DATUM
29 november 2024
TEKST
Dijlan van Vlimmeren
BEELD
Brian Mul
Kantoor 1643: overwerken was nog nooit zó lekker
Op een plek waar je het niet verwacht, Kantoor 1643 aan de Prinsegracht, serveren ze uitzonderlijk goede cocktails met een originele twist. Thuis hoef je je niet te verdedigen als het laat wordt, je bent immers aan het ‘overwerken’. Je kunt er ook leuk tafelen.
DATUM
29 november 2024
TEKST
Dijlan van Vlimmeren
BEELD
Brian Mul
Kantoor 1643: overwerken was nog nooit zó lekker
Op een plek waar je het niet verwacht, Kantoor 1643 aan de Prinsegracht, serveren ze uitzonderlijk goede cocktails met een originele twist. Thuis hoef je je niet te verdedigen als het laat wordt, je bent immers aan het ‘overwerken’. Je kunt er ook leuk tafelen.
De kans is misschien niet zo heel groot, maar stel dat de koning langskomt en hij geeft je de vrije hand, welke cocktail wordt het dan? Sergii Alieksieiev (36), mede-eigenaar van Kantoor 1643 aan de Prinsegracht, hoeft niet lang na te denken. “Een Vetiver Knickerbocker. Dat is in de basis al een geweldige cocktail, bestaande uit onder meer sinaasappellikeur en Dry Orange Curaçao. Oranje is zijn familienaam, toch? Geen flauw idee of hij deze cocktail kan waarderen, maar ik denk dat hij de Nederlandse link herkent en dat biedt mogelijk stof tot een interessante conversatie.”
De Knickerbocker is als cocktail halverwege de negentiende eeuw in New York ontstaan en verwijst naar de oldskool pofbroek waaraan de Nederlandse kolonisten waren te herkennen. Het originele recept bevat rum, verse frambozen, limoen en Dry Orange Curaçao. Alieksieiev geeft er met vetiver een minimale, maar zeer verrassende draai aan. Vetiver, nauw verwant aan sereh, is een grassoort met heel diepe wortels. Die wortels verwerkt hij gedroogd in deze cocktail. Vetiver ruikt als een wandeling door een tropisch bos vlak voor zonsopgang: aards, houtachtig, zoetig, rokerig.
In ere
In de Vetiver Knickerbocker zit iets van zijn stijl opgesloten. “Onverwachte smaken met respect voor de klassiekers, daar ga ik voor. Ik houd de klassiekers in ere, je proeft echt nog wel een Knickerbocker, maar ik geef er wel een klein zetje aan. Van de 23 cocktails op de kaart is ongeveer de helft gebaseerd op een klassieker, de overige cocktails zijn ‘signatures’. De Accept Cookies is er eentje van mezelf. Voor deze cocktail worden brandewijn, aged rum, bourbon, citroensap, hazelnootlikeur (Frangelico), diverse specerijen waaronder kaneel, nootmuskaat en drie verschillende pepersoorten, oolongthee en stroopwafels vermengd. Waarna er melk aan wordt toegevoegd. Na stremmen zeven we de transparante cocktail, die we vervolgens over ijs serveren. Deze techniek is erg oud en wordt milk punch, tegenwoordig vaker milk washing, genoemd.”
Titels
Aan het woord is een doorgewinterde cocktailexpert. Hij won in het verleden tal van titels, waaronder in 2014 de internationale competitie van Monin in Parijs. In zijn geboorteland Oekraïne ging Alieksieiev ‘een keer of tien’ aan de haal met de eerste prijs. “Dat zegt niet zo heel veel. Vrijwel elke likeur, elke spirit, organiseert jaarlijks een kampioenschap. Als je de tijd hebt en je bent creatief, kun je er honderden op je naam schrijven.” Yurii Slobodchukov (30), compagnon van Alieksieiev: “Sergii kan zich meten met de top van de wereld, hij zal dat alleen nooit over zichzelf zeggen.”
Kantoor 1643
Siropen maken ze bij Kantoor 1643 zelf. Ondergronds hebben ze een bar kitchen voor het preppen van de ingrediënten voor de cocktails. Ze hebben er een speciale hightechmachine die de allermooiste ijsblokken maakt. Geen ijsklonten, ijsblokken. Grote vierkante ijsblokken, langwerpige blokken. Die ijsblokken geven de cocktails een extra fancy look.
Het interieur van Kantoor 1643, gevestigd in een monumentaal pand uit 1643, is bijna vierhonderd jaar oud, is als sommige van Alieksieievs cocktails: een mix van vintage en moderne, tikkie crazy elementen. Met een joekel van een bar, een knalgele brandtrap en een garden room als grote blikvangers. “Nee, de planten in de garden room zijn niet nep. Niets is nep bij ons,”zegt Alieksieiev.
“Onze menukaart is internationaal. We serveren gegrilde zeebaars met vanilleboter en erwtenpuree, een dubbele smashburger met cheddar en jalapeño, yakitori van shiitake en van octopustentakels. Mét een eigen ponzusaus. Daarnaast hebben we een toffe selectie aan barfood, late night snacks, hoe je het noemen wilt: gebakken cassave met wasabi-aioli en pastramisandwich met pickles, mierikswortel en koolraap. Alles wordt in huis gemaakt, zelfs het zuurdesembrood. Brood met en brood zonder matcha.”
DJ
Zo lokaal mogelijk, dat is een van de ‘values’ van Kantoor 1643. “We matchen met Roast Factory, Hug the Tea, Haagse Broeder en Hoeve Biesland in Delfgauw.” Dat werpt zijn vruchten af, beamen de verkoopcijfers. De geel-groene cocktail Hague 4 Life met onder meer gin, ananas en passievrucht-basilicumsorbet is nu al de hardloper bij Kantoor 1643. “Club 7 is een eerbetoon aan onze voorganger, de beroemde Club Seven. Deze cocktail is een Long Island Iced Tea, de meest gedronken cocktail in het nachtleven, aangevuld met lactose. A trip down memory lane: deze cocktail doet even terugdenken aan die ene verjaardag die in Club Seven uitbundig is gevierd.”
Op vrijdag- en zaterdagavonden brengt een dj het publiek in Kantoor 1643 in nog hogere sferen. “We draaien funky muziek, en een beetje pop. We beginnen rustig, later op de avond wordt het meer party. Maar we zijn echter geen club, we zijn in de eerste plaats een cocktailbar. Een cocktailbar waar je ook kunt dineren.