Kasteel de Wittenburg
Slapen in Kasteel de Wittenburg, een droom in het Wassenaarse groen
Bij Ons In De Residentie mocht een nachtje slapen in Kasteel de Wittenburg en dat beviel buitengewoon goed.
DATUM
25 maart 2020
TEKST
Annerieke Simeone
BEELD
PR
Kasteel de Wittenburg
Slapen in Kasteel de Wittenburg, een droom in het Wassenaarse groen
Bij Ons In De Residentie mocht een nachtje slapen in Kasteel de Wittenburg en dat beviel buitengewoon goed.
Wij geluksvogels mochten een nachtje slapen in Kasteel de Wittenburg in het chique Wassenaar. Dit neorenaissancemonument was rond 1900 in handen van jonkheer Helenus Marinus Speelman die het kasteel op een groen landgoed had laten bouwen met indrukwekkende dampartijen en kenmerkende trapgevels.
Nadat je de trap met de rode loper omhoog bent gelopen, word je ontvangen door de receptioniste. Daar begint het grote genieten. Je kunt lekker wandelen door het chique Wassenaar, maar als je liever de hele dag in het kasteel bivakkeert, kan dat ook.
Restaurant Sophie
Want in het souterrain bevindt zich restaurant Sophie, vernoemd naar barones Sophie (1860-1941), de eerste bewoonster van Kasteel de Wittenburg. Barones Sophie en haar man waren behoorlijk reislustige types. Ze namen – zoals dat in die tijd gebruikelijk was – pronkstukken mee uit verre landen, veelal uit Azië. Deze werden in hun woonhuis geëtaleerd om hun welvarendheid en rijkdomaan gasten en genodigden te tonen. Zo staat er in de Kleine Lounge van Kasteel de Wittenburg een bijzondere reeks Chinese vazen.
Terug naar het restaurant. Onder leiding van chef-kok Roy van Geel worden de Franse gerechten verrijkt met producten, kruiden en bereidingstechnieken uit de Aziatische keuken. Er is een driegangenverrassingsdiner voor 39 euro. Wij aten onder meer een prachtig opgemaakt vegetarisch bietengerecht en een zeevruchtenrisotto. Een bijpassend wijnarrangement kost 21 euro. Dit laatste raden we van harte aan. Maître d’hotel Jordy van der Vegt vertelde ons met kennis van zaken bij elke gang waarom de gekozen wijn er zo goed bij past.
Ontbijt op de kamer
En dan is het maar een paar stappen naar je bed. Wij hadden de suite met uitzicht op het bos. Een majestueuze kamer met op de muren een goudkleurig motief dat terugkomt in de gordijnen. Details, mensen. In de badkamer (met vloerverwarming!) konden we kiezen tussen een bad op leeuwenpootjes en een stortdouche. Een kingsize bed hoort bij een kamer als deze.
In de aansluitende kamer lieten we ’s ochtends ons ontbijt bezorgen. Luxe! Warm afgebakken croissants en knapperige bolletjes met marmelades, jus d’orange, een gekookt eitje én scrambled eggs. Bij wijze van toetje namen we nog een yoghurt met vers fruit. Koffie en thee kun je al op je kamer zetten, maar op verzoek maakt de gastdame met alle liefde een cappuccino voor je.
Kasteel de Wittenburg
Vanaf 1963 was Kasteel de Wittenburg een besloten omgeving met captains of industry in het bezit van een exclusief lidmaatschap. Maar tijdens de economische crisis moesten bedrijven bezuinigen en slonk het ledenbestand. Sinds zijn aantreden in 2012 zet directeur Ralf Meppelder daarom vooral in op grote, eendaagse evenementen. Veel bedrijven weten het landgoed, verborgen achter de Wassenaarse bossen, te vinden. Evenementen zijn nu de corebusiness van het kasteel.
Maar sinds het coronavirus denkt Meppelder ook aan alternatieven. “Het liefst zou ik van de torenkamer die nu nog als opslag wordt gebruikt, een bruidssuite maken. Sinds de crisis zitten de hotelkamers en het restaurant elke dag vol. Daar zijn we blij mee.” Volgend jaar wil de directeur ook een grote, overdekte tent neerzetten, zodat de evenementen buitenshuis kunnen plaatshebben. “En een verlaagd terras aan het water, dan kunnen nog meer gasten buiten dineren. Laatst trad Candy Dulfer op in de tuin. Zo hopen we ook meer events naar buiten te verplaatsen.” Klinkt ons als muziek in de oren.
tekst Annerieke Simeone beeld PR
Wij geluksvogels mochten een nachtje slapen in Kasteel de Wittenburg in het chique Wassenaar. Dit neorenaissancemonument was rond 1900 in handen van jonkheer Helenus Marinus Speelman die het kasteel op een groen landgoed had laten bouwen met indrukwekkende dampartijen en kenmerkende trapgevels.
Nadat je de trap met de rode loper omhoog bent gelopen, word je ontvangen door de receptioniste. Daar begint het grote genieten. Je kunt lekker wandelen door het chique Wassenaar, maar als je liever de hele dag in het kasteel bivakkeert, kan dat ook.
Restaurant Sophie
Want in het souterrain bevindt zich restaurant Sophie, vernoemd naar barones Sophie (1860-1941), de eerste bewoonster van Kasteel de Wittenburg. Barones Sophie en haar man waren behoorlijk reislustige types. Ze namen – zoals dat in die tijd gebruikelijk was – pronkstukken mee uit verre landen, veelal uit Azië. Deze werden in hun woonhuis geëtaleerd om hun welvarendheid en rijkdomaan gasten en genodigden te tonen. Zo staat er in de Kleine Lounge van Kasteel de Wittenburg een bijzondere reeks Chinese vazen.
Terug naar het restaurant. Onder leiding van chef-kok Roy van Geel worden de Franse gerechten verrijkt met producten, kruiden en bereidingstechnieken uit de Aziatische keuken. Er is een driegangenverrassingsdiner voor 39 euro. Wij aten onder meer een prachtig opgemaakt vegetarisch bietengerecht en een zeevruchtenrisotto. Een bijpassend wijnarrangement kost 21 euro. Dit laatste raden we van harte aan. Maître d’hotel Jordy van der Vegt vertelde ons met kennis van zaken bij elke gang waarom de gekozen wijn er zo goed bij past.
Ontbijt op de kamer
En dan is het maar een paar stappen naar je bed. Wij hadden de suite met uitzicht op het bos. Een majestueuze kamer met op de muren een goudkleurig motief dat terugkomt in de gordijnen. Details, mensen. In de badkamer (met vloerverwarming!) konden we kiezen tussen een bad op leeuwenpootjes en een stortdouche. Een kingsize bed hoort bij een kamer als deze.
In de aansluitende kamer lieten we ’s ochtends ons ontbijt bezorgen. Luxe! Warm afgebakken croissants en knapperige bolletjes met marmelades, jus d’orange, een gekookt eitje én scrambled eggs. Bij wijze van toetje namen we nog een yoghurt met vers fruit. Koffie en thee kun je al op je kamer zetten, maar op verzoek maakt de gastdame met alle liefde een cappuccino voor je.
Kasteel de Wittenburg
Vanaf 1963 was Kasteel de Wittenburg een besloten omgeving met captains of industry in het bezit van een exclusief lidmaatschap. Maar tijdens de economische crisis moesten bedrijven bezuinigen en slonk het ledenbestand. Sinds zijn aantreden in 2012 zet directeur Ralf Meppelder daarom vooral in op grote, eendaagse evenementen. Veel bedrijven weten het landgoed, verborgen achter de Wassenaarse bossen, te vinden. Evenementen zijn nu de corebusiness van het kasteel.
Maar sinds het coronavirus denkt Meppelder ook aan alternatieven. “Het liefst zou ik van de torenkamer die nu nog als opslag wordt gebruikt, een bruidssuite maken. Sinds de crisis zitten de hotelkamers en het restaurant elke dag vol. Daar zijn we blij mee.” Volgend jaar wil de directeur ook een grote, overdekte tent neerzetten, zodat de evenementen buitenshuis kunnen plaatshebben. “En een verlaagd terras aan het water, dan kunnen nog meer gasten buiten dineren. Laatst trad Candy Dulfer op in de tuin. Zo hopen we ook meer events naar buiten te verplaatsen.” Klinkt ons als muziek in de oren.