Sterrenchef Box

Barbecueën op sterrenniveau, viergangen van Paul Kappé

De Sterrenchef Box is een viergangenmenu van een sterrenchef bij je thuis bezorgd. Deze zomer kwam daar de BBQ-Box bij. Meesterlijke combinaties.

DATUM

20 juni 2021

TEKST

Annerieke Simeone

BEELD

PR

Sterrenchef Box

Barbecueën op sterrenniveau, viergangen van Paul Kappé

De Sterrenchef Box is een viergangenmenu van een sterrenchef bij je thuis bezorgd. Deze zomer kwam daar de BBQ-Box bij. Meesterlijke combinaties.

“We gaan barbecueën vanavond,” zeg ik tegen mijn man terwijl ik de doos van de Sterrenchef Box uitpak. Hij kijkt verrast. In al die jaren dat we elkaar kennen, hebben we nog nooit een keer samen gebarbecued. Dat vlees roosteren boven gloeiend houtskool laten we altijd aan anderen over. Zo hebben we een vriend die de hele dag in de weer kan zijn met een sparerib: vier uur marineren, twee uur garen en een uur afgrillen. Vindt ie heerlijk. Onze Weber staat al minstens tien jaar onaangeraakt in de schuur.


Bestaat er eigenlijk een boekingsbureau voor sterrenchefs?

Maar vanavond halen we het zwarte ding tevoorschijn, want Lisette Ernens heeft weer iets leuks verzonnen: een viergangen BBQ-menu van de Tilburgse chef Paul Kappé (restaurant Monarh*). Eerst nog even over deze Haagse ondernemer. Lisette Ernens, tevens organisator van Haagse Wereld Hapjes, vroeg – we praten vóór corona – aan Marcel van der Kleijn: “Bestaat er eigenlijk een boekingsbureau voor sterrenchefs?” “Nee,” antwoordde de bekende Haagse chef-kok, “maar dat zou wel een idee zijn!” Ernens zag haar kans schoon.

Een hele rits sterrenchefs sloot zich aan bij haar initiatief, onder wie François Geurts (FG Restaurant**), Wilco Berends (De Nederlanden*), Edwin Vinke (de Kromme Watergang**), Ronald van Roon (Calla’s*) en uiteraard Van der Kleijn zelf.

Na de aftrap bij ‘RTL Boulevard’, eind november 2019, stroomden de aanvragen binnen. “Op eerste kerstdag had ik mijn eerste boeking.” Begin april was het gedaan. Corona dus. Alle boekingen geannuleerd, Haagse Wereld Hapjes ging ook niet door.

Sterrenchef Box

Terwijl het leven werd platgelegd, zag Ernens vanuit haar raam brommertjes van bezorgservices af en aan rijden. Tegelijkertijd wist ze dat de chefs iets wilden doen en dat vrienden na het zoveelste recept van Ottolenghi verzuchtten: ‘We willen wel weer eens wat anders.’ En zo zag Sterrenchef Box het licht: een viergangenmenu van een sterrenchef bij je thuis bezorgd.


Maak je overigens geen enkele zorgen als je net als wij een BBQ-leek bent: dit menu steekt erg goed in elkaar.

Deze zomer kwam daar de BBQ-Box (105 euro per persoon) bij. Maak je overigens geen enkele zorgen als je net als wij een BBQ-leek bent: dit menu steekt erg goed in elkaar. Kappé en zijn team hebben het meeste al voorbereid en de ingrediënten zijn van een uitstekende kwaliteit.

Wat staat er op het menu?

  1. Ceaser Salade

Caeser Sterrenchefbox

Een Ceaser Salade. Je pakt de grote doos uit waarin alle ingrediënten zitten voor het voorgerecht. In de bijgeleverde handleiding inclusief beeldmateriaal staat precies aangegeven wat je moet doen. Boutjes en het karkas van het voorgegaarde piepkuiken op het rooster. Even bruin laten worden, en daarna mag de rest: het briochebrood, de little gem. Daarna mooi draperen op het bord met wat caesercrème, kaasvlokken, cressjes en bloemetjes. Eitje door tweeën snijden, et voilà. Kind kan de was doen. Lekker? Heerlijk. Mals vlees – glijdt zo van het bot – knisperende sla, zoete brioche. Smeuïge saus. Zo lekker eten we ’m doorgaans niet in een restaurant.

  1. Buikspek met garnaal

sterrenchef box buikspek bbq

Rare combi? Integendeel: de spek is sappig en zoetig door de sojalak (wij deden het vlees in het aluminium bakje dat op het vuur stond te pruttelen), de garnalen nemen een neutrale positie in, net als de artisjok. Ook op het bord: een gepofte, zwarte wortel. Hoog op smaak, beetje droppig. In de brunoise gesneden groenten zitten specerijen.

  1. Rundershortrib met gevulde paprika

sterrenchef box

Ook zo’n makkelijk gerecht: paprika grillen, daarna vullen met een heerlijk smeuïge parelcouscous. Erbovenop: vijf stukjes – 0lichtpittige – geitenkaas. De rib – even goudbruin roosteren – is zeer zacht (denk: stoofvlees) en kan de jus van poivre long goed hebben.

  1. Tarte tartin ananas

ananas tarte tartine sterrenchef box 

Ja, wat anders dan een ananasschijf is uitermate geschikt voor de grill? De tarte tartin zit al in een bakje. Je moet ’m alleen nog even – nou ja, 25 minuten – op 200 graden bakken. Omdraaien met een tang dragoncrème erbij, de cremeuxballetjes in gepofte rijstkorrels rollen. Verder toevoegen: witte chocoladeparfait (let op: uit de vriezer), witte chocoladekrullen en drogon meringues.

Dragon

Ik ben een groot fan van dragon, een kruid met een anijsachtige smaak dat veel te weinig in restaurantkeukens wordt gebruikt. Het kan je gerecht zo oppeppen. Zo ook hier. Het geeft het verrassend fris-zure taartje net wat meer pit. Om het in balans te brengen, heeft Kappé zoet en een bite toegevoegd. Een geweldige chocoladeparfait en crispy cremeuxballetjes. Daarmee toont hij zich wederom een meester in het combineren van smaken.

Meer informatie: www.sterrenchefbox.nl

datum 20 juni 2021
tekst Annerieke Simeone beeld PR

“We gaan barbecueën vanavond,” zeg ik tegen mijn man terwijl ik de doos van de Sterrenchef Box uitpak. Hij kijkt verrast. In al die jaren dat we elkaar kennen, hebben we nog nooit een keer samen gebarbecued. Dat vlees roosteren boven gloeiend houtskool laten we altijd aan anderen over. Zo hebben we een vriend die de hele dag in de weer kan zijn met een sparerib: vier uur marineren, twee uur garen en een uur afgrillen. Vindt ie heerlijk. Onze Weber staat al minstens tien jaar onaangeraakt in de schuur.


Bestaat er eigenlijk een boekingsbureau voor sterrenchefs?

Maar vanavond halen we het zwarte ding tevoorschijn, want Lisette Ernens heeft weer iets leuks verzonnen: een viergangen BBQ-menu van de Tilburgse chef Paul Kappé (restaurant Monarh*). Eerst nog even over deze Haagse ondernemer. Lisette Ernens, tevens organisator van Haagse Wereld Hapjes, vroeg – we praten vóór corona – aan Marcel van der Kleijn: “Bestaat er eigenlijk een boekingsbureau voor sterrenchefs?” “Nee,” antwoordde de bekende Haagse chef-kok, “maar dat zou wel een idee zijn!” Ernens zag haar kans schoon.

Een hele rits sterrenchefs sloot zich aan bij haar initiatief, onder wie François Geurts (FG Restaurant**), Wilco Berends (De Nederlanden*), Edwin Vinke (de Kromme Watergang**), Ronald van Roon (Calla’s*) en uiteraard Van der Kleijn zelf.

Na de aftrap bij ‘RTL Boulevard’, eind november 2019, stroomden de aanvragen binnen. “Op eerste kerstdag had ik mijn eerste boeking.” Begin april was het gedaan. Corona dus. Alle boekingen geannuleerd, Haagse Wereld Hapjes ging ook niet door.

Sterrenchef Box

Terwijl het leven werd platgelegd, zag Ernens vanuit haar raam brommertjes van bezorgservices af en aan rijden. Tegelijkertijd wist ze dat de chefs iets wilden doen en dat vrienden na het zoveelste recept van Ottolenghi verzuchtten: ‘We willen wel weer eens wat anders.’ En zo zag Sterrenchef Box het licht: een viergangenmenu van een sterrenchef bij je thuis bezorgd.


Maak je overigens geen enkele zorgen als je net als wij een BBQ-leek bent: dit menu steekt erg goed in elkaar.

Deze zomer kwam daar de BBQ-Box (105 euro per persoon) bij. Maak je overigens geen enkele zorgen als je net als wij een BBQ-leek bent: dit menu steekt erg goed in elkaar. Kappé en zijn team hebben het meeste al voorbereid en de ingrediënten zijn van een uitstekende kwaliteit.

Wat staat er op het menu?

  1. Ceaser Salade

Caeser Sterrenchefbox

Een Ceaser Salade. Je pakt de grote doos uit waarin alle ingrediënten zitten voor het voorgerecht. In de bijgeleverde handleiding inclusief beeldmateriaal staat precies aangegeven wat je moet doen. Boutjes en het karkas van het voorgegaarde piepkuiken op het rooster. Even bruin laten worden, en daarna mag de rest: het briochebrood, de little gem. Daarna mooi draperen op het bord met wat caesercrème, kaasvlokken, cressjes en bloemetjes. Eitje door tweeën snijden, et voilà. Kind kan de was doen. Lekker? Heerlijk. Mals vlees – glijdt zo van het bot – knisperende sla, zoete brioche. Smeuïge saus. Zo lekker eten we ’m doorgaans niet in een restaurant.

  1. Buikspek met garnaal

sterrenchef box buikspek bbq

Rare combi? Integendeel: de spek is sappig en zoetig door de sojalak (wij deden het vlees in het aluminium bakje dat op het vuur stond te pruttelen), de garnalen nemen een neutrale positie in, net als de artisjok. Ook op het bord: een gepofte, zwarte wortel. Hoog op smaak, beetje droppig. In de brunoise gesneden groenten zitten specerijen.

  1. Rundershortrib met gevulde paprika

sterrenchef box

Ook zo’n makkelijk gerecht: paprika grillen, daarna vullen met een heerlijk smeuïge parelcouscous. Erbovenop: vijf stukjes – 0lichtpittige – geitenkaas. De rib – even goudbruin roosteren – is zeer zacht (denk: stoofvlees) en kan de jus van poivre long goed hebben.

  1. Tarte tartin ananas

ananas tarte tartine sterrenchef box 

Ja, wat anders dan een ananasschijf is uitermate geschikt voor de grill? De tarte tartin zit al in een bakje. Je moet ’m alleen nog even – nou ja, 25 minuten – op 200 graden bakken. Omdraaien met een tang dragoncrème erbij, de cremeuxballetjes in gepofte rijstkorrels rollen. Verder toevoegen: witte chocoladeparfait (let op: uit de vriezer), witte chocoladekrullen en drogon meringues.

Dragon

Ik ben een groot fan van dragon, een kruid met een anijsachtige smaak dat veel te weinig in restaurantkeukens wordt gebruikt. Het kan je gerecht zo oppeppen. Zo ook hier. Het geeft het verrassend fris-zure taartje net wat meer pit. Om het in balans te brengen, heeft Kappé zoet en een bite toegevoegd. Een geweldige chocoladeparfait en crispy cremeuxballetjes. Daarmee toont hij zich wederom een meester in het combineren van smaken.

Meer informatie: www.sterrenchefbox.nl