Erik Tas

DATUM

29 november 2024

TEKST

Frank Verhoef

BEELD

PR

‘Het gevoel van thuis, dat is zo belangrijk in onze restaurants’

Erik Tas, chef-kok en eigenaar van sterrenrestaurant ’t Ganzenest en bistro Bij Erik, serveert Franse gerechten met een moderne twist. Zijn passie voor koken bracht hem Michelinster succes, en binnenkort volgt een nieuw restaurantconcept in Den Haag.

DATUM

29 november 2024

TEKST

Frank Verhoef

BEELD

PR

‘Het gevoel van thuis, dat is zo belangrijk in onze restaurants’

Erik Tas, chef-kok en eigenaar van sterrenrestaurant ’t Ganzenest en bistro Bij Erik, serveert Franse gerechten met een moderne twist. Zijn passie voor koken bracht hem Michelinster succes, en binnenkort volgt een nieuw restaurantconcept in Den Haag.

“Kunnen we bellen? Ik zit met een grote lunch.” Erik Tas, chef-kok en eigenaar van sterrenrestaurant ’t Ganzenest in Rijswijk en bistro Bij Erik in Leidschendam, kan nu even niet naar Den Haag komen voor een gesprek over zijn keuken. Het is vakantietijd en het weer is lekker: de lunch is de afgelopen tijd populairder geworden. “We hebben op sommige dagen meer gasten tijdens de lunch dan tijdens het diner.” Geen probleem, dan bellen we even.

’t Ganzenest

’t Ganzenest is een relatief jong restaurant met een klassieke Franse keuken met vernieuwende elementen, midden in het groen, lekker kalm en rustgevend. De uitstraling ín het restaurant is klassiek met linnen op tafel. Een knappe prestatie: negen maanden na de opening kreeg het restaurant al een Michelinster. Goed eten en drinken op topniveau doe je er in het restaurant, op het terras in de tuin – ideaal voor feesten, bruiloften en zakelijke evenementen – of lekker knus aan de chef’s table. O ja, trouwen kan er ook, want ’t Ganzenest is een officiële trouwlocatie.


‘We willen dat mensen zich hier thuisvoelen, dat gevoel is zo belangrijk’ 

Parkeren is gratis. Gasten komen uit de regio, in sommige gevallen zijn het zelfs de buren, maar er zijn ook mensen uit het hele land die speciaal naar Rijswijk afreizen voor een proeverij van Erik. Overnachten kan in een van de twee hotelkamers, zodat je na het diner niet naar huis hoeft te rijden. “Even lekker ertussenuit, dat is toch luxe? De kamers hebben een eigen terras, je hebt zicht op de golfbaan en je hoort de vogeltjes fluiten als je opstaat. We willen dat mensen zich hier thuis voelen. Dat gevoel is zo belangrijk,” legt Erik door de telefoon uit. Mocht je toch verplichtingen hebben, dan pak je net zo makkelijk tram 1. Kortom, Eriks tweede restaurant straalt toegankelijkheid en huiselijkheid uit.

Erik Tas

Sterrenrestaurant ’t Ganzenest in Rijswijk.

Laagdrempelig

Die waarden vind je ook bij Eriks eerste zaak, Bij Erik in Leidschendam, die dit jaar z’n tweede lustrum viert. Zo heeft de zaak, een echte Franse bistro, sinds een jaar na de opening een Bib Gourmand van Michelin: een goeie verhouding van prijs en kwaliteit. Laagdrempelig dus. Erik: “We hebben nu een nieuwe lunchkaart in mijn bistro, uiteraard met dezelfde mooie flessen wijn als tijdens het diner – flessen die we onder andere opslaan in onze wijnkelder bij ’t Ganzenest; het zijn meer dan dertienhonderd verschillende.”


‘Vooropstaat dat je een passie voor eten en drinken hebt’ 

Hij vervolgt enthousiast: “Het was echt mijn droom om in de keuken te werken, van jongs af aan al. Ik ben begonnen als afwasser op mijn zestiende. Daarna heb ik de koksopleiding gevolgd en heb ik mogen werken in klassieke sterrenrestaurants als de Zwetheul in Delft en Parkheuvel in Rotterdam. Ik heb altijd een Michelinster geambieerd en die haalde ik met ’t Ganzenest.”

Maar hoe doe je dat dan? “Vooropstaat dat je een passie voor eten en drinken hebt en dat je je ziel en zaligheid inzet voor wat je wil.” Die gedrevenheid gaat hij nu gebruiken bij Hotel Indigo aan het Haagse Noordeinde, waar hij een heel nieuw restaurantconcept, inclusief menukaart, wijnkaart en een compleet nieuwe bar uit de grond stampt. “Ik kan nog niks verklappen, maar vanaf januari is iedereen welkom!”

www.ganzenest.nl en www.bijerik.nl