DATUM
22 november 2024
TEKST
Redactie
BEELD
PR
6 x Bib Gourmands in Den Haag: ontdek culinaire parels
Den Haag is een stad vol verfijnde horecaconcepten. Maar wist je dat een aantal van deze hotspots ook een Bib Gourmand heeft? Het logo met de smullende Bibendum – ontstaan in 1997 – is een garantie voor uitstekende prijs-kwaliteitverhoudingen, ongeacht de kookstijl of concept van het restaurant. Of het nu een rijke terrine is, een verheerlijking van bloemkool of een veelzijdige rijsttafel: chefs met de Bib Gourmand benutten hun vakkennis om genereuze en onweerstaanbaar plezierige gerechten op het bord te brengen. Gasten eten er een volledige maaltijd voor een schappelijke prijs. Benieuwd? Ontdek nu zes Bib Gourmand-restaurants in Den Haag en ga mee op culinaire reis.
DATUM
22 november 2024
TEKST
Redactie
BEELD
PR
6 x Bib Gourmands in Den Haag: ontdek culinaire parels
Den Haag is een stad vol verfijnde horecaconcepten. Maar wist je dat een aantal van deze hotspots ook een Bib Gourmand heeft? Het logo met de smullende Bibendum – ontstaan in 1997 – is een garantie voor uitstekende prijs-kwaliteitverhoudingen, ongeacht de kookstijl of concept van het restaurant. Of het nu een rijke terrine is, een verheerlijking van bloemkool of een veelzijdige rijsttafel: chefs met de Bib Gourmand benutten hun vakkennis om genereuze en onweerstaanbaar plezierige gerechten op het bord te brengen. Gasten eten er een volledige maaltijd voor een schappelijke prijs. Benieuwd? Ontdek nu zes Bib Gourmand-restaurants in Den Haag en ga mee op culinaire reis.
1. Restaurant Ñ
Restaurant Ñ (Nobelstraat) herken je aan het oude, okergeel geverfde pand en het romantische terras, inclusief houten klapstoelen en met linnen gedekte tafels. Met een wirwar aan kleine lampjes en een gekoelde fles witte wijn lijkt het hier in de zomer net of je even op vakantie bent in Spanje. De kaart is klein en puur en bestaat uit middelgrote gerechten met Spaanse ondertonen om te delen. De keuken is tot laat open. Hier ga je heen om lang (lees: heel lang) te tafelen. Er wordt in dit bib gourmand-restaurant regelmatig tot diep in de nacht geborreld. Dan worden de tafels aan elkaar geschoven en gaat het diner langzaam over in Espresso Martini’s en muziek!
2. Tapisco
Al vaker schreven we over Tapisco van Marcel van der Kleijn aan de Kneuterdijk. Het is niet voor niets dat dit Spaans-Portugese restaurant steeds weer wordt meegenomen in de BOIDR-aanbevelingen. Eeuwenlang was het een geroemde boekhandel, totdat de literatuur werd ingeruild voor een sfeervol restaurant met zuiderse flair. Wat ons betreft dé plek in Den Haag voor Spaanse tapas en Portugese petiscos. Waar overigens ook de naam vandaan komt: Tapisco (tapas petiscos). Kwaliteitsproducten schitteren hier in typische gerechtjes, niet te ingewikkeld maar boordevol smaak. Onze all-time favorite is en blijft de ui gevuld met manchego, iberico ham en seizoen truffel.
3. De Basiliek
Eén ding is zeker: bij De Basiliek in de Korte Houtstraat gaat het er gezellig aan toe. Alles wat het leven mooi maakt, wordt hier ruim geserveerd. Denk aan smaakvolle, diepe sauzen, groentegarnituren die er echt toe doen, een enorme wijnkaart met ruim aanbod per glas en halve flesjes, en een menukaart met genereuze smaken die worden gekenmerkt door een mediterrane frisheid. De sfeer is bruisend, de bediening goedlachs. Als je hier nog niet hebt gegeten, dan raden we je aan daar snel verandering in te brengen. Met recht een bib.
4. Basaal
Soms is eenvoud het meest verfijnde. Dat is precies het motto van bib gourmand Restaurant Basaal. Hier omarmen ze de schoonheid van eenvoud in hun ‘moderne marktkeuken’ en focussen ze op lokale en seizoengebonden producten. Een gezellig buurtrestaurant met Scandinavische en vintage vibes en een heerlijk terras aan het water. Een ongedwongen smaakfeestje. Je vindt Basaal aan de Dunne Bierkade. Probeer de Satsuma mandarijn en yuzu granita met gebakken room en amandel, of de ricotta-dumplings met boerenkool-pistou.
5. Publique
Er zijn weinig Hagenaars die dit restaurant aan het Anna Paulownaplein niet kennen. Het hoekpand waar retro samengaat met glas-in-loodramen, speelt in op frisse gerechten met een mediterrane draai. We raden je aan om bij Publique te kiezen voor het signature-menu van 7 gangen. Waarbij het groentemenu minstens zo smaakvol is als het vlees/vismenu. Ze nemen hun groenten hier érg serieus.
6. Resumé by 6&24
De inspecteurs van de rode gids zijn enthousiast over deze wijnbar aan de Bierkade: ‘Het verleidelijk menu omvat een intens smaakvolle ceviche, een vegetarisch gerecht op basis van dry-aged biet en een rijke tarte tatin. De chefs experimenteren even graag met exotische kruiden als dat ze karakteristieke Nederlandse gerechten bereiden. Kortom: heerlijk, geïnspireerd en royaal!’