Hotel Indigo, de nieuwe huiskamer van het Noordeinde
Gevestigd in het voormalige pand van De Nederlandsche Bank, combineert Hotel Indigo historie met modern comfort. In de oude kluis is nu een bar gevestigd, en chef Erik Tas opent binnenkort een nieuw restaurant dat lokale smaken centraal zet.
DATUM
21 november 2024
TEKST
Frank Verhoef
BEELD
Brian Mul
Hotel Indigo, de nieuwe huiskamer van het Noordeinde
Gevestigd in het voormalige pand van De Nederlandsche Bank, combineert Hotel Indigo historie met modern comfort. In de oude kluis is nu een bar gevestigd, en chef Erik Tas opent binnenkort een nieuw restaurant dat lokale smaken centraal zet.
De goudreserve van 7000 goudstaven van 12,4 kg per stuk vind je er niet meer, maar de rijke historie van Hotel Indigo aan Noordeinde 33 is evident. Het pand, schuin tegenover het werkpaleis van koning Willem-Alexander, was meer dan honderd jaar een vestiging van De Nederlandsche Bank, oorspronkelijk in 1814 opgericht door koning Willem I.
Indigo
Het luxury en lifestyle boetiekhotel Hotel Indigo opende in 2018. Veel mensen zullen het nog kennen als hun oude bank. Er zijn genoeg elementen die herinneren aan vroeger. De lift met een gietijzeren stoel, de dikke, ronde kluisdeur van 7500 kg, en The Gold Bar, een kleinschalige bar geïnspireerd door de jaren twintig van de vorige eeuw toen alcohol verboden was in de Verenigde Staten.
De ambitie: dit moet de beste bar van Den Haag worden. Je ziet de nostalgie ook terug in iedere hotelkamer, waarvan er 63 zijn: de guldens vliegen je om de oren. De kleuren doen denken aan het gulden tijdperk: groen, geel en blauw, met zwarte elementen voor de balans.
‘Bij iedere teug adem je de historie van de bank in’
De officiële ingang van De Nederlandsche Bank en het marmer van toen zitten er ook nog, net als de sleuf langs de trappen om goudstaven te verplaatsen, legt general manager Duncan Bond uit tijdens een rondleiding door het imposante gebouw van het Indigo Hotel. Hij werkt er sinds mei en komt van het Hilton. “Dit hotel heeft zoveel karakter. Iedere kamer is uniek. Bij iedere teug adem je de historie van de bank in, maar alles is natuurlijk wel spic en span met moderne badkamers.”
In The Vault een verdieping lager – inderdaad, achter die enorme kluisdeur – kun je de stapels goudstaven bijna ruiken. Er ligt een enorm vloerkleed met verwijzingen naar het briefgeld van vroeger. Hier kun je op sfeervolle wijze zakelijke meetings houden, private diners of andere events voor groepen van zo’n veertig tot zestig man, afhankelijk van de wensen.
Sterrenchef
Voor het restaurant, dat een eigen ingang heeft, zijn grootse plannen. Bond: “We vernieuwen het restaurant samen met sterrenchef Erik Tas van ’t Ganzenest in Rijswijk en Bij Erik in Leidschendam. Vanaf het nieuwe jaar gaat het open. Aan alles wordt gewerkt: van de bar en het cocktailmenu tot het meubilair, en van een live cooking station tot het menu.
Noordeinde
Dit moet de woonkamer van het Noordeinde worden waar iedereen welkom is voor een kopje koffie, een oestertje bij de borrel, een salade tijdens de lunch en een met zorg uitgekozen wijnselectie. De naam blijft een verrassing. Erik kookt fantastisch mooi en hij staat echt voor dat lokale. Dat past goed bij wat wij willen zijn, als onderdeel van het DNA van Indigo.”
Bond zelf is geen onbekende in de hotellerie. Hiervoor werkte hij zeven jaar bij het Hilton. Daarvoor op de Seychellen. “We willen in verbinding staan met de buurt. Met het nieuwe restaurant denken we dat de stap om binnen te komen een stuk laagdrempeliger wordt. We heten hier onze gasten welkom zoals we thuis onze familie en vrienden verwelkomen.” Dat zie je terug aan het personeel dat hier werkt, legt hij uit. “Ik zie graag dat we een beetje van onszelf laten zien. We hebben allemaal stijl en karakter. Dat moeten we vooral zo houden. Zo haal je het beste uit jezelf en onze gasten!”
tekst Frank Verhoef beeld Brian Mul
De goudreserve van 7000 goudstaven van 12,4 kg per stuk vind je er niet meer, maar de rijke historie van Hotel Indigo aan Noordeinde 33 is evident. Het pand, schuin tegenover het werkpaleis van koning Willem-Alexander, was meer dan honderd jaar een vestiging van De Nederlandsche Bank, oorspronkelijk in 1814 opgericht door koning Willem I.
Indigo
Het luxury en lifestyle boetiekhotel Hotel Indigo opende in 2018. Veel mensen zullen het nog kennen als hun oude bank. Er zijn genoeg elementen die herinneren aan vroeger. De lift met een gietijzeren stoel, de dikke, ronde kluisdeur van 7500 kg, en The Gold Bar, een kleinschalige bar geïnspireerd door de jaren twintig van de vorige eeuw toen alcohol verboden was in de Verenigde Staten.
De ambitie: dit moet de beste bar van Den Haag worden. Je ziet de nostalgie ook terug in iedere hotelkamer, waarvan er 63 zijn: de guldens vliegen je om de oren. De kleuren doen denken aan het gulden tijdperk: groen, geel en blauw, met zwarte elementen voor de balans.
‘Bij iedere teug adem je de historie van de bank in’
De officiële ingang van De Nederlandsche Bank en het marmer van toen zitten er ook nog, net als de sleuf langs de trappen om goudstaven te verplaatsen, legt general manager Duncan Bond uit tijdens een rondleiding door het imposante gebouw van het Indigo Hotel. Hij werkt er sinds mei en komt van het Hilton. “Dit hotel heeft zoveel karakter. Iedere kamer is uniek. Bij iedere teug adem je de historie van de bank in, maar alles is natuurlijk wel spic en span met moderne badkamers.”
In The Vault een verdieping lager – inderdaad, achter die enorme kluisdeur – kun je de stapels goudstaven bijna ruiken. Er ligt een enorm vloerkleed met verwijzingen naar het briefgeld van vroeger. Hier kun je op sfeervolle wijze zakelijke meetings houden, private diners of andere events voor groepen van zo’n veertig tot zestig man, afhankelijk van de wensen.
Sterrenchef
Voor het restaurant, dat een eigen ingang heeft, zijn grootse plannen. Bond: “We vernieuwen het restaurant samen met sterrenchef Erik Tas van ’t Ganzenest in Rijswijk en Bij Erik in Leidschendam. Vanaf het nieuwe jaar gaat het open. Aan alles wordt gewerkt: van de bar en het cocktailmenu tot het meubilair, en van een live cooking station tot het menu.
Noordeinde
Dit moet de woonkamer van het Noordeinde worden waar iedereen welkom is voor een kopje koffie, een oestertje bij de borrel, een salade tijdens de lunch en een met zorg uitgekozen wijnselectie. De naam blijft een verrassing. Erik kookt fantastisch mooi en hij staat echt voor dat lokale. Dat past goed bij wat wij willen zijn, als onderdeel van het DNA van Indigo.”
Bond zelf is geen onbekende in de hotellerie. Hiervoor werkte hij zeven jaar bij het Hilton. Daarvoor op de Seychellen. “We willen in verbinding staan met de buurt. Met het nieuwe restaurant denken we dat de stap om binnen te komen een stuk laagdrempeliger wordt. We heten hier onze gasten welkom zoals we thuis onze familie en vrienden verwelkomen.” Dat zie je terug aan het personeel dat hier werkt, legt hij uit. “Ik zie graag dat we een beetje van onszelf laten zien. We hebben allemaal stijl en karakter. Dat moeten we vooral zo houden. Zo haal je het beste uit jezelf en onze gasten!”