Fine Hotels & Suites
Een tikje chic, maar wel toegankelijk
DATUM
21 mei 2020
TEKST
Annerieke Simeone
BEELD
Frank Jansen en PR
Corina Waaijer houdt van mooie plekken, kunst, lekker eten, mooie interieurs en mensen in de watten leggen. “Bij het runnen van een hotel komt dat allemaal samen,” bewijst de directrice van Fine Hotels & Suites elke dag weer.
“Zullen we zo bij het Vlaamsch Broodhuys afspreken?”, appt Corina Waaijer vlak voor het interview. Aan de Laan Copes van Cattenburch 38 ontbijten op dit moment gasten. Het gesprek heeft daarom om de hoek van Stadsvilla Mozaic plaats. Als we binnenstappen, neemt Waaijer de laatste mails door op haar mobiel.
Fine Hotels & Suites
De blonde directrice (45) van Fine Hotels & Suites – blauwe jurk, gouden sieraden – oogt ontspannen. Sinds haar bedrijf is gegroeid en ze meer mensen heeft die haar ondersteunen, werkt ze een stuk minder in de weekenden. “Ik probeer tegenwoordig alles in veertig uur te doen. Mijn kinderen pikken het niet als ik ‘’s avonds werk.”
Stadsvilla Mozaic
Efficiënt met haar tijd omgaan moet ze sowieso. Waaijer is mede-eigenaar van vijf hotels: Stadsvilla Mozaic (sinds 2008), Hotel Casa Julia Delft (2016), Stadsvilla Mout Rotterdam-Schiedam (2018), Hotel Bergse Bossen in Driebergen (2019) en – sinds dit jaar – Huis Blaauwen in het centrum van Delft. “Ken je die plek? Voorheen zat daar het Legermuseum. Ik houd van monumenten, daar zoek ik vaak mijn locaties op uit.”
‘Iedere gast krijgt individuele aandacht’
Ze geniet niet alleen van mooie plekken, maar ook van kunst, lekker eten, mooie interieurs, mensen in de watten leggen. “Bij het runnen van een hotel komt dat allemaal samen.” Daarom zag Waaijer al van jongs af aan een pad voor zich in de hospitality. Niet als manager van een hotel, nee, als eigenaar.
Lees ook:
Zon, zee, zwembad. kortom, alles wat een mens nodig heeft
Haar studie aan de Hotelschool in Leeuwarden, zo merkte ze, bereidde haar te weinig voor op het ondernemerschap. “Ik had behoefte aan een nog sterkere basis op dat vlak.” Daarom deed ze er een studie bij: bedrijfskunde aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit. Ze glimlacht. “Twee studies doen, dat kon in die tijd nog.”
Vlieguren
Direct na haar afstuderen werd ze managementtrainee bij Ahold. “Met een groep meiden, ook managementtrainees, woonde ik op de Amsterdamse Wallen. We hebben genoten van die tijd, ik heb alle hoeken van Amsterdam gezien. ’s Avonds uit en ’s ochtends weer keihard aan het werk. Als je 26 bent, kun je veel hebben.”
Na Amsterdam kwam Londen en besloeg haar werkgebied als businessmanager bij Microsoft delen van Noord- en Zuid-Amerika. Ze vond het meer dan leerzaam. “Amerikaanse bedrijven schakelen snel en als je ondernemersbloed hebt, past dat bij je. Je leert hoe bedrijven gestructureerd zijn. Hoe budgetten en beslissingen tot stand komen. Bovendien: ik sliep in de mooiste hotels. Na zeven jaar had ik letterlijk genoeg vlieguren gemaakt om te weten hoe ik later mijn hotel zou vormgeven.”
Gouden tip
Net 32 jaar oud zegde ze haar baan op. In haar afscheidsmail sloot ze af met: ‘PS. Mocht je nog een investeerder weten…’ En zowaar, daar rolde via via de gouden tip uit. “Er was iemand die garant wilde staan voor de koop van een pand. Naarmate de tijd vorderde, werd zijn rol groter. Nu is hij al tien jaar mijn compagnon.”
Slapen onder Michelangelo en Mondriaan
Op zoek naar hun droomhotel kwamen ze al heel snel bij de Archipelbuurt uit.” Hotel Juliana stond al een tijdje te koop. Door de hoge vraagprijs waren diverse kopers al afgehaakt. Dat kwam goed uit. “Na een acceptabel bod hebben we alles van voor tot achter gestript en er een klein stuk aangebouwd.”
Diplomaten
Stadsvilla Mozaic was geboren. “Kleinschalig, maar met een groot aanbod aan faciliteiten,” aldus Waaijer. “We hebben vijf eigen parkeerplekken, de receptie is 24 uur per dag bemand en er zijn twee vergaderruimtes, waarvan er één, de Stijlkamer, kan worden afgesloten.” Regelmatig krijgen ze bezoek van diplomaten en grote bedrijven. “Laatst hadden we een groep advocaten over de vloer die voor een proces in het Vredespaleis overdag onze Stijlkamer gebruikten. Als ze dan even een luchtje wilden scheppen, hoefde niet meteen alles te worden ingepakt.”
‘Onze hotels hebben dezelfde waarden, maar een eigen identiteit’
Als we haar vragen naar de missie van Fine Hotels & Suites, antwoordt Waaijer: “Het aanbieden van slapen, vergaderen en genieten op meerdere bijzondere plekken. Onze hotels zijn elegant en hebben een warme, open sfeer. Iedere gast krijgt individuele aandacht. De mensen die er werken, zijn professioneel en bieden een goede service. We proberen overal de kers op de taart te leggen. Een tikje luxe. Maar geen gouden kranen hoor, we blijven wel toegankelijk. Onze hotels hebben dezelfde waarden, maar een eigen identiteit.”
Huis Blaauwen
Casa Julia (‘klein en een beetje bohemian’) en Huis Blaauwen (‘een stoere, oude wapenopslag met verwijzingen naar het handelsverleden met de Oost’) zijn net als Mozaic in trek bij internationale gasten. “We krijgen bijvoorbeeld veel ouders van TU-studenten en gasten van de Technische Universiteit en van IKEA over de vloer, maar ook toeristen die het historische centrum willen bezoeken.”
Stadsvilla Mout, een suitehotel in een prachtig, rijksmonumentaal grachtenpand, ligt pittoresk aan een gracht. “De zeventien kamers zijn groot en charmant. Vergis je niet, Schiedam is in opkomst en het ligt maar een kwartier van Rotterdam.” Hotel Buitenplaats de Bergse Bossen in Driebergen is volgens Waaijer een echte hideaway om te vergaderen en om te ontspannen: veel zakenmensen en natuurliefhebbers, minder internationale gasten. “Het ligt midden in de bossen.”
Rust
Omdat ze zich weerbaarder wilde maken ten opzichte van de concurrentie en persoonlijk wilde groeien, breidde Waaijer de afgelopen jaren haar hotelimperium uit. En hoe zit het nu? Haalt ze er nog genoeg voldoening uit? “Ja, goede vraag. Daar denk ik de laatste tijd veel over na. Bij Buitenplaats de Bergse Bossen merk ik dat ik meer op managementniveau opereer. Dat geeft rust, maar tegelijkertijd hou ik van de interactie met mensen. Dat was een belangrijke reden waarom ik ben gaan ondernemen. Ik wil feeling houden met al onze hotels. Om nu te zeggen dat het hier eindigt…”
tekst Annerieke Simeone / beeld Frank Jansen en PR
Corina Waaijer houdt van mooie plekken, kunst, lekker eten, mooie interieurs en mensen in de watten leggen. “Bij het runnen van een hotel komt dat allemaal samen,” bewijst de directrice van Fine Hotels & Suites elke dag weer.
“Zullen we zo bij het Vlaamsch Broodhuys afspreken?”, appt Corina Waaijer vlak voor het interview. Aan de Laan Copes van Cattenburch 38 ontbijten op dit moment gasten. Het gesprek heeft daarom om de hoek van Stadsvilla Mozaic plaats. Als we binnenstappen, neemt Waaijer de laatste mails door op haar mobiel.
Fine Hotels & Suites
De blonde directrice (45) van Fine Hotels & Suites – blauwe jurk, gouden sieraden – oogt ontspannen. Sinds haar bedrijf is gegroeid en ze meer mensen heeft die haar ondersteunen, werkt ze een stuk minder in de weekenden. “Ik probeer tegenwoordig alles in veertig uur te doen. Mijn kinderen pikken het niet als ik ‘’s avonds werk.”
Stadsvilla Mozaic
Efficiënt met haar tijd omgaan moet ze sowieso. Waaijer is mede-eigenaar van vijf hotels: Stadsvilla Mozaic (sinds 2008), Hotel Casa Julia Delft (2016), Stadsvilla Mout Rotterdam-Schiedam (2018), Hotel Bergse Bossen in Driebergen (2019) en – sinds dit jaar – Huis Blaauwen in het centrum van Delft. “Ken je die plek? Voorheen zat daar het Legermuseum. Ik houd van monumenten, daar zoek ik vaak mijn locaties op uit.”
‘Iedere gast krijgt individuele aandacht’
Ze geniet niet alleen van mooie plekken, maar ook van kunst, lekker eten, mooie interieurs, mensen in de watten leggen. “Bij het runnen van een hotel komt dat allemaal samen.” Daarom zag Waaijer al van jongs af aan een pad voor zich in de hospitality. Niet als manager van een hotel, nee, als eigenaar.
Lees ook:
Zon, zee, zwembad. kortom, alles wat een mens nodig heeft
Haar studie aan de Hotelschool in Leeuwarden, zo merkte ze, bereidde haar te weinig voor op het ondernemerschap. “Ik had behoefte aan een nog sterkere basis op dat vlak.” Daarom deed ze er een studie bij: bedrijfskunde aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit. Ze glimlacht. “Twee studies doen, dat kon in die tijd nog.”
Vlieguren
Direct na haar afstuderen werd ze managementtrainee bij Ahold. “Met een groep meiden, ook managementtrainees, woonde ik op de Amsterdamse Wallen. We hebben genoten van die tijd, ik heb alle hoeken van Amsterdam gezien. ’s Avonds uit en ’s ochtends weer keihard aan het werk. Als je 26 bent, kun je veel hebben.”
Na Amsterdam kwam Londen en besloeg haar werkgebied als businessmanager bij Microsoft delen van Noord- en Zuid-Amerika. Ze vond het meer dan leerzaam. “Amerikaanse bedrijven schakelen snel en als je ondernemersbloed hebt, past dat bij je. Je leert hoe bedrijven gestructureerd zijn. Hoe budgetten en beslissingen tot stand komen. Bovendien: ik sliep in de mooiste hotels. Na zeven jaar had ik letterlijk genoeg vlieguren gemaakt om te weten hoe ik later mijn hotel zou vormgeven.”
Gouden tip
Net 32 jaar oud zegde ze haar baan op. In haar afscheidsmail sloot ze af met: ‘PS. Mocht je nog een investeerder weten…’ En zowaar, daar rolde via via de gouden tip uit. “Er was iemand die garant wilde staan voor de koop van een pand. Naarmate de tijd vorderde, werd zijn rol groter. Nu is hij al tien jaar mijn compagnon.”
Slapen onder Michelangelo en Mondriaan
Op zoek naar hun droomhotel kwamen ze al heel snel bij de Archipelbuurt uit.” Hotel Juliana stond al een tijdje te koop. Door de hoge vraagprijs waren diverse kopers al afgehaakt. Dat kwam goed uit. “Na een acceptabel bod hebben we alles van voor tot achter gestript en er een klein stuk aangebouwd.”
Diplomaten
Stadsvilla Mozaic was geboren. “Kleinschalig, maar met een groot aanbod aan faciliteiten,” aldus Waaijer. “We hebben vijf eigen parkeerplekken, de receptie is 24 uur per dag bemand en er zijn twee vergaderruimtes, waarvan er één, de Stijlkamer, kan worden afgesloten.” Regelmatig krijgen ze bezoek van diplomaten en grote bedrijven. “Laatst hadden we een groep advocaten over de vloer die voor een proces in het Vredespaleis overdag onze Stijlkamer gebruikten. Als ze dan even een luchtje wilden scheppen, hoefde niet meteen alles te worden ingepakt.”
‘Onze hotels hebben dezelfde waarden, maar een eigen identiteit’
Als we haar vragen naar de missie van Fine Hotels & Suites, antwoordt Waaijer: “Het aanbieden van slapen, vergaderen en genieten op meerdere bijzondere plekken. Onze hotels zijn elegant en hebben een warme, open sfeer. Iedere gast krijgt individuele aandacht. De mensen die er werken, zijn professioneel en bieden een goede service. We proberen overal de kers op de taart te leggen. Een tikje luxe. Maar geen gouden kranen hoor, we blijven wel toegankelijk. Onze hotels hebben dezelfde waarden, maar een eigen identiteit.”
Huis Blaauwen
Casa Julia (‘klein en een beetje bohemian’) en Huis Blaauwen (‘een stoere, oude wapenopslag met verwijzingen naar het handelsverleden met de Oost’) zijn net als Mozaic in trek bij internationale gasten. “We krijgen bijvoorbeeld veel ouders van TU-studenten en gasten van de Technische Universiteit en van IKEA over de vloer, maar ook toeristen die het historische centrum willen bezoeken.”
Stadsvilla Mout, een suitehotel in een prachtig, rijksmonumentaal grachtenpand, ligt pittoresk aan een gracht. “De zeventien kamers zijn groot en charmant. Vergis je niet, Schiedam is in opkomst en het ligt maar een kwartier van Rotterdam.” Hotel Buitenplaats de Bergse Bossen in Driebergen is volgens Waaijer een echte hideaway om te vergaderen en om te ontspannen: veel zakenmensen en natuurliefhebbers, minder internationale gasten. “Het ligt midden in de bossen.”
Rust
Omdat ze zich weerbaarder wilde maken ten opzichte van de concurrentie en persoonlijk wilde groeien, breidde Waaijer de afgelopen jaren haar hotelimperium uit. En hoe zit het nu? Haalt ze er nog genoeg voldoening uit? “Ja, goede vraag. Daar denk ik de laatste tijd veel over na. Bij Buitenplaats de Bergse Bossen merk ik dat ik meer op managementniveau opereer. Dat geeft rust, maar tegelijkertijd hou ik van de interactie met mensen. Dat was een belangrijke reden waarom ik ben gaan ondernemen. Ik wil feeling houden met al onze hotels. Om nu te zeggen dat het hier eindigt…”