Secrid Den Haag

DATUM

31 december 2024

TEKST

Mick van Biezen

BEELD

Brian Mul en Secrid

Betere toekomst begint bij design

Secrid viert zijn jubileum. Al vijftien jaar richt het Haagse bedrijf zich op duurzame kaartbeschermers die worden geassembleerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

DATUM

31 december 2024

TEKST

Mick van Biezen

BEELD

Brian Mul en Secrid

Betere toekomst begint bij design

Secrid viert zijn jubileum. Al vijftien jaar richt het Haagse bedrijf zich op duurzame kaartbeschermers die worden geassembleerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Ook de wereld van de broekzak is veranderlijk. René van Geer, een van de twee oprichters van Secrid, werd zich bewust van het kantelpunt toen hij in 2007 de eerste iPhone in zijn handen had. Lang vond je naast de portemonnee een BIC-aansteker en een sleutelbos. Plots hadden mensen altijd een waardevol voorwerp op zak. De stijlvolle eenvoud van de iPhone inspireerde Van Geer, die nog iets had opgemerkt: steeds meer pasjes deden hun intrede.

Secrid Den Haag

René van Geer, een van de twee oprichters van Secrid.

Vijftien jaar later zijn wereldwijd 15 miljoen Cardprotectors verkocht, in meer dan honderd landen. Van Geer en zijn vrouw Marianne van Sasse van Ysselt, de andere oprichter, geven leiding aan een Haags bedrijf waar 140 mensen werken. Secrid is het enige bedrijf dat in Europa op grote schaal wallets maakt – de rest wordt in China geproduceerd. Jaarlijks vervaardigt Secrid er maar liefst twee miljoen, waardoor Nederland een portemonnee exporterend land is geworden. En dat doet Secrid ook nog eens duurzaam en sociaal.

Moeilijke tijden 

Het kantoor van Secrid in de Binckhorst lijkt door de fraaie inrichting en kunst een kruising van een museum en een pagina uit een woonmagazine. Van Geer kijkt terug op de lange weg die zijn vrouw en hij hebben afgelegd. Ze leerden elkaar ooit kennen op een brugklaskamp. Zij ging later de nachtmode in, hij studeerde aan de TU Delft.  

In 2009 richtten ze samen Secrid op, waarmee ze een innovatieve kaartbeschermer op de markt brachten, geïnspireerd door het elegante minimalisme van Apple. Maar al ruim daarvoor, in 1995, introduceerden ze hun eerste kaarthouder. Volgens Van Geer was dit minstens tien jaar te vroeg. “Die eerste was ook gewoon niet zo goed,” zegt hij lachend. “Achteraf kunnen we dat gek genoeg zeggen, omdat hij nooit is nagemaakt. Van onze huidige wallet bestaan meer dan duizend kopieën. Sommige mensen zien dat als iets negatiefs. Voor mij is het juist een teken dat de markt volwassen wordt. De Bijenkorf was bijvoorbeeld ook pas in ons product geïnteresseerd toen het nagemaakt werd.”  


"We konden niet anders, dus hebben we producten ontworpen die mensen aan elkaar willen laten zien."

De Cardprotector wordt momenteel verkocht in zo’n negentig landen en is onder andere verkrijgbaar bij twintig Haagse retailers, waaronder Berlage en Het Brabants Lederwarenhuis, waar Secrid vanaf het allereerste begin mee samenwerkt. 

Marianne en René kenden hun moeilijkste zakelijke moment in 2008. De economische crisis greep om zich heen en dwong het stel om mensen te ontslaan die werkten voor hun toenmalige designbureau Spirid. Bijna gingen ze failliet. Toch gingen ze door met kaartbeschermers ontwerpen en ze lieten zich inspireren door marketinggoeroe Seth Godin, die zei dat je producten zo moet ontwerpen dat mensen ze aan elkaar willen laten zien. “Nou, dat hebben we gedaan,” zegt Van Geer. “We konden ook niet anders, want we hadden geen geld voor marketing.” 

Ontwikkelbedrijven 

Volgens Van Geer is slecht design een van ’s werelds grootste problemen. Er zijn te veel overbodige producten, gemaakt van schadelijke materialen, onder erbarmelijke omstandigheden. Tijdens de reizen die Marianne en hij maakten, zagen ze de vieze fabrieken in China. Daardoor wisten ze: dat willen we niet. 

Vanaf het begin werkt Secrid samen met sociale ontwikkelbedrijven, eerst in Leiden, daarna ook in Haarlem en Delft. Doordat Marianne en hij de eerste 15.000 Cardprotectors zelf in elkaar zetten aan de keukentafel, ontdekten ze hoeveel aandacht en nauwkeurigheid vereist waren. 


Lees ook:
Secrid steunt via Sheltersuit daklozen en vluchtelingen
Meer over Secrids steun aan Sheltersuit

Het is tekenend hoe ze deze uitdaging omsmolten tot een kans. “Bijvoorbeeld mensen met autisme blijken dit werk veel beter te kunnen. Door hun toewijding hebben ze gelijk in de gaten als een knopje verkeerd zit, of als de machine een ander geluid maakt. Ik hoor dat niet, maar zij pikken dat feilloos op. Ze hebben andere kwaliteiten.” 

Secrid Den Haag

Vanaf het begin werkt Secrid samen met sociale ontwikkelbedrijven, eerst in Leiden, daarna ook in Haarlem en Delft.

De positiviteit van de medewerkers van de sociale ontwikkelbedrijven inspireert en motiveert Van Geer. Hij vertelt over een vrouw die door een ontsteking beide benen verloor en ondanks alles onverwoestbaar optimistisch blijft. Sommige medewerkers zijn zo bevlogen dat ze zich zelfs op tweede paasdag – als de fabriek dicht is – tevergeefs melden aan de poort. “Uit onderzoek blijkt dat een gelukkig werkleven niet alleen om inkomen draait,” zegt hij. “Het gaat ook om waardering en zingeving. Dat merken we heel duidelijk bij onze mensen. Het is een win-winsituatie. Ook voor andere bedrijven liggen er kansen, want deze talenten willen werken en tegelijk zijn er grote reguliere arbeidstekorten.” 

Máxima 

Secrid mag zich verheugen in majestueuze steun: koningin Máxima is een zelfverklaard fan van de Cardprotector. Van Geer herinnert zich haar bezoek aan Secrid, hoe de minister en andere hooggeplaatsten naar de achtergrond verschoven, hoe ze over alles geïnteresseerde vragen stelde en zich desondanks op de seconde hield aan haar strak afgebakende tijdschema. “Máxima heeft me ook geadviseerd dat we de sociale kant van ons ondernemerschap meer moeten benadrukken,” zegt hij. “Want dat aspect is nog steeds niet breed bekend.” 

In 2017 is Secrid een Impact Fund begonnen: 1 procent van de omzet schenkt het bedrijf – in overeenstemming met Secrids filosofie – aan beloftevolle designers die met hun product belangrijke problemen oplossen. “Wij geloven echt dat een betere wereld begint bij beter design.” 


“Máxima adviseerde ons om de sociale kant van ons ondernemerschap meer te benadrukken.”

Zo vormt PFAS in de bodem een groot probleem. Ontwerpster Emy Bensdorp zag dat PFAS afbreken wanneer je ze aan grote hitte blootstelt, waarna ze bedacht om van de vervuilde klei bakstenen te maken. “Dat is zo waardevol,” zegt Van Geer. “We hebben haar ondersteund en ze is onlangs een grote pilot gestart waarvan de bakstenen kunnen worden gebruikt voor circa tien huizen.” 

Secrid-huwelijken 

Hoe vijftien jaar Secrid het huwelijk van René en Marianne heeft beïnvloed? Hij lacht: “Volledig positief. Wij hebben ’s avonds aan de eettafel interessante gesprekken, omdat wij ons – inclusief onze drie kinderen – met verschillende takken van het bedrijf bezighouden. Alle facetten van het leven komen voorbij. Wat begon in de broekzak, is een microkosmos geworden. Het zegt wel wat dat er intussen ook Secrid-huwelijken en -kinderen zijn ontstaan.” 

www.secrid.com