DATUM
31 december 2024
TEKST
Frank Verhoef
BEELD
Brian Mul
Gastrobar Berlage: toffe plek midden tussen de internationale organisaties
Het is even zoeken aan de President Kennedylaan – want waar is precies de ingang? – maar dan hebben we ’m gevonden: ‘de verborgen parel van Den Haag, die iedereen moet komen ontdekken’ volgens Bianca Veenhof, mede-eigenaar van de voormalige Brasserie Berlage, nu Gastrobar Berlage.
DATUM
31 december 2024
TEKST
Frank Verhoef
BEELD
Brian Mul
Gastrobar Berlage: toffe plek midden tussen de internationale organisaties
Het is even zoeken aan de President Kennedylaan – want waar is precies de ingang? – maar dan hebben we ’m gevonden: ‘de verborgen parel van Den Haag, die iedereen moet komen ontdekken’ volgens Bianca Veenhof, mede-eigenaar van de voormalige Brasserie Berlage, nu Gastrobar Berlage.
Een naamsverandering die moet zorgen voor een andere uitstraling. Het is om de hoek van het Marriott Hotel, het Catshuis waar minister-president Dick Schoof resideert en meer dan een dozijn internationale organisaties en ambassades. Achttien jaar geleden vertrok haar man, Bauke van Schaik, als chef bij het restaurant achter het Kunstmuseum met de boodschap aan de toenmalige eigenaren: ‘Mochten jullie ooit nog vertrekken, denk dan aan mij.’ En zo geschiedde. Bauke werd zelfstandig ondernemer, richtte cateringbedrijf Kookgemak op voor evenementen tot twaalfhonderd personen en is nu, met Bianca als zakenpartner, eigenaar van deze locatie.
Het interieur is aangepakt, de bediening bestaat uit een nieuw team ‘met een heel enthousiaste bedrijfsleidster’ en er is een nieuwe menukaart. “Vroeger kwamen mensen vanuit het museum hiernaartoe voor een appeltaart, een bitterbal en een broodje kroket. Dat kan nog steeds, maar je kunt er nu ook oesters en fruits de mer bestellen. De tosti hebben we wel van de kaart gehaald,” licht Bianca toe, terwijl Bauke beneden in de keuken werkt. “Hij is heel creatief en goed in koken. Ik ben juist een echte ondernemer met een passie voor gastvrijheid, marketing en sales.”
Liefde en aandacht
Een deel van het team werkte er achttien jaar geleden ook al. Wel ontbrak het een beetje aan liefde en aandacht in de zaak. “Het team dat er nu staat, is heel enthousiast en doet er alles aan om je een leuke middag of avond te bezorgen.” Als we Bianca vragen naar wat voor keuken hier wordt uitgeserveerd, roept ze naar Bauke. Hij reageert: “In één woord? Lekker. In twee woorden? Lekker Europees.”
De keuken van Gastrobar Berlage is zes dagen per week open van 11.00 tot 21.30 uur. Naast een restaurant is het ook een trouwlocatie. “We organiseren veel bruiloften, recepties, feestjes en (zakelijke) diners.” Er kan zelfs worden getrouwd op het gras in de tuin van het Kunstmuseum. De feestjes zijn ook niet misselijk: je kunt de serre apart afhuren, maar ook de gehele Gastrobar exclusief reserveren. “Er is heel veel mogelijk.”
"In één woord? Lekker. In twee woorden? Lekker Europees"
Natuurlijk hoopt ze op meer congressen in Den Haag. Bianca: “We hebben nu al veel internationale gasten dankzij de organisaties bij ons om de hoek. Als de hotels lekker vol zitten, dan profiteren wij daar ook van.” Het is overigens niet alleen internationaal wat de klok slaat: Bianca en Bauke werken samen met lokale ondernemers. “We serveren bier van Kompaan en schenken een wijnarrangement van Bosman tijdens de Dior-expositie van het Kunstmuseum, die tot en met 2 maart loopt. Het is een heel toffe plek hier. We willen ons graag laten zien aan de rest van Den Haag, dus als je in de buurt bent: kom lekker langs, zoek een tafeltje uit en wij zorgen voor de rest.”