Vorstelijk tafelen in Kasteel de Wittenburg

Kasteel de Wittenburg had al een tuin en terras met uitzicht óp het water, maar heeft nu ook een lager gelegen terras direct áán het water beschut gelegen met een chique vibe. Denk Côte d’Azur, proef Saint-Tropez. Champagne, rosé en oesters.

kasteel de Wittenburg

DATUM

28 juni 2023

TEKST

Herman Jansen

BEELD

Martijn Beekman en PR

Vorstelijk tafelen in Kasteel de Wittenburg

Kasteel de Wittenburg had al een tuin en terras met uitzicht óp het water, maar heeft nu ook een lager gelegen terras direct áán het water beschut gelegen met een chique vibe. Denk Côte d’Azur, proef Saint-Tropez. Champagne, rosé en oesters.

Den Haag is een heerlijke stad, maar je droomt ook van reizen naar exotische oorden of ver teruggaan in de tijd op een kasteel. En dan wil je eten uit zilveren schalen. Je telt je geld, bestudeert de globe en volgt alle kookprogramma’s. Dat laatste doet gelukkig ook Jim Boctor, de jonge chef-kok van restaurant Sophie in het souterrain van Kasteel de Wittenburg. En hij wacht al op je. Niet in Mexico, niet in Thailand, maar gewoon om de hoek, in Wassenaar: óp een kasteel en mét gerechten uit de hele wereld. Who needs Schiphol?

Kasteel de Wittenburg was altijd een besloten omgeving met captains of industry, in het bezit van een exclusief lidmaatschap.

Dat reizen en smullen werd in de negentiende eeuw al voor óns gedaan door Sophie Adrienne barones Sloet van Oldruitenborgh en jonkheer Helenus Marinus Speelman, die in 1899 de Wittenburg liet bouwen. De pronkstukken van hun tochten zie je door het hele kasteel, terwijl de gerechten in het naar Sophie vernoemde à-la-carterestaurant (sinds 2018) worden verrijkt met producten uit vele landen.

De Wittenburg

Sinds De Wittenburg (met tien hotelkamers) met succes ruimte biedt aan vergaderingen en evenementen, hebben directeur Ralf Meppelder en zijn staf een volgend doel: nog duidelijker maken dat iederéén langs kan komen. Voor een glas wijn, een lunch, een borrelhapje, een diner. Voor hetzelfde geld als in de grote stad, maar met zoveel voordelen: natuur, ruimte en rust, grandeur, gratis parkeren.

Jim Boctor

Jim Boctor had al veel kookervaring (Kurhaus, Sociëteit De Witte, The Harbour Club) toen hij in 2021 werd gevraagd. Nog steeds klinkt hij blij en trots: “Wanneer word je nou chef-kok in een kasteel?” Sophie’s chef heeft duidelijk eigen ideeën en durft dingen uit te proberen. “Mijn gerechten zijn vrij robuust met wereldse smaken.” En vers natuurlijk.


De menukaart van De Wittenburg is compleet maar behapbaar. Boctor: “De keuken kent vier categorieën en vier stations. Elke kok kan zo zijn eigen taken perfect uitvoeren.” In dit restaurant kun je ‘vorstelijk tafelen’. “Als je hier komt eten, wil je ook als een vorst behandeld worden.”Gasten beleven bijvoorbeeld Sophie’s wereldreis op culinaire wijze. Met verschillende thematische menu’s, waaronder Aziatisch, Latijns-Amerikaans en klassiek Frans. “We hebben gerechten die je elders niet ziet. Zoals softshell-krabtaco’s en pulpo-bavette skewers.” Jordy van der Vegt, de vrolijke maître d’hôtel, krijgt veel lof toegezwaaid van Boctor en Meppelder: “Hij heeft een fantastische, gevarieerde wijnkaart opgezet. Tachtig procent van alle wijnen kan ook per glas worden besteld.”

220711KasteelWittenburg03

Chef-kok Jim Boctor (l) en Jordy van der Vegt.

Ook de successen van eventmanager Eline Tahaparij tellen zwaar. Dit jaar vinden er maar liefst zestig exclusieve huwelijken plaats in het kasteel en – bij mooi weer – in de weelderige tuin. “Het aanstaande bruidspaar mag dan zes weken vóór het feest een proefmenu uitproberen als voorpret. Dan weten ze direct hoe ze op hun grote dag in de watten worden gelegd.”

De Wittenburg had al een tuin en terras met uitzicht óp het water, maar heeft nu ook een lager gelegen terras direct áán het water beschut gelegen met een chique vibe. Denk Côte d’Azur, proef Saint-Tropez. Champagne, rosé en oesters. Met dank aan 1899: ‘Er was eens een barones…’

www.wittenburg.nl

datum 28 juni 2023
tekst Herman Jansen beeld Martijn Beekman en PR

Den Haag is een heerlijke stad, maar je droomt ook van reizen naar exotische oorden of ver teruggaan in de tijd op een kasteel. En dan wil je eten uit zilveren schalen. Je telt je geld, bestudeert de globe en volgt alle kookprogramma’s. Dat laatste doet gelukkig ook Jim Boctor, de jonge chef-kok van restaurant Sophie in het souterrain van Kasteel de Wittenburg. En hij wacht al op je. Niet in Mexico, niet in Thailand, maar gewoon om de hoek, in Wassenaar: óp een kasteel en mét gerechten uit de hele wereld. Who needs Schiphol?

Kasteel de Wittenburg was altijd een besloten omgeving met captains of industry, in het bezit van een exclusief lidmaatschap.

Dat reizen en smullen werd in de negentiende eeuw al voor óns gedaan door Sophie Adrienne barones Sloet van Oldruitenborgh en jonkheer Helenus Marinus Speelman, die in 1899 de Wittenburg liet bouwen. De pronkstukken van hun tochten zie je door het hele kasteel, terwijl de gerechten in het naar Sophie vernoemde à-la-carterestaurant (sinds 2018) worden verrijkt met producten uit vele landen.

De Wittenburg

Sinds De Wittenburg (met tien hotelkamers) met succes ruimte biedt aan vergaderingen en evenementen, hebben directeur Ralf Meppelder en zijn staf een volgend doel: nog duidelijker maken dat iederéén langs kan komen. Voor een glas wijn, een lunch, een borrelhapje, een diner. Voor hetzelfde geld als in de grote stad, maar met zoveel voordelen: natuur, ruimte en rust, grandeur, gratis parkeren.

Jim Boctor

Jim Boctor had al veel kookervaring (Kurhaus, Sociëteit De Witte, The Harbour Club) toen hij in 2021 werd gevraagd. Nog steeds klinkt hij blij en trots: “Wanneer word je nou chef-kok in een kasteel?” Sophie’s chef heeft duidelijk eigen ideeën en durft dingen uit te proberen. “Mijn gerechten zijn vrij robuust met wereldse smaken.” En vers natuurlijk.


De menukaart van De Wittenburg is compleet maar behapbaar. Boctor: “De keuken kent vier categorieën en vier stations. Elke kok kan zo zijn eigen taken perfect uitvoeren.” In dit restaurant kun je ‘vorstelijk tafelen’. “Als je hier komt eten, wil je ook als een vorst behandeld worden.”Gasten beleven bijvoorbeeld Sophie’s wereldreis op culinaire wijze. Met verschillende thematische menu’s, waaronder Aziatisch, Latijns-Amerikaans en klassiek Frans. “We hebben gerechten die je elders niet ziet. Zoals softshell-krabtaco’s en pulpo-bavette skewers.” Jordy van der Vegt, de vrolijke maître d’hôtel, krijgt veel lof toegezwaaid van Boctor en Meppelder: “Hij heeft een fantastische, gevarieerde wijnkaart opgezet. Tachtig procent van alle wijnen kan ook per glas worden besteld.”

220711KasteelWittenburg03

Chef-kok Jim Boctor (l) en Jordy van der Vegt.

Ook de successen van eventmanager Eline Tahaparij tellen zwaar. Dit jaar vinden er maar liefst zestig exclusieve huwelijken plaats in het kasteel en – bij mooi weer – in de weelderige tuin. “Het aanstaande bruidspaar mag dan zes weken vóór het feest een proefmenu uitproberen als voorpret. Dan weten ze direct hoe ze op hun grote dag in de watten worden gelegd.”

De Wittenburg had al een tuin en terras met uitzicht óp het water, maar heeft nu ook een lager gelegen terras direct áán het water beschut gelegen met een chique vibe. Denk Côte d’Azur, proef Saint-Tropez. Champagne, rosé en oesters. Met dank aan 1899: ‘Er was eens een barones…’

www.wittenburg.nl