Gastrovino, een gastronomische beleving
Wat je in het restaurant van een Gastrovino La Liguria proeft, kun je in de winkel kopen, en vice versa. Die formule heeft volgens Damiano Piacenza de toekomst. Maar dan wel met kwaliteit en luxeproducten.
DATUM
31 augustus 2022
TEKST
Annerieke Simeone
BEELD
Fleur Beemster (portret) en PR
Gastrovino, een gastronomische beleving
Wat je in het restaurant van een Gastrovino La Liguria proeft, kun je in de winkel kopen, en vice versa. Die formule heeft volgens Damiano Piacenza de toekomst. Maar dan wel met kwaliteit en luxeproducten.
Als de antipasto all’Italiano op tafel verschijnt, buigt het viertal aan het raam zich naar voren. “Zo, die burrata ziet er lekker uit, zeg. En die vitello tonnato.” “Wat zijn dit?”, vraagt de dame aan de gastheer. “Polpette della nonna, mevrouw.” Ze kijkt naar haar vrienden. “Daar neem ik straks nog een portie van mee.” En dat kan bij Gastrovino La Liguria, dé plek waar restaurant, winkel en traiteur feilloos in elkaar overlopen. “Ik denk dat de Gastrovino-formule de toekomst heeft,” vertelt ondernemer Damiano Piacenza.
Beleving
“Wat je in het restaurant proeft, kun je in de winkel kopen, en vice versa. Onze gasten willen we zo goed en persoonlijk mogelijk bedienen. We hebben geen kassamedewerker, maar een gastheer of gastdame. We voorzien mensen niet van producten, maar van een gastronomische beleving.”
Zo is er voor de wijnliefhebbers een echte tap met twintig wijnen. Deze blikvanger is gevuld met de mooiste wijnen die je per proefmaatje (25 ml), half glas (75 ml) of heel glas (150 ml) kunt tappen met een speciale wijnpas die je bij jouw eerste bezoek aan het restaurant of de Mercato kunt kopen.
28 Gastrovino’s in Nederland
Het is inmiddels drie jaar geleden dat de eigenaren van Ristorante La Liguria en mede-eigenaren van Pizza Burrata aan het Noordeinde de tender wonnen om het historische Sluiswachtershuis nieuw leven in te blazen. Vorig jaar april ging het eigentijdse horecaconcept in de Mall of the Netherlands in Leidschendam open. Een paar maanden later volgde de vestiging aan de Hellingweg. Op dit moment zijn er 28 Gastrovino’s in Nederland, waarvan het hoofdkantoor hier in Scheveningen zit.
‘Het succes? Italiaanse gezelligheid’
“Het geheim van ons succes? Italiaanse gezelligheid. En kwaliteit.” De luxeproducten van Jacobus Toet passen er ook mooi bij (zie kader). Piacenza is fan van de handmatig gerookte zalm. “Ik eet het nergens zo lekker als hier. Ga straks maar een broodje proeven.”
In de traiteurruimte liggen de heerlijkste Italiaanse gerechten, zoals gorgonzola met prosecco (‘een van onze bestsellers’), maar ook verse ravioli, pappardelle, tagliolini en spaghetti. Gastrovino Scheveningen heeft speciaal voor deze locatie een grote pastamachine aangeschaft.
Pasta
Ook de sauzen maken zij zelf. Saus en pasta kun je los van elkaar kopen, maar als je denkt: ik wil het thuis alleen nog maar hoeven op te warmen, dan garen zij dat ter plekke voor je. En er is meer: olijfolie, aceto balsamico, vers gebrande noten. En natuurlijk wijnen. Veel wijnen. Met een exclusief en eigen importassortiment van maar liefst 750 wijnen van over de hele wereld is de kans op slagen verzekerd.
‘Samen kun je bijzondere wijnen en delicatessen inkopen’
‘Samen kun je bijzondere wijnen en delicatessen inkopen’
Drie commissies buigen zich over het kernassortiment van de Gastrovino’s: één bepaalt het eten, één de wijnen en één de geschenken. Dankzij de geschenkencommissie vind je altijd het perfecte cadeau in de winkel: van wijn en delicatessen tot handige keuken- en wijnhulpjes. Altijd feestelijk verpakt en perfect om jezelf of een ander te verwennen.
De exclusieve producten worden door de commissies speciaal voor de groep geselecteerd, omdat ze allemaal dezelfde passie hebben voor lekker eten en drinken. “Je vindt hier de lekkerste soorten focaccia,” aldus Piacenza. Bakker Bussing in Numansdorp, ook wel bekend als Gastrovino de Verleiding, maakt veel van de broden voor de leden. “Dat is de kracht van een formule. Samen kun je bijzondere wijnen en delicatessen inkopen.”
Ook met Ristorante La Liguria, ‘de koningin van de groep’, wil hij creatiever omgaan met traditionele gerechten. “Richting fine dining.” Vindt hij het niet lastig dat aan het Noordeinde steeds meer Italiaanse zaken openen? “Welnee joh. Van mij mogen er nog tien bij komen. Leuk toch, Little Italy in Den Haag. Als ik chinees wil eten, ga ik ook naar Chinatown.”
Hij pakt een van zijn Gastrovino-magazines erbij en slaat de laatste bladzijde open. Op de kaart van Nederland staan de 28 Gastrovino’s aangegeven. “Kijk, in het oosten en het zuiden is er nog best wat terrein te winnen. Binnen drie jaar willen we naar vijftig vestigingen.”
www.gastrovino.nl / www.laliguria.nl / www.jacobus-toet.nl / www.pizzaburrata.nl
tekst Annerieke Simeone beeld Fleur Beemster (portret) en PR
Als de antipasto all’Italiano op tafel verschijnt, buigt het viertal aan het raam zich naar voren. “Zo, die burrata ziet er lekker uit, zeg. En die vitello tonnato.” “Wat zijn dit?”, vraagt de dame aan de gastheer. “Polpette della nonna, mevrouw.” Ze kijkt naar haar vrienden. “Daar neem ik straks nog een portie van mee.” En dat kan bij Gastrovino La Liguria, dé plek waar restaurant, winkel en traiteur feilloos in elkaar overlopen. “Ik denk dat de Gastrovino-formule de toekomst heeft,” vertelt ondernemer Damiano Piacenza.
Beleving
“Wat je in het restaurant proeft, kun je in de winkel kopen, en vice versa. Onze gasten willen we zo goed en persoonlijk mogelijk bedienen. We hebben geen kassamedewerker, maar een gastheer of gastdame. We voorzien mensen niet van producten, maar van een gastronomische beleving.”
Zo is er voor de wijnliefhebbers een echte tap met twintig wijnen. Deze blikvanger is gevuld met de mooiste wijnen die je per proefmaatje (25 ml), half glas (75 ml) of heel glas (150 ml) kunt tappen met een speciale wijnpas die je bij jouw eerste bezoek aan het restaurant of de Mercato kunt kopen.
28 Gastrovino’s in Nederland
Het is inmiddels drie jaar geleden dat de eigenaren van Ristorante La Liguria en mede-eigenaren van Pizza Burrata aan het Noordeinde de tender wonnen om het historische Sluiswachtershuis nieuw leven in te blazen. Vorig jaar april ging het eigentijdse horecaconcept in de Mall of the Netherlands in Leidschendam open. Een paar maanden later volgde de vestiging aan de Hellingweg. Op dit moment zijn er 28 Gastrovino’s in Nederland, waarvan het hoofdkantoor hier in Scheveningen zit.
‘Het succes? Italiaanse gezelligheid’
“Het geheim van ons succes? Italiaanse gezelligheid. En kwaliteit.” De luxeproducten van Jacobus Toet passen er ook mooi bij (zie kader). Piacenza is fan van de handmatig gerookte zalm. “Ik eet het nergens zo lekker als hier. Ga straks maar een broodje proeven.”
In de traiteurruimte liggen de heerlijkste Italiaanse gerechten, zoals gorgonzola met prosecco (‘een van onze bestsellers’), maar ook verse ravioli, pappardelle, tagliolini en spaghetti. Gastrovino Scheveningen heeft speciaal voor deze locatie een grote pastamachine aangeschaft.
Pasta
Ook de sauzen maken zij zelf. Saus en pasta kun je los van elkaar kopen, maar als je denkt: ik wil het thuis alleen nog maar hoeven op te warmen, dan garen zij dat ter plekke voor je. En er is meer: olijfolie, aceto balsamico, vers gebrande noten. En natuurlijk wijnen. Veel wijnen. Met een exclusief en eigen importassortiment van maar liefst 750 wijnen van over de hele wereld is de kans op slagen verzekerd.
‘Samen kun je bijzondere wijnen en delicatessen inkopen’
‘Samen kun je bijzondere wijnen en delicatessen inkopen’
Drie commissies buigen zich over het kernassortiment van de Gastrovino’s: één bepaalt het eten, één de wijnen en één de geschenken. Dankzij de geschenkencommissie vind je altijd het perfecte cadeau in de winkel: van wijn en delicatessen tot handige keuken- en wijnhulpjes. Altijd feestelijk verpakt en perfect om jezelf of een ander te verwennen.
De exclusieve producten worden door de commissies speciaal voor de groep geselecteerd, omdat ze allemaal dezelfde passie hebben voor lekker eten en drinken. “Je vindt hier de lekkerste soorten focaccia,” aldus Piacenza. Bakker Bussing in Numansdorp, ook wel bekend als Gastrovino de Verleiding, maakt veel van de broden voor de leden. “Dat is de kracht van een formule. Samen kun je bijzondere wijnen en delicatessen inkopen.”
Ook met Ristorante La Liguria, ‘de koningin van de groep’, wil hij creatiever omgaan met traditionele gerechten. “Richting fine dining.” Vindt hij het niet lastig dat aan het Noordeinde steeds meer Italiaanse zaken openen? “Welnee joh. Van mij mogen er nog tien bij komen. Leuk toch, Little Italy in Den Haag. Als ik chinees wil eten, ga ik ook naar Chinatown.”
Hij pakt een van zijn Gastrovino-magazines erbij en slaat de laatste bladzijde open. Op de kaart van Nederland staan de 28 Gastrovino’s aangegeven. “Kijk, in het oosten en het zuiden is er nog best wat terrein te winnen. Binnen drie jaar willen we naar vijftig vestigingen.”
www.gastrovino.nl / www.laliguria.nl / www.jacobus-toet.nl / www.pizzaburrata.nl