
DATUM
13 maart 2025
TEKST
Helen Hartmann
BEELD
Fleur Beemster
De kunst van champagne
Marinette Diafouka werd geboren in Ivoorkust, groeide op in Zuid-Frankrijk en vestigde zich na haar studie in Londen, waar ze bleef tot 2018. Toen begon een sprankelend nieuw hoofdstuk in haar kleurrijke leven in Den Haag. Hier werd haar nieuwe champagne label geboren.
DATUM
13 maart 2025
TEKST
Helen Hartmann
BEELD
Fleur Beemster
De kunst van champagne
Marinette Diafouka werd geboren in Ivoorkust, groeide op in Zuid-Frankrijk en vestigde zich na haar studie in Londen, waar ze bleef tot 2018. Toen begon een sprankelend nieuw hoofdstuk in haar kleurrijke leven in Den Haag. Hier werd haar nieuwe champagne label geboren.
De Frans-Britse Marinette Diafouka, inmiddels gevestigd in Den Haag en eigenaar van La Maison Guilhem, werkte in Londen als interieurontwerper. In 2011 besloot ze na de geboorte van haar tweede kind een pauze te nemen. Een jaar later verdiepte ze zich in de Franse haute patisserie en begon een bedrijf waarin ze haar liefde voor fine dining en kookworkshops combineerde. “Ik stopte met mijn werk als interieurontwerper en richtte me volledig op koken en bakken. Ik maakte prachtige taarten en patisserie voor speciale gelegenheden en gaf kooklessen. Het was een geweldige tijd in Londen, en ik had eigenlijk geen plannen om weg te gaan.”
Totdat Brexit roet in het eten gooide en ze in 2018 met haar gezin verhuisde naar Den Haag. Ze baalde ervan om Londen te verlaten, maar zag ook de voordelen van haar nieuwe thuisstad: een veilige omgeving voor haar kinderen, een hoge levenskwaliteit en dichtbij Frankrijk. Ze schreef haar kinderen in bij de Europese School en begon Den Haag te verkennen. Hoewel Londen haar ideale plek was voor culinaire ambities, wist ze niet zeker wat Den Haag op dat vlak te bieden had. Totdat een trip naar haar familie in de Champagnestreek haar op een idee bracht. Het was haar man die champagne als business voorstelde. Marinette had als student al zomers doorgebracht met druiven plukken in Zuid-Frankrijk en had een sterke band met zowel de Occitanie- als de Champagnestreek. Toch had ze nooit gedacht dat ze ooit haar eigen label zou starten.
Meer dan bubbels
Een champagnemerk overnemen is een proces vol bureaucratische hobbels. Het duurde bijna een jaar om alle papierwerk rond te krijgen en goedkeuring te krijgen van het comité in de Champagnestreek. Marinette richtte La Maison Guilhem op en ging samenwerken met bevriende champagneproducenten. De champagne uit Verzenay is geliefd om zijn Grand Cru-status dankzij het rijke terroir en de hoogwaardige druiven. De traditionele fermentatiemethoden, die al eeuwenlang worden geperfectioneerd, zijn essentieel: druiven worden met de hand geplukt en persen vereist precisie. Marinette praat met passie over het fermentatie- en productieproces; smaak en geur zijn voor haar allesbepalend. “Ik houd van champagne, maar nog meer van het ambacht erachter.”
“Op dit moment hebben we twee soorten champagne: onze exclusieve, genummerde flessen MCMXXV Millésime 2015, mineraal en fris na een fermentatieperiode van 36 maanden, en de MCMXXV Blanc de Blancs, 100% Chardonnay! In september lanceren we een rosé en in 2025 staan er spannende samenwerkingen op de planning die ik nu nog niet kan verklappen!”
Aanstekelijk en authentiek
Haar enthousiasme werkt aanstekelijk, vooral tijdens de wijnproeverijen en intieme bijeenkomsten die ze organiseert. Terwijl ze gepassioneerd het productieproces uitlegt, laat ze met haar handen zien hoe de Pinot Noir-druiven zorgvuldig worden geperst. Haar bewondering voor het wijnmakersambacht en respect voor traditioneel vakmanschap zijn duidelijk voelbaar.
![]() | Lees ook: Prosecco, cava, crémant, champagne: tijd voor bubbels! Wat weten we er eigenlijk van? Alles wat je moet weten over champagne |
Tijdens haar evenementen presenteert ze niet alleen de champagnes van La Maison Guilhem MCMXXV, maar ook wijnen van enkele producenten uit de Occitanie-regio. In combinatie met de perfecte foodpairing en haar levendige vertelstijl, heeft ze een trouwe klantenkring opgebouwd in Den Haag. De productie blijft bewust kleinschalig om de kwaliteit te waarborgen en de traditionele methoden te respecteren. Er zijn maar een paar verkooppunten, omdat Marinette liever een directe band met haar klanten onderhoudt – inclusief trips naar de Champagnestreek.
Van interieurontwerper tot chef, van wijnimporteur tot champagneproducent: Marinette’s reis is een verhaal van heruitvinden en creatief ondernemerschap. Ze leeft met volle teugen en vindt dat champagne niet bewaard hoeft te worden voor speciale gelegenheden. Geïnspireerd door de Art Deco-stijl en de joie de vivre van de Roaring Twenties, wil ze dat gevoel overbrengen met haar label. “Bij ons thuis wachten we niet op een bijzonder moment om champagne te drinken. Elke dag is een goede dag om het leven te vieren.”