Marius is naast wijnwinkel nu ook café

Beleving heeft de toekomst. Ook in de wijnwereld. Marius van der Vliet en diens compagnon Luuk van Amerongen kozen daarom voor een 'blurringformule': ‘Winkel en wijncafé Marius’, waar je vijf dagen per week terechtkunt.

Marius van der Vliet Piet Heinstraat Den Haag

DATUM

21 februari 2024

TEKST

Jasper Gramsma

BEELD

Brian Mul

Marius is naast wijnwinkel nu ook café

Beleving heeft de toekomst. Ook in de wijnwereld. Marius van der Vliet en diens compagnon Luuk van Amerongen kozen daarom voor een 'blurringformule': ‘Winkel en wijncafé Marius’, waar je vijf dagen per week terechtkunt.

Een luxeprobleem noopte Marius van der Vliet ertoe het concept van zijn wijnwinkel aan de Piet Heinstraat 91-93 opnieuw tegen het licht te houden. “Nadat ons magazijn naar de Binckhorst was verhuisd, hadden we met 220 vierkante meter eigenlijk veel te veel winkelruimte,” vertelt de bekende wijnvriend.

Marius van der Vliet in zijn nieuwe wijnwinkel.

“We begonnen toen al wel met cursussen, proeverijen en private dining in de vrijgekomen ruimte, maar daarvoor was het allemaal weer net te primitief: slecht geïsoleerd, een te kleine keuken… Dat vonden we op langere termijn niet wenselijk.”

Winkel en wijncafé Marius

Dus ging de beuk erin om de twee aan elkaar geschakelde panden om te toveren tot ‘Winkel en wijncafé Marius’, waar je vijf dagen per week van 10.00 tot 23.00 uur terechtkunt. “Dat begint met koffie en een croissantje, daarna een simpele lunch die overgaat in een borrel en weer later naar een kaart met verfijnde, kleine gerechtjes: vijf koude en vijf warme,” vat Van der Vliet samen. “Het mooie is dat je de wijnen die je proeft meteen kunt bestellen voor thuis door binnendoor van het café naar de winkel te lopen. Wij kunnen ze de volgende dag bij je bezorgen.”

Barcelona

Het idee voor deze ‘blurringformule’ rijpte al enige tijd in het hoofd van Van der Vliets nieuwe compagnon Luuk van Amerongen. “Internationaal – in Spanje en Italië bijvoorbeeld – zie je dit soort combinaties van detailhandel en horeca al veel meer,” legt hij uit.


‘Deze combinatie heeft de toekomst’

“Tien jaar geleden zag ik het voor het eerst in Barcelona, en toen dacht ik al: dít heeft de toekomst. Onlangs hebben we in Nederland het kantelpunt bereikt dat er meer online dan fysieke winkels zijn. Dus als we iets tegenover onze goedlopende webshop willen zetten, moeten we ons aanpassen en vooral niet te conservatief zijn.”

Marius Zeeheldenkwartier Den Haag

“Duur zijn we zeker niet – je kunt bij ons al een flesje kopen voor 6 euro – maar onze wijnen komen van kleine producenten en zijn beperkt beschikbaar.”

De wijnmannen versterken hun vaste team – Jaimie Smith runt de keuken, Wouter Kootker de winkel, Duncan Willekes Macdonald het café en Klaartje Hinten is vliegende keep – met befaamde, wisselende pop-upchefs. “Omdat we ook veel aan restaurants leveren, is zo’n wisselwerking superleuk,” aldus Van Amerongen


‘Naast open wijnen hebben we ook sake’s per glas’

Genieten van mooie wijnen en spijzen kan ook weer exclusief, dankzij het volledig vernieuwde interieur. Achter in de winkel staat een lange tafel voor private dining in de weekends en wijncursussen op andere dagen. In dat interieur, verfraaid met fresco’s van kunstenaar Suzanne van Soest, heeft ook de sake een prominente plek: vier kasten vol met bijzondere rijstwijnen, geselecteerd door ‘sakeprofessor’ Van Amerongen. “We zijn bezig op dit terrein dé specialist van Nederland te worden. Naast open wijnen hebben we in het café daarom ook sake’s per glas die perfect matchen met de gerechten.”

Zeeheldenkwartier

De locatie in het Zeeheldenkwartier is pas sinds september open, maar de compagnons zijn zo overtuigd van het nieuwe concept dat ook Delft zich gelukkig mag prijzen met de komst van een Winkel en wijncafé Marius. “Dat heeft alles te maken met ons assortiment,” stelt Van der Vliet. “Duur zijn we zeker niet – je kunt bij ons al een flesje kopen voor 6 euro – maar onze wijnen komen van kleine producenten en zijn beperkt beschikbaar. De uitleg van het verhaal erachter is daarom belangrijk, en hoe kan dat beter en leuker dan op deze manier?”

www.mariuswijn.nl

datum 21 februari 2024
tekst Jasper Gramsma beeld Brian Mul

Een luxeprobleem noopte Marius van der Vliet ertoe het concept van zijn wijnwinkel aan de Piet Heinstraat 91-93 opnieuw tegen het licht te houden. “Nadat ons magazijn naar de Binckhorst was verhuisd, hadden we met 220 vierkante meter eigenlijk veel te veel winkelruimte,” vertelt de bekende wijnvriend.

Marius van der Vliet in zijn nieuwe wijnwinkel.

“We begonnen toen al wel met cursussen, proeverijen en private dining in de vrijgekomen ruimte, maar daarvoor was het allemaal weer net te primitief: slecht geïsoleerd, een te kleine keuken… Dat vonden we op langere termijn niet wenselijk.”

Winkel en wijncafé Marius

Dus ging de beuk erin om de twee aan elkaar geschakelde panden om te toveren tot ‘Winkel en wijncafé Marius’, waar je vijf dagen per week van 10.00 tot 23.00 uur terechtkunt. “Dat begint met koffie en een croissantje, daarna een simpele lunch die overgaat in een borrel en weer later naar een kaart met verfijnde, kleine gerechtjes: vijf koude en vijf warme,” vat Van der Vliet samen. “Het mooie is dat je de wijnen die je proeft meteen kunt bestellen voor thuis door binnendoor van het café naar de winkel te lopen. Wij kunnen ze de volgende dag bij je bezorgen.”

Barcelona

Het idee voor deze ‘blurringformule’ rijpte al enige tijd in het hoofd van Van der Vliets nieuwe compagnon Luuk van Amerongen. “Internationaal – in Spanje en Italië bijvoorbeeld – zie je dit soort combinaties van detailhandel en horeca al veel meer,” legt hij uit.


‘Deze combinatie heeft de toekomst’

“Tien jaar geleden zag ik het voor het eerst in Barcelona, en toen dacht ik al: dít heeft de toekomst. Onlangs hebben we in Nederland het kantelpunt bereikt dat er meer online dan fysieke winkels zijn. Dus als we iets tegenover onze goedlopende webshop willen zetten, moeten we ons aanpassen en vooral niet te conservatief zijn.”

Marius Zeeheldenkwartier Den Haag

“Duur zijn we zeker niet – je kunt bij ons al een flesje kopen voor 6 euro – maar onze wijnen komen van kleine producenten en zijn beperkt beschikbaar.”

De wijnmannen versterken hun vaste team – Jaimie Smith runt de keuken, Wouter Kootker de winkel, Duncan Willekes Macdonald het café en Klaartje Hinten is vliegende keep – met befaamde, wisselende pop-upchefs. “Omdat we ook veel aan restaurants leveren, is zo’n wisselwerking superleuk,” aldus Van Amerongen


‘Naast open wijnen hebben we ook sake’s per glas’

Genieten van mooie wijnen en spijzen kan ook weer exclusief, dankzij het volledig vernieuwde interieur. Achter in de winkel staat een lange tafel voor private dining in de weekends en wijncursussen op andere dagen. In dat interieur, verfraaid met fresco’s van kunstenaar Suzanne van Soest, heeft ook de sake een prominente plek: vier kasten vol met bijzondere rijstwijnen, geselecteerd door ‘sakeprofessor’ Van Amerongen. “We zijn bezig op dit terrein dé specialist van Nederland te worden. Naast open wijnen hebben we in het café daarom ook sake’s per glas die perfect matchen met de gerechten.”

Zeeheldenkwartier

De locatie in het Zeeheldenkwartier is pas sinds september open, maar de compagnons zijn zo overtuigd van het nieuwe concept dat ook Delft zich gelukkig mag prijzen met de komst van een Winkel en wijncafé Marius. “Dat heeft alles te maken met ons assortiment,” stelt Van der Vliet. “Duur zijn we zeker niet – je kunt bij ons al een flesje kopen voor 6 euro – maar onze wijnen komen van kleine producenten en zijn beperkt beschikbaar. De uitleg van het verhaal erachter is daarom belangrijk, en hoe kan dat beter en leuker dan op deze manier?”

www.mariuswijn.nl