De ongekende transformatie van Kasteel de Wittenburg

Fluitende vogels en weelderig groen. De rust op Kasteel de Wittenburg blijkt bedrieglijk als directeur Ralf Meppelder vertelt over wat zich hier in de voorbije week heeft afgespeeld. “Zaterdag was er een personeelsfeest voor 850 personen met foodtrucks in de tuin, maandag ontvingen we de complete Cavalerie Ere-Escorte in vol ornaat, dinsdag stond in het teken van filmopnames, donderdag hadden we een congres, een dag later een huwelijk. En natuurlijk de hotelgasten in onze tien kamers,” somt hij op.

BMUL 20231006 2949

DATUM

20 maart 2024

TEKST

Jasper Gramsma

BEELD

Brian Mul

De ongekende transformatie van Kasteel de Wittenburg

Fluitende vogels en weelderig groen. De rust op Kasteel de Wittenburg blijkt bedrieglijk als directeur Ralf Meppelder vertelt over wat zich hier in de voorbije week heeft afgespeeld. “Zaterdag was er een personeelsfeest voor 850 personen met foodtrucks in de tuin, maandag ontvingen we de complete Cavalerie Ere-Escorte in vol ornaat, dinsdag stond in het teken van filmopnames, donderdag hadden we een congres, een dag later een huwelijk. En natuurlijk de hotelgasten in onze tien kamers,” somt hij op.

Het is exemplarisch voor de transformatie die het kasteel en het omliggende landgoed hebben doorgemaakt onder Meppelders bewind, dat inmiddels twaalfenhalf jaar omvat. “Toen ik solliciteerde, was de Wittenburg sleets en oubollig. Met gaten in het tapijt en de natuurstenen vloer,” herinnert hij zich aan tafel in het moderne kasteelrestaurant Sophie. “Maar het besneeuwde landschap, de brandende open haard en de maître in jacquet hadden iets betoverends. Bovendien zag ik zoveel mogelijkheden! Hier kon ik het verschil maken.” 

Plan B 

Aanvankelijk wilde het bestuur het kasteel nieuw leven inblazen met activiteiten van sociëteitsleden, de topmensen uit het Nederlandse bedrijfsleven. Toen de club slonk en de leden het kasteel links lieten liggen, ging Meppelder over op plan B. “Ik heb de deuren van dit bolwerk letterlijk opengezet door in te zetten op de leisuremarkt en zakelijke evenementen. Dat begon met concerten – van Alain Clark tot Candy Dulfer – die ons veel publiciteit opleverden. Wel altijd van topniveau; ik wilde de naam van het kasteel niet te grabbel gooien. Zo is het balletje gaan rollen.”


Ralf Meppelder is al twaalfenhalf jaar directeur van Kasteel de Wittenburg.

 

Ralf Meppelder is al twaalfenhalf jaar directeur van Kasteel de Wittenburg.

De opening in 2018 van à-la-carterestaurant Sophie in het souterrain bleek een schot in de roos. “Hoe open kun je zijn? Het is een aanwinst, want regelmatig komen mensen uit de buurt hier eten. Tegelijk is het voor hotelgasten van toegevoegde waarde.” De entourage van Sophie mag dan eigentijds zijn, knipogen naar het roemrijke verleden worden niet geschuwd. Meppelder: “De tournedos Rossini staat niet meer op de kaart, maar onze chef kookt robuust en royaal – geen bloemetjes en gelletjes. En we combineren de zilveren schalen die hij terugvond met modern servies.” 


‘Ik wilde de naam van het kasteel niet te grabbel gooien’

Pleinfunctie 

Recent kreeg het restaurant een fraai terras aan het water, werd de congreszaal gerenoveerd, kreeg de buitenzijde van het kasteel een lik verf en werd het dak vernieuwd. “Binnenkort nemen we de tuin onder handen,” zegt de niet te stuiten Meppelder. “Die krijgt een pleinfunctie met niveauverschillen zodat we nóg meer buitenconcerten kunnen organiseren. Daarnaast vernieuwen we de kademuren van de vijver. Dat doen we in samenwerking met de provincie, die ook bijdraagt aan de restauratie van de toren, zodat die weer toegankelijk wordt. En uiteraard met eigenaar Lasé Hu, die zeer betrokken is bij alle renovatieplannen.” 

Ralf in Kasteel de Wittenburg

Meppelder kan het allemaal bedenken, de uitvoering lukt hem niet in zijn eentje. “Het team is misschien wel de belangrijkste reden dat ik hier al zo lang zit: ambitieus, energiek, professioneel,” stelt hij. “Daar zitten veel jonge mensen bij, maar ook Huib die al lang portier is en de tuin als zijn levenswerk beschouwt, en Hans van 84 die elke dag de honderden lampen checkt. Femke is onze nieuwste aanwinst, zij klom op van stagiair naar accountmanager sales & events. Met zo’n mooie mix kunnen we alles aan.” 

www.wittenburg.nl  

datum 20 maart 2024
tekst Jasper Gramsma beeld Brian Mul

Het is exemplarisch voor de transformatie die het kasteel en het omliggende landgoed hebben doorgemaakt onder Meppelders bewind, dat inmiddels twaalfenhalf jaar omvat. “Toen ik solliciteerde, was de Wittenburg sleets en oubollig. Met gaten in het tapijt en de natuurstenen vloer,” herinnert hij zich aan tafel in het moderne kasteelrestaurant Sophie. “Maar het besneeuwde landschap, de brandende open haard en de maître in jacquet hadden iets betoverends. Bovendien zag ik zoveel mogelijkheden! Hier kon ik het verschil maken.” 

Plan B 

Aanvankelijk wilde het bestuur het kasteel nieuw leven inblazen met activiteiten van sociëteitsleden, de topmensen uit het Nederlandse bedrijfsleven. Toen de club slonk en de leden het kasteel links lieten liggen, ging Meppelder over op plan B. “Ik heb de deuren van dit bolwerk letterlijk opengezet door in te zetten op de leisuremarkt en zakelijke evenementen. Dat begon met concerten – van Alain Clark tot Candy Dulfer – die ons veel publiciteit opleverden. Wel altijd van topniveau; ik wilde de naam van het kasteel niet te grabbel gooien. Zo is het balletje gaan rollen.”


Ralf Meppelder is al twaalfenhalf jaar directeur van Kasteel de Wittenburg.

 

Ralf Meppelder is al twaalfenhalf jaar directeur van Kasteel de Wittenburg.

De opening in 2018 van à-la-carterestaurant Sophie in het souterrain bleek een schot in de roos. “Hoe open kun je zijn? Het is een aanwinst, want regelmatig komen mensen uit de buurt hier eten. Tegelijk is het voor hotelgasten van toegevoegde waarde.” De entourage van Sophie mag dan eigentijds zijn, knipogen naar het roemrijke verleden worden niet geschuwd. Meppelder: “De tournedos Rossini staat niet meer op de kaart, maar onze chef kookt robuust en royaal – geen bloemetjes en gelletjes. En we combineren de zilveren schalen die hij terugvond met modern servies.” 


‘Ik wilde de naam van het kasteel niet te grabbel gooien’

Pleinfunctie 

Recent kreeg het restaurant een fraai terras aan het water, werd de congreszaal gerenoveerd, kreeg de buitenzijde van het kasteel een lik verf en werd het dak vernieuwd. “Binnenkort nemen we de tuin onder handen,” zegt de niet te stuiten Meppelder. “Die krijgt een pleinfunctie met niveauverschillen zodat we nóg meer buitenconcerten kunnen organiseren. Daarnaast vernieuwen we de kademuren van de vijver. Dat doen we in samenwerking met de provincie, die ook bijdraagt aan de restauratie van de toren, zodat die weer toegankelijk wordt. En uiteraard met eigenaar Lasé Hu, die zeer betrokken is bij alle renovatieplannen.” 

Ralf in Kasteel de Wittenburg

Meppelder kan het allemaal bedenken, de uitvoering lukt hem niet in zijn eentje. “Het team is misschien wel de belangrijkste reden dat ik hier al zo lang zit: ambitieus, energiek, professioneel,” stelt hij. “Daar zitten veel jonge mensen bij, maar ook Huib die al lang portier is en de tuin als zijn levenswerk beschouwt, en Hans van 84 die elke dag de honderden lampen checkt. Femke is onze nieuwste aanwinst, zij klom op van stagiair naar accountmanager sales & events. Met zo’n mooie mix kunnen we alles aan.” 

www.wittenburg.nl