The Harbour Club: een eersteklas ervaring met bubbels in de Binckhorst
De Zuid-Afrikaan Rey Franco is geen onbekende in het horecawereldje. Met 36 jaar ervaring kan hij meepraten over gastvrijheid waar je u tegen zegt, een excellente restaurantervaring en goed eten en drinken. Hij verhuisde met z’n Nederlandse vrouw en zoon naar het Bezuidenhout en staat sinds deze zomer aan het roer van The Harbour Club, locatie Den Haag.
DATUM
25 januari 2024
TEKST
Frank Verhoef
BEELD
Brian Mul
The Harbour Club: een eersteklas ervaring met bubbels in de Binckhorst
De Zuid-Afrikaan Rey Franco is geen onbekende in het horecawereldje. Met 36 jaar ervaring kan hij meepraten over gastvrijheid waar je u tegen zegt, een excellente restaurantervaring en goed eten en drinken. Hij verhuisde met z’n Nederlandse vrouw en zoon naar het Bezuidenhout en staat sinds deze zomer aan het roer van The Harbour Club, locatie Den Haag.
Op deze nieuwe locatie van The Harbour Club, op de bovenste verdieping van BINK36, vlak naast het spoor waarlangs de treinen vanuit Den Haag het hele land doorkruisen, is het goed toeven. Binnen, nadat je met de lift omhoog bent gegaan, vind je een enorme grote open ruimte met in het midden de bar en aan het eind de open keuken. Buiten is het uitzicht fenomenaal, of je nou richting station Den Haag Centraal en de torens van de ministeries kijkt of juist in tegengestelde richting naar het dorpse Voorburg. De Binckhorst bloeit en groeit en vanaf het terras kun je het allemaal zelf zien en meemaken.
Over de oude plek op Scheveningen geen onvertogen woord – Encore is een restaurant met deels dezelfde clientèle, maar daar gaat het niet over. Hier is The Harbour Club nu, en iedereen mag het weten. Dat straalt de boomlange rugbyfan Rey Franco dan ook uit. Hij is sinds deze zomer de algemeen directeur van deze locatie van The Harbour Club. “Het is een genot om vanuit hier te mogen werken,” zegt hij met een grijns. Boven hem hangt een levensgrote gouden haai.
Champagne
Van een grootse opening kwam het na de verhuizing een aantal jaar geleden niet vanwege corona. Of er alsnog een groot feest komt, is ongewis. Wat wel vaststaat, is dat het hier geregeld feestelijk ís. Dan liggen de autosleutels op tafel, worden de mooiste flessen champagne – denk: een Dom Pérignon uit 2008 of andere luxueuze bubbels van champagnehuis Moët & Chandon – naar de gezelschappen gebracht en wordt er gesnoept van rollen sushi.
Gasten aan andere tafels denken dan: dat wil ik ook. Dus vragen ze om nét dat beetje extra luxe. Een grotere of duurdere fles, bijvoorbeeld een Château Lafite uit 1976. Dat kunnen ze krijgen. Dan mogen ze mee de glazen ‘wijnkelder’ in, zodat iedereen kan zien dat het ze menens is. “We zijn geen goedkoop restaurant, dat weten we,” beaamt Rey, die weet hoe het werkt dankzij zijn horeca-ervaringen in Kaapstad, waar het ook een kwestie was van zien en gezien worden.
‘Bij ons betaal je voor luxe, een avondje uit met je beste vrienden, een feestje’
“Bij ons betaal je voor luxe, een avondje uit met je beste vrienden, een feestje. Dat vraagt om commitment vanuit mijn gemotiveerde team. Mijn focus ligt op de kwaliteit van de bediening. De ervaring moet eersteklas zijn. Echte gastvrijheid, want de gast staat op één. Zo willen we dat onze medewerkers zich met hun voornaam introduceren.”
Wauwfactor
Een andere belangrijke component van het werk in de bediening, zeker in een restaurant als The Harbour Club, is kunnen verkopen. Dat is een vaardigheid die je veel moet trainen. Dat is niet alleen goed voor de omzet, maar ook voor de gasten, die te maken hebben met een professionele bediening die weet wat er allemaal op de kaart staat – een hoop dus – en weet wat lekker is. En dat ook nog mooi kunnen presenteren, bijvoorbeeld begeleid met een feestelijk sterretje. “De wauwfactor,” zoals Rey het omschrijft. Over het menu gesproken: er komt een nieuw menu met, volgens Rey, ‘spannende nieuwe gerechten en aangepaste prijzen die in lijn liggen met wat de markt verwacht’.
Op vrijdagen en zaterdagen zit het meestal vol. Op zaterdag speelt een dj voor net dat beetje extra entertainment. Dan gaan de voetjes van de vloer. Iedere laatste zondag van de maand hebben ze een bottomless brunch voor 49 euro, met bellini’s en mimosa’s. “Deze zondagen, met veel Hagenaars die iets te vieren hebben, zijn fantastisch.” Sowieso is een feestje vieren, zoals een verjaardag, een jubileum of een bruiloft, iets wat de gasten graag doen bij The Harbour Club.
‘Het recept voor een succesvol restaurant is je personeel’
Terug naar de bediening. Rey: “Het recept voor een succesvol restaurant is je personeel. Ik geloof niet in micromanagement. Ik zorg ervoor dat mijn team vrolijk, gemotiveerd en uiteraard goed opgeleid is. Dan volgt de rest vanzelf. We hebben een prachtige toekomst hier in de Binckhorst. Wat mij betreft, maken we er een plek van waar iedereen zich welkom voelt, ook voor een betaalbare lunch als je hier in de buurt werkt. Spreek me gerust aan als je me ziet!”
tekst Frank Verhoef beeld Brian Mul
Op deze nieuwe locatie van The Harbour Club, op de bovenste verdieping van BINK36, vlak naast het spoor waarlangs de treinen vanuit Den Haag het hele land doorkruisen, is het goed toeven. Binnen, nadat je met de lift omhoog bent gegaan, vind je een enorme grote open ruimte met in het midden de bar en aan het eind de open keuken. Buiten is het uitzicht fenomenaal, of je nou richting station Den Haag Centraal en de torens van de ministeries kijkt of juist in tegengestelde richting naar het dorpse Voorburg. De Binckhorst bloeit en groeit en vanaf het terras kun je het allemaal zelf zien en meemaken.
Over de oude plek op Scheveningen geen onvertogen woord – Encore is een restaurant met deels dezelfde clientèle, maar daar gaat het niet over. Hier is The Harbour Club nu, en iedereen mag het weten. Dat straalt de boomlange rugbyfan Rey Franco dan ook uit. Hij is sinds deze zomer de algemeen directeur van deze locatie van The Harbour Club. “Het is een genot om vanuit hier te mogen werken,” zegt hij met een grijns. Boven hem hangt een levensgrote gouden haai.
Champagne
Van een grootse opening kwam het na de verhuizing een aantal jaar geleden niet vanwege corona. Of er alsnog een groot feest komt, is ongewis. Wat wel vaststaat, is dat het hier geregeld feestelijk ís. Dan liggen de autosleutels op tafel, worden de mooiste flessen champagne – denk: een Dom Pérignon uit 2008 of andere luxueuze bubbels van champagnehuis Moët & Chandon – naar de gezelschappen gebracht en wordt er gesnoept van rollen sushi.
Gasten aan andere tafels denken dan: dat wil ik ook. Dus vragen ze om nét dat beetje extra luxe. Een grotere of duurdere fles, bijvoorbeeld een Château Lafite uit 1976. Dat kunnen ze krijgen. Dan mogen ze mee de glazen ‘wijnkelder’ in, zodat iedereen kan zien dat het ze menens is. “We zijn geen goedkoop restaurant, dat weten we,” beaamt Rey, die weet hoe het werkt dankzij zijn horeca-ervaringen in Kaapstad, waar het ook een kwestie was van zien en gezien worden.
‘Bij ons betaal je voor luxe, een avondje uit met je beste vrienden, een feestje’
“Bij ons betaal je voor luxe, een avondje uit met je beste vrienden, een feestje. Dat vraagt om commitment vanuit mijn gemotiveerde team. Mijn focus ligt op de kwaliteit van de bediening. De ervaring moet eersteklas zijn. Echte gastvrijheid, want de gast staat op één. Zo willen we dat onze medewerkers zich met hun voornaam introduceren.”
Wauwfactor
Een andere belangrijke component van het werk in de bediening, zeker in een restaurant als The Harbour Club, is kunnen verkopen. Dat is een vaardigheid die je veel moet trainen. Dat is niet alleen goed voor de omzet, maar ook voor de gasten, die te maken hebben met een professionele bediening die weet wat er allemaal op de kaart staat – een hoop dus – en weet wat lekker is. En dat ook nog mooi kunnen presenteren, bijvoorbeeld begeleid met een feestelijk sterretje. “De wauwfactor,” zoals Rey het omschrijft. Over het menu gesproken: er komt een nieuw menu met, volgens Rey, ‘spannende nieuwe gerechten en aangepaste prijzen die in lijn liggen met wat de markt verwacht’.
Op vrijdagen en zaterdagen zit het meestal vol. Op zaterdag speelt een dj voor net dat beetje extra entertainment. Dan gaan de voetjes van de vloer. Iedere laatste zondag van de maand hebben ze een bottomless brunch voor 49 euro, met bellini’s en mimosa’s. “Deze zondagen, met veel Hagenaars die iets te vieren hebben, zijn fantastisch.” Sowieso is een feestje vieren, zoals een verjaardag, een jubileum of een bruiloft, iets wat de gasten graag doen bij The Harbour Club.
‘Het recept voor een succesvol restaurant is je personeel’
Terug naar de bediening. Rey: “Het recept voor een succesvol restaurant is je personeel. Ik geloof niet in micromanagement. Ik zorg ervoor dat mijn team vrolijk, gemotiveerd en uiteraard goed opgeleid is. Dan volgt de rest vanzelf. We hebben een prachtige toekomst hier in de Binckhorst. Wat mij betreft, maken we er een plek van waar iedereen zich welkom voelt, ook voor een betaalbare lunch als je hier in de buurt werkt. Spreek me gerust aan als je me ziet!”