Bosman Wijnkopers
De beste wijn & spijs-plekken? Wijngoeroe Nico McGough neemt ons mee
Zeg je Bosman Wijnkopers, dan zeg je biologisch. Eigenaar Nico McGough gooit met zijn collectie keer op keer hoge ogen in de belangrijke wijnkoopgidsen. Gelukkig kiezen ook steeds meer restaurants voor ‘schone’ wijnen. McGough neemt je mee op zijn wijn-spijsreis door Den Haag.
DATUM
30 april 2020
TEKST
Nico McGough
BEELD
Fleur Beemster
Bosman Wijnkopers
De beste wijn & spijs-plekken? Wijngoeroe Nico McGough neemt ons mee
Zeg je Bosman Wijnkopers, dan zeg je biologisch. Eigenaar Nico McGough gooit met zijn collectie keer op keer hoge ogen in de belangrijke wijnkoopgidsen. Gelukkig kiezen ook steeds meer restaurants voor ‘schone’ wijnen. McGough neemt je mee op zijn wijn-spijsreis door Den Haag.
De reis begint in Scheveningen bij Tasca. Hier staat de energieke Ilse Zweegers met beide benen ferm op de grond achter de kachel. Je krijgt er geen bord vol liflafjes maar een gedegen cuisine met een hoge gastronomische waarde. Gedenkwaardig in dit kader was de ovengegaarde schouder van lam met een rijke saus waarin verschillende bonen de smaaktoon zetten. In het glas een wijn uit haar zo geliefde Portugal, Dona Maria Tinto van de meesterlijke wijnmaker Julio Bastos.
‘Bij Tasca krijg je geen bord vol liflafjes, maar een gedegen cuisine met een hoge gastronomische waarde’
In de haven ligt het Gouden Kalf. Niels in de keuken en Miriam in de bediening, en 100% homemade gerechten; tot en met de broodbolletjes wordt alles in huis gemaakt. Maar dan de wijn… er is een uitzonderlijke kaart met wijnen tegen zeer schappelijke prijzen. Bosman Wijnkopers mag maandelijks de wijnen invullen voor het vijfgangenmenu, maar er is nog (veel) meer. Zo staat er op de kaart de 2001 Château Chasse-Spleen, een prachtige, rijpe cru uit de Bordeaux voor de ongelooflijk lage prijs van € 49,50.
Blijven we dicht bij de Noordzee, maar meer richting Kijkduin. Daar is de Kwartel, een van de pareltjes in het zand. Zon, héérlijk eten en een wijnkaart waar menig sterrenrestaurant van dróómt. Hier schenkt men een onberispelijke, biologische ‘vintage’ cava, Spanje’s tegenhanger van champagne. Oriol Rossell werkt al jaren biologisch, het is steengoede cava.
Bosman Wijnkopers
Vlak bij het strand, in een lommerrijk park, ligt Kasserie Ock. Een voorname villa die wordt gerestaureerd. Achter het gebouw is een levensgrote kas vol tafels en lieve mensen. De sfeer is er even uniek als de omgeving. Behalve voor verrukkelijke thee, koffie en huisgemaakte patisserie zit je hier ook goed voor een spetterend frisse, biologische én vegan witte Spaanse huiswijn: Fuente Oro, knisperend, zuiver en droog. Uiteraard verkrijgbaar bij Bosman Wijnkopers.
Da Braccini
Op weg naar de stadskern kom je langs de Regentesselaan, sla rechtsaf en ga eten bij Monica Braccini. Net als bij Tasca een ‘met beide benen op de grond’-keuken met een ‘anti-ego’-chef aan de kachel. Geen borden met dertig ingrediënten die elkaar eigenlijk niet verdragen, maar harmonieuze creaties die een échte reflectie zijn van Italiaanse home cooking. De wijnen? Hier kies je een wijn van Italië’s beste vrouwelijke wijnmaker, Silvia Imperato. Haar supercreatie Montevetrano gooit de allerhoogste ogen op het internationale wijnvlak, maar de instapwijn is er ook, prachtig zuiverwit, en heet CORE (hart).
Nóg dichter bij de stadskern, aan de Waldeck Pyrmontkade, staat een voornaam pand, vroeger een school. Hierin nam Freya van Wageningen haar intrek. In een spraakmakende omgeving schotelt zij je de allerlekkerste vegetarische gerechten voor. De bediening is er lief en attent, en ook voor de allerjongsten is er een speelruimte. Dit voorbeeldige restaurant De Hagedis serveert 100% biologische wijnen, waarvan de huiswijn een ‘stip’ verdient. De wijn heet JA! En komt van wijngaarden die nooit met chemie in aanraking zijn geweest, waarvan akte!
Lelijke liter
Wéér een stapje dichter bij de stad ligt een van de fijnste hotels van Den Haag, Carlton Ambassador. Hier worden regelmatig leuke en leerzame evenementen gehouden, ‘Den Haag over de Kook’ bijvoorbeeld. Als je een glas champagne bestelt, dan bruist er in het glas niets minder dan het meest besproken huis van het moment, de biologisch-dynamische Leclerc Briant.
‘Pieter Dijkhuizen, de topsommelier van Palmette, schuwt het avontuur niet’
Schuin aan de overkant van het hotel ligt La Passione, een niet meer weg te denken bolwerk van heerlijk eten en gezellige sfeer. Prachtige Italiaanse gerechten en dito wijnen. Eigenaar Tellis Muca is bevriend met de eigenaren van het tophuis Brigaldara en daarom schenkt hij hun fabelachtig goede Valpolicella van de wijngaard Case Vecie.
Palmette
Ga voorbij La Passione rechtdoor en je eindigt op de Plaats; hier is Palmette gevestigd. Superbe keuken in een eigentijds decor. De wijnman ter plaatse? Pieter Dijkhuizen. Een topsommelier die ‘normalemensentaal’ is blijven spreken en het avontuur niet schuwt. Zo schenkt hij de ‘Lelijke Liter’ (zoals NRC Handelsblad kopte) van de biologisch werkende Oostenrijkse familie Mehofer. Knisperend fris wit en zacht en beschaafd rood.
Spraakmakende Matsu El Picaro
Wij zetten onze wijnreis voort richting Buurtschap 2005, want hier, op de hoek van de Hooistraat en de Hooikade, streek de flamboyante Spaanse keukenmeester Guillermo Schichte neer in restaurant El Mercat. Prachtige, authentieke gerechten komen daar uit de, open, keuken. De service is in handen van Michel Kentin, waardoor je écht thuis bent. Wijn? Nou, daar weet El Mercat raad mee, want er is een uitgebreide wijnkaart met als huiswijn de spraakmakende Matsu El Picaro, een reus in satijnen kleding.
Distilleerderij
En waarmee sluiten we deze wijn-spijsreis van Bosman Wijnkopers af? Wij gaan proeven bij Van Kleef, de enige nog bestaande distilleerderij van Den Haag. Hier word je enthousiast ontvangen door Fleur en haar team. Met de auto erheen is oké, maar zelf terugrijden is geen optie, want je krijgt er werkelijk van alles te proeven. De unieke, gerijpte jenevers, de interessante huisgemaakte likeuren en natuurlijk de enige echte Haagse Kruide Baggâh, een spannend kruidendrankje met een knipoog naar het Haags dialect.
tekst Nico McGough beeld Fleur Beemster
De reis begint in Scheveningen bij Tasca. Hier staat de energieke Ilse Zweegers met beide benen ferm op de grond achter de kachel. Je krijgt er geen bord vol liflafjes maar een gedegen cuisine met een hoge gastronomische waarde. Gedenkwaardig in dit kader was de ovengegaarde schouder van lam met een rijke saus waarin verschillende bonen de smaaktoon zetten. In het glas een wijn uit haar zo geliefde Portugal, Dona Maria Tinto van de meesterlijke wijnmaker Julio Bastos.
‘Bij Tasca krijg je geen bord vol liflafjes, maar een gedegen cuisine met een hoge gastronomische waarde’
In de haven ligt het Gouden Kalf. Niels in de keuken en Miriam in de bediening, en 100% homemade gerechten; tot en met de broodbolletjes wordt alles in huis gemaakt. Maar dan de wijn… er is een uitzonderlijke kaart met wijnen tegen zeer schappelijke prijzen. Bosman Wijnkopers mag maandelijks de wijnen invullen voor het vijfgangenmenu, maar er is nog (veel) meer. Zo staat er op de kaart de 2001 Château Chasse-Spleen, een prachtige, rijpe cru uit de Bordeaux voor de ongelooflijk lage prijs van € 49,50.
Blijven we dicht bij de Noordzee, maar meer richting Kijkduin. Daar is de Kwartel, een van de pareltjes in het zand. Zon, héérlijk eten en een wijnkaart waar menig sterrenrestaurant van dróómt. Hier schenkt men een onberispelijke, biologische ‘vintage’ cava, Spanje’s tegenhanger van champagne. Oriol Rossell werkt al jaren biologisch, het is steengoede cava.
Bosman Wijnkopers
Vlak bij het strand, in een lommerrijk park, ligt Kasserie Ock. Een voorname villa die wordt gerestaureerd. Achter het gebouw is een levensgrote kas vol tafels en lieve mensen. De sfeer is er even uniek als de omgeving. Behalve voor verrukkelijke thee, koffie en huisgemaakte patisserie zit je hier ook goed voor een spetterend frisse, biologische én vegan witte Spaanse huiswijn: Fuente Oro, knisperend, zuiver en droog. Uiteraard verkrijgbaar bij Bosman Wijnkopers.
Da Braccini
Op weg naar de stadskern kom je langs de Regentesselaan, sla rechtsaf en ga eten bij Monica Braccini. Net als bij Tasca een ‘met beide benen op de grond’-keuken met een ‘anti-ego’-chef aan de kachel. Geen borden met dertig ingrediënten die elkaar eigenlijk niet verdragen, maar harmonieuze creaties die een échte reflectie zijn van Italiaanse home cooking. De wijnen? Hier kies je een wijn van Italië’s beste vrouwelijke wijnmaker, Silvia Imperato. Haar supercreatie Montevetrano gooit de allerhoogste ogen op het internationale wijnvlak, maar de instapwijn is er ook, prachtig zuiverwit, en heet CORE (hart).
Nóg dichter bij de stadskern, aan de Waldeck Pyrmontkade, staat een voornaam pand, vroeger een school. Hierin nam Freya van Wageningen haar intrek. In een spraakmakende omgeving schotelt zij je de allerlekkerste vegetarische gerechten voor. De bediening is er lief en attent, en ook voor de allerjongsten is er een speelruimte. Dit voorbeeldige restaurant De Hagedis serveert 100% biologische wijnen, waarvan de huiswijn een ‘stip’ verdient. De wijn heet JA! En komt van wijngaarden die nooit met chemie in aanraking zijn geweest, waarvan akte!
Lelijke liter
Wéér een stapje dichter bij de stad ligt een van de fijnste hotels van Den Haag, Carlton Ambassador. Hier worden regelmatig leuke en leerzame evenementen gehouden, ‘Den Haag over de Kook’ bijvoorbeeld. Als je een glas champagne bestelt, dan bruist er in het glas niets minder dan het meest besproken huis van het moment, de biologisch-dynamische Leclerc Briant.
‘Pieter Dijkhuizen, de topsommelier van Palmette, schuwt het avontuur niet’
Schuin aan de overkant van het hotel ligt La Passione, een niet meer weg te denken bolwerk van heerlijk eten en gezellige sfeer. Prachtige Italiaanse gerechten en dito wijnen. Eigenaar Tellis Muca is bevriend met de eigenaren van het tophuis Brigaldara en daarom schenkt hij hun fabelachtig goede Valpolicella van de wijngaard Case Vecie.
Palmette
Ga voorbij La Passione rechtdoor en je eindigt op de Plaats; hier is Palmette gevestigd. Superbe keuken in een eigentijds decor. De wijnman ter plaatse? Pieter Dijkhuizen. Een topsommelier die ‘normalemensentaal’ is blijven spreken en het avontuur niet schuwt. Zo schenkt hij de ‘Lelijke Liter’ (zoals NRC Handelsblad kopte) van de biologisch werkende Oostenrijkse familie Mehofer. Knisperend fris wit en zacht en beschaafd rood.
Spraakmakende Matsu El Picaro
Wij zetten onze wijnreis voort richting Buurtschap 2005, want hier, op de hoek van de Hooistraat en de Hooikade, streek de flamboyante Spaanse keukenmeester Guillermo Schichte neer in restaurant El Mercat. Prachtige, authentieke gerechten komen daar uit de, open, keuken. De service is in handen van Michel Kentin, waardoor je écht thuis bent. Wijn? Nou, daar weet El Mercat raad mee, want er is een uitgebreide wijnkaart met als huiswijn de spraakmakende Matsu El Picaro, een reus in satijnen kleding.
Distilleerderij
En waarmee sluiten we deze wijn-spijsreis van Bosman Wijnkopers af? Wij gaan proeven bij Van Kleef, de enige nog bestaande distilleerderij van Den Haag. Hier word je enthousiast ontvangen door Fleur en haar team. Met de auto erheen is oké, maar zelf terugrijden is geen optie, want je krijgt er werkelijk van alles te proeven. De unieke, gerijpte jenevers, de interessante huisgemaakte likeuren en natuurlijk de enige echte Haagse Kruide Baggâh, een spannend kruidendrankje met een knipoog naar het Haags dialect.