Brasserie 1640
Nieuw: brasserie 1640 in Zoetermeer
Een geitenkaassalade eten tegenover een bijna-sterrenrestaurant en picknicken in het weiland vlakbij, in Zoetermeer kan dat dankzij Brasserie 1640. “Juist in deze tijd overleven de echte ondernemers,” zegt Bert de Boer.
DATUM
26 juni 2020
TEKST
Annerieke Simeone
BEELD
PR
Brasserie 1640
Nieuw: brasserie 1640 in Zoetermeer
Een geitenkaassalade eten tegenover een bijna-sterrenrestaurant en picknicken in het weiland vlakbij, in Zoetermeer kan dat dankzij Brasserie 1640. “Juist in deze tijd overleven de echte ondernemers,” zegt Bert de Boer.
Een restaurant openen net na de lockdown, je moet het maar durven. Maar voor Bert de Boer is zijn nieuwe Brasserie 1640 in Zoetermeer een aanwinst. Tegenover restaurant Hofstede Meerzigt loopt de founding father van wijnimporteur Activin de oude boerderij uit 1640 – vandaar de naam – binnen.
“In deze ruimte zouden dit jaar zo’n 60 bruiloften gehouden geworden, maar de meeste gaan nu niet door en zijn verzet naar volgend jaar. Tja, dan kun je bij de pakken neer gaan zitten, maar dat schiet niet op. Je moet anticyclisch denken. Juist in deze tijd overleven de echte ondernemers. Ik merk dat ik in deze periode op de punt van mijn stoel zit. Het ene idee na het andere komt bovenborrelen.”
Soms durf ik ook geen carpaccio te bestellen, de kans dat je een vochtige lap vlees op je bord krijgt die net uit de diepvries komt, is groot
“De stap naar een brasserie is een van die ideeën en is eigenlijk een vrij logische. Kijk, we zijn al bijna vijfentwintig jaar met wijn en water bezig, dus het moest iets culinairs worden. Nu hebben we Hofstede Meerzigt waar je bijna op sterrenniveau eet. Maar niet iedereen heeft zin in lang tafelen of een chic diner. Je wilt ook weleens je vork zetten in een burgertje of in een salade. Dat kan dus bij 1640.”
Geitenkaassalade
Als we hem vragen welk gerecht hijzelf het lekkerst vindt op zijn nieuwe menukaart, zegt De Boer: “De geitenkaassalade. Mooie dressing, fris.” Daarna met een grijns: “Lekker licht ook, dus heb ik vervolgens nog ruimte voor een biefstuk.” Gedurende het gesprek benadrukt hij meermaals de kwaliteit van het eten.
“Neem onze carpaccio. Ja, ik zie je kijken. Soms durf ik ook geen carpaccio te bestellen, de kans dat je een vochtige lap vlees op je bord krijgt die net uit de diepvries komt, is groot. Maar wij werken met verse spullen. Het vlees komt van runderen van superslager Piet van den Berg. Nou, die moet je hier eens proeven. Het enige vocht dat erop ligt, is de extra vergine olijfolie.”
In drie weken tijd stampten De Boer en zijn team de brasserie uit de grond. “De inrichting, de menu- en wijnkaart (‘ja, uiteraard met onze eigen wijnen’), de site en een pop-up winestore.” Voor dat laatste kreeg hij wat hulp van de gemeente. De Boer, inmiddels aan een bistrotafel met een glas S.Pellegrino voor zijn neus: “Voor de pop-up winestore moet je een retailvergunning aanvragen. Normaal duurt het een paar weken voordat je die dan in huis hebt, maar door het coronateam dat de gemeente in leven heeft geroepen, was het binnen een week gepiept.”
Picknicks
Ook voor de picknicks van Brasserie 1640 in het tegenoverliggende weiland kreeg Activin toestemming. “De grond is van de gemeente, maar gezien de situatie vonden zij het prima dat wij die plek voor picknicks gebruikten.”
Picknicks, ook een ingeving van De Boer. “We organiseerden al veel picknicks voor onze klanten, dus ik dacht: dat kunnen we zelf ook! Bovendien merk je dat mensen het prettig vinden om in de buitenlucht af te spreken. Ze hebben een tijd binnen moeten zitten en bovendien heb je buiten meer ruimte.”
The Harbour Club maakt in de
Binckhorst een swingende herstart
Picknicken bij Brasserie 1640 kan in het weekend, voorlopig tot en met eind september. Er zijn twee shifts en je kunt kiezen tussen economy class (kleedje), businessclass (picknickbank) en first class (picknickhuisje.).
Bert de Boer, die inmiddels naar buiten is gelopen, wijst de plekken aan. Daarna: “Deze eerste weken komen er al veel reserveringen binnen. Dat is prachtig en ik hoor goede reacties. Onze kratjes zitten vol lekkers. Net als in ons restaurant hoef je niet bang te zijn dat je met een lege maag naar huis gaat.”
1640
“In Brasserie 1640 krijg je bij de hoofdgerechten frites en twee soorten salade. Als je een extra portie wilt, hoef je maar een seintje te geven. Tegelijkertijd willen we de gerechten niet te groot maken, want spullen weggooien is ook zonde. Daar proberen we nog een balans in te vinden.”
Meer informatie: www.brasserie1640.nl
tekst Annerieke Simeone beeld PR
Een restaurant openen net na de lockdown, je moet het maar durven. Maar voor Bert de Boer is zijn nieuwe Brasserie 1640 in Zoetermeer een aanwinst. Tegenover restaurant Hofstede Meerzigt loopt de founding father van wijnimporteur Activin de oude boerderij uit 1640 – vandaar de naam – binnen.
“In deze ruimte zouden dit jaar zo’n 60 bruiloften gehouden geworden, maar de meeste gaan nu niet door en zijn verzet naar volgend jaar. Tja, dan kun je bij de pakken neer gaan zitten, maar dat schiet niet op. Je moet anticyclisch denken. Juist in deze tijd overleven de echte ondernemers. Ik merk dat ik in deze periode op de punt van mijn stoel zit. Het ene idee na het andere komt bovenborrelen.”
Soms durf ik ook geen carpaccio te bestellen, de kans dat je een vochtige lap vlees op je bord krijgt die net uit de diepvries komt, is groot
“De stap naar een brasserie is een van die ideeën en is eigenlijk een vrij logische. Kijk, we zijn al bijna vijfentwintig jaar met wijn en water bezig, dus het moest iets culinairs worden. Nu hebben we Hofstede Meerzigt waar je bijna op sterrenniveau eet. Maar niet iedereen heeft zin in lang tafelen of een chic diner. Je wilt ook weleens je vork zetten in een burgertje of in een salade. Dat kan dus bij 1640.”
Geitenkaassalade
Als we hem vragen welk gerecht hijzelf het lekkerst vindt op zijn nieuwe menukaart, zegt De Boer: “De geitenkaassalade. Mooie dressing, fris.” Daarna met een grijns: “Lekker licht ook, dus heb ik vervolgens nog ruimte voor een biefstuk.” Gedurende het gesprek benadrukt hij meermaals de kwaliteit van het eten.
“Neem onze carpaccio. Ja, ik zie je kijken. Soms durf ik ook geen carpaccio te bestellen, de kans dat je een vochtige lap vlees op je bord krijgt die net uit de diepvries komt, is groot. Maar wij werken met verse spullen. Het vlees komt van runderen van superslager Piet van den Berg. Nou, die moet je hier eens proeven. Het enige vocht dat erop ligt, is de extra vergine olijfolie.”
In drie weken tijd stampten De Boer en zijn team de brasserie uit de grond. “De inrichting, de menu- en wijnkaart (‘ja, uiteraard met onze eigen wijnen’), de site en een pop-up winestore.” Voor dat laatste kreeg hij wat hulp van de gemeente. De Boer, inmiddels aan een bistrotafel met een glas S.Pellegrino voor zijn neus: “Voor de pop-up winestore moet je een retailvergunning aanvragen. Normaal duurt het een paar weken voordat je die dan in huis hebt, maar door het coronateam dat de gemeente in leven heeft geroepen, was het binnen een week gepiept.”
Picknicks
Ook voor de picknicks van Brasserie 1640 in het tegenoverliggende weiland kreeg Activin toestemming. “De grond is van de gemeente, maar gezien de situatie vonden zij het prima dat wij die plek voor picknicks gebruikten.”
Picknicks, ook een ingeving van De Boer. “We organiseerden al veel picknicks voor onze klanten, dus ik dacht: dat kunnen we zelf ook! Bovendien merk je dat mensen het prettig vinden om in de buitenlucht af te spreken. Ze hebben een tijd binnen moeten zitten en bovendien heb je buiten meer ruimte.”
The Harbour Club maakt in de
Binckhorst een swingende herstart
Picknicken bij Brasserie 1640 kan in het weekend, voorlopig tot en met eind september. Er zijn twee shifts en je kunt kiezen tussen economy class (kleedje), businessclass (picknickbank) en first class (picknickhuisje.).
Bert de Boer, die inmiddels naar buiten is gelopen, wijst de plekken aan. Daarna: “Deze eerste weken komen er al veel reserveringen binnen. Dat is prachtig en ik hoor goede reacties. Onze kratjes zitten vol lekkers. Net als in ons restaurant hoef je niet bang te zijn dat je met een lege maag naar huis gaat.”
1640
“In Brasserie 1640 krijg je bij de hoofdgerechten frites en twee soorten salade. Als je een extra portie wilt, hoef je maar een seintje te geven. Tegelijkertijd willen we de gerechten niet te groot maken, want spullen weggooien is ook zonde. Daar proberen we nog een balans in te vinden.”
Meer informatie: www.brasserie1640.nl