

Hyman haalt vaak haar eigen voorbeeld aan: “Door uit Engeland hiernaartoe te komen, ben ik uit mijn comfortzone gestapt. Dat maakte me kwetsbaar, maar ik heb er ook meer introspectie door gekregen en ik ben een betere observator geworden. Ik stel de studenten gerust door te vertellen dat je skills kunt ontwikkelen waarmee je kunt navigeren op elk kruispunt dat op je pad komt.”

De hospitality-experts spitsten hun leerlijn toe op de International Hotel and Management School, maar zien ook kansen voor de andere opleidingen van ROC Mondriaan. “Ja, we zijn best ambitieus,” geeft Mondriaan toe. “Voor elke opleiding en ieder type student zal de weg naar zelfbewustzijn er anders uitzien, maar het doel blijft hetzelfde: ze beter laten slagen in het bereiken van hun doelen. Niet alleen studenten profiteren daarvan: hbo’s krijgen beter voorbereide doorstromers binnen en bedrijven kunnen rekenen op duurzamere relaties met loyale medewerkers.”

www.rocmondriaan.nl