Bosman Wine sellers

Why November is the month of premiere wines.

DATE

01 November 2021

TEXT

Nico McGough

IMAGE

PR

De een kijkt er nadrukkelijk en streng op neer, terwijl de ander het juist een jaarlijks pleziermoment vindt. We hebben het over het openen van een fles wijn die in datzelfde jaar werd gemaakt.

Tet is in nagenoeg ieder wijngebied normaal dat de wijn van dát jaar pal na de oogst al te koop is. Het is een plezierwijn als voorbode van het moois dat komen gaat.
In Europa spreekt het voor zich dat de maand november de ‘primeurmaand’ bij uitstek is. Dat is logisch, omdat de wijnen doorgaans in augustus en september worden gemaakt.

Vroeger ging de nieuwe wijn zo naar Parijs.

Zuurpruimig

Na een hele korte rijping gaan zij op fles om de consumenten te plezieren vanaf begin november. Er zijn (helaas) te veel mensen die de lol er niet van inzien en zuurpruimig de jonge frivoliteit van deze wijnen ‘streng doch onrechtvaardig’ naar de grote, witte telefoon verwijzen. Deur de plee ermee, hoor ik maar al te vaak roepen, en dat doet geen recht aan deze sappig frisse jongelingen.

Zelf vergelijk ik de Primeurwijnen liever met andere jaarlijkse tradities. Denk aan de jonge, nieuwe haring, een paasei, de boterletters van Sint, of wat dat betreft de chocoladeletters. Wát zou 5 december zijn zonder deze ‘één keer per jaar’-traditie? Hoe zou het voorjaar eruitzien als de aspergetijd werd afgeschaft? Wat zou kerst zijn zonder boom? Een jaar zonder Valentijn, Vader- of Moederdag? Nóóit meer een verjaardag.


Wég met die sombere strengheid, terug naar wijn die je hart verwarmt.

Primeurwijnen

Wég met die sombere strengheid, terug naar wijn die je hart verwarmt. Nee, Primeurwijnen zijn niet de grootste wijnen ter wereld, dat is ook beslist niet de opzet ervan. Met Primeurwijnen verwelkomen de wijnbouwers het nieuwe oogstjaar. Tegelijkertijd creëren zij wat cashflow. Want veel ervan staat vanaf de vorige oogst tot aan de nieuwe te bikkelen in de wijngaarden en dan is het fijn om een stukje van de opbrengst direct te gelde te kunnen maken.

Frisse, rode wijn

In veel gevallen kiest de wijnbouwer juist de druiven van de allerjongste aanplant. Vanuit de lezing dat hoe ouder de wijnstok, hoe beter de druiven. Omdat je helemaal niet op zoek bent naar grote concentratie laat je de druivenschillen maar kort in contact met het sap, waardoor een jonge, frisse, levendige rode wijn ontstaat met de nadruk op ‘fruit’; hier geen grote diepte en al helemaal geen rijping in eiken vaten, juist níét. Om het fruitige karakter nadrukkelijk over te brengen in de wijn werd een gistingstechniek ontwikkeld. Hierbij stort men de verse druiven (complete trossen) in een grote gistingskuip, waardoor het onderste fruit wordt gekneusd en langzaam begint te gisten.

Fruitintensiteit

Soms pompt men er wat CO2 (koolzuurgas) op en sluit de kuip. Doordat er een deken van koolzuur over het fruit ligt, heeft zuurstof geen kans, waarmee de gisting ook niet volledig van start gaat. Wél weken de druiven in onder invloed van het CO2-gas. Deze inweking noemen wijnboeren ‘macération’ en de complete techniek heet macération carbonique. Want als de druiven in voldoende mate zijn ingeweekt, gooit men de gistingskuip open en start de alcoholische gisting vrijwel meteen in volle glorie. Omdat de inweking grotendeels ín de druif plaatsvindt, is de fruitintensiteit van het gistende sap enorm. Als je door een wijnmaakruimte loopt waar de gisting vol aan de gang is, dan loopt het water je in de mond van de rijpe fruitgeuren.

Geen kijkwijn

Als de gisting eenmaal achter de rug is en alle suiker in de druif is omgezet in alcohol, mag de jonge wijn even bijkomen van al deze actie, maar niet lang, want doorgaans staat de bottellijn al gereed, luttele weken nadat de gisting van start ging. Hup, bottelen die hap en verkopen. Het is geen wijn om jaren achtereen vertroetelend naar te kijken terwijl de kelderstoflaag groeit. Het is een wijn om direct na aanschaf te ontkurken. Genietwijn, plezierwijn, drinkwijn, dát is het. Als heel Europa tegelijk aan de Primeurwijnen gaat, dan is er sprake van een tsunami die zich vanuit de productiegebieden in met name Spanje, Italië en Frankrijk richting consumenten spoelt. Denk hier niet lichtzinnig over.

De Beaujolais Nouveau is een bekende primeurwijn

De Beaujolais Nouveau is een bekende primeurwijn

Als de bekendste van alle Primeurwijnen, de Beaujolais Nouveau of Beaujolais Primeur, wordt vrijgegeven voor transport, dan is er haast geen vrachtauto in Europa meer te vinden om andere wijnen op te halen. Wat cijfers betreft, is het ook een kolossale operatie waarbij in enkele dagen tientallen miljoenen flessen van A naar B gaan. Circa de helft van de totale jaarproductie van het Beaujolais-gebied bijvoorbeeld wordt als Primeurwijn verkocht, dat is al tegen de 20 miljoen flessen! Met 20.000 flessen per vrachtauto is het wel duidelijk waar de plotselinge drukte op de snelwegen vandaan komt.


Omdat ik al vanaf het begin van mijn carrière de lol van deze jaarlijkse traditie heb ingezien – wij Britten houden tenslotte van tradities – maakte ik er een jaarlijks feestje van. Om 00.01 uur in de ochtend op de dag van de wettelijke ‘déblocage’ gooide ik de winkel open en mochten liefhebbers komen proeven. Al snel liep dat uit de hand en waren er zo ongeveer dranghekken nodig om de honderden mensen in goede banen te leiden.

Top-BN’ers

De horeca kwam ‘na sluit’ ook langs en nam plateaus met lekkernijen mee om ‘the beautiful people’ van Den Haag extra te verwennen. Het waren fantastische tijden, top-BN’ers tussen ons gewone liefhebbers in en iedereen met een glimlach op het gezicht.


Het geheel was afgewerkt met een knalroze kanten slipje, óver de grijze onderlaag, om haar destijds nog geheel natuurlijke lijnen extra vorm te geven

Meest spraakmakend was het Haagse sterretje dat haar parelmoerroze ‘Mesedes’ (nee, geen spelfout) met vergulde ster aan de overkant op de stoep kwakte en atletisch uitstapte; het was hartje winter. Om er zeker van te zijn dat zij opviel, was ze gekleed in een lichtgrijze bodystocking zonder verdere toestanden om het lijf. Het geheel was afgewerkt met een knalroze kanten slipje, óver de grijze onderlaag, om haar destijds nog geheel natuurlijke lijnen extra vorm te geven. Ik kan mij niet herinneren óóit zoveel opengevallen monden te hebben gezien.

Politie-inval

En natuurlijk was er ook dat jaar de traditionele politie-inval met de vraag wat we in hemelsnaam aan het doen waren in het holst van de nacht. Ons sterretje nam de beide dienders even onder haar hoede en met een brede glimlach doken zij kort daarna de dienstauto weer in om de patrouille te continueren.

Claire Chasselay. Deze wijnwonderdame maakt nabij Brouilly een spraakmakende kwaliteit, geheel biologisch en zonder toegevoegd sulfiet.

Claire Chasselay. Deze wijnwonderdame maakt nabij Brouilly een spraakmakende kwaliteit, geheel biologisch en zonder toegevoegd sulfiet.

Per traditie volgen wij alleen de Beaujolais Nouveau en wij kopen die altijd van Claire Chasselay. Deze wijnwonderdame maakt nabij Brouilly een spraakmakende kwaliteit, geheel biologisch en zonder toegevoegd sulfiet. Dus géén hoofdpijn de volgende morgen. De wettelijke déblocage 2021 is op donderdag 18 november, dan mogen de eerste flessen van dit jaar worden verkocht. Het zal nog spannend zijn, want de gigantisch (nacht)vorstschade van april zal de beschikbare hoeveelheden geen goed hebben gedaan.

www.bosmanwijnkopers.nl

date 01-November-2021
text Nico McGough / image PR

De een kijkt er nadrukkelijk en streng op neer, terwijl de ander het juist een jaarlijks pleziermoment vindt. We hebben het over het openen van een fles wijn die in datzelfde jaar werd gemaakt.

Tet is in nagenoeg ieder wijngebied normaal dat de wijn van dát jaar pal na de oogst al te koop is. Het is een plezierwijn als voorbode van het moois dat komen gaat.
In Europa spreekt het voor zich dat de maand november de ‘primeurmaand’ bij uitstek is. Dat is logisch, omdat de wijnen doorgaans in augustus en september worden gemaakt.

Vroeger ging de nieuwe wijn zo naar Parijs.

Zuurpruimig

Na een hele korte rijping gaan zij op fles om de consumenten te plezieren vanaf begin november. Er zijn (helaas) te veel mensen die de lol er niet van inzien en zuurpruimig de jonge frivoliteit van deze wijnen ‘streng doch onrechtvaardig’ naar de grote, witte telefoon verwijzen. Deur de plee ermee, hoor ik maar al te vaak roepen, en dat doet geen recht aan deze sappig frisse jongelingen.

Zelf vergelijk ik de Primeurwijnen liever met andere jaarlijkse tradities. Denk aan de jonge, nieuwe haring, een paasei, de boterletters van Sint, of wat dat betreft de chocoladeletters. Wát zou 5 december zijn zonder deze ‘één keer per jaar’-traditie? Hoe zou het voorjaar eruitzien als de aspergetijd werd afgeschaft? Wat zou kerst zijn zonder boom? Een jaar zonder Valentijn, Vader- of Moederdag? Nóóit meer een verjaardag.


Wég met die sombere strengheid, terug naar wijn die je hart verwarmt.

Primeurwijnen

Wég met die sombere strengheid, terug naar wijn die je hart verwarmt. Nee, Primeurwijnen zijn niet de grootste wijnen ter wereld, dat is ook beslist niet de opzet ervan. Met Primeurwijnen verwelkomen de wijnbouwers het nieuwe oogstjaar. Tegelijkertijd creëren zij wat cashflow. Want veel ervan staat vanaf de vorige oogst tot aan de nieuwe te bikkelen in de wijngaarden en dan is het fijn om een stukje van de opbrengst direct te gelde te kunnen maken.

Frisse, rode wijn

In veel gevallen kiest de wijnbouwer juist de druiven van de allerjongste aanplant. Vanuit de lezing dat hoe ouder de wijnstok, hoe beter de druiven. Omdat je helemaal niet op zoek bent naar grote concentratie laat je de druivenschillen maar kort in contact met het sap, waardoor een jonge, frisse, levendige rode wijn ontstaat met de nadruk op ‘fruit’; hier geen grote diepte en al helemaal geen rijping in eiken vaten, juist níét. Om het fruitige karakter nadrukkelijk over te brengen in de wijn werd een gistingstechniek ontwikkeld. Hierbij stort men de verse druiven (complete trossen) in een grote gistingskuip, waardoor het onderste fruit wordt gekneusd en langzaam begint te gisten.

Fruitintensiteit

Soms pompt men er wat CO2 (koolzuurgas) op en sluit de kuip. Doordat er een deken van koolzuur over het fruit ligt, heeft zuurstof geen kans, waarmee de gisting ook niet volledig van start gaat. Wél weken de druiven in onder invloed van het CO2-gas. Deze inweking noemen wijnboeren ‘macération’ en de complete techniek heet macération carbonique. Want als de druiven in voldoende mate zijn ingeweekt, gooit men de gistingskuip open en start de alcoholische gisting vrijwel meteen in volle glorie. Omdat de inweking grotendeels ín de druif plaatsvindt, is de fruitintensiteit van het gistende sap enorm. Als je door een wijnmaakruimte loopt waar de gisting vol aan de gang is, dan loopt het water je in de mond van de rijpe fruitgeuren.

Geen kijkwijn

Als de gisting eenmaal achter de rug is en alle suiker in de druif is omgezet in alcohol, mag de jonge wijn even bijkomen van al deze actie, maar niet lang, want doorgaans staat de bottellijn al gereed, luttele weken nadat de gisting van start ging. Hup, bottelen die hap en verkopen. Het is geen wijn om jaren achtereen vertroetelend naar te kijken terwijl de kelderstoflaag groeit. Het is een wijn om direct na aanschaf te ontkurken. Genietwijn, plezierwijn, drinkwijn, dát is het. Als heel Europa tegelijk aan de Primeurwijnen gaat, dan is er sprake van een tsunami die zich vanuit de productiegebieden in met name Spanje, Italië en Frankrijk richting consumenten spoelt. Denk hier niet lichtzinnig over.

De Beaujolais Nouveau is een bekende primeurwijn

De Beaujolais Nouveau is een bekende primeurwijn

Als de bekendste van alle Primeurwijnen, de Beaujolais Nouveau of Beaujolais Primeur, wordt vrijgegeven voor transport, dan is er haast geen vrachtauto in Europa meer te vinden om andere wijnen op te halen. Wat cijfers betreft, is het ook een kolossale operatie waarbij in enkele dagen tientallen miljoenen flessen van A naar B gaan. Circa de helft van de totale jaarproductie van het Beaujolais-gebied bijvoorbeeld wordt als Primeurwijn verkocht, dat is al tegen de 20 miljoen flessen! Met 20.000 flessen per vrachtauto is het wel duidelijk waar de plotselinge drukte op de snelwegen vandaan komt.


Omdat ik al vanaf het begin van mijn carrière de lol van deze jaarlijkse traditie heb ingezien – wij Britten houden tenslotte van tradities – maakte ik er een jaarlijks feestje van. Om 00.01 uur in de ochtend op de dag van de wettelijke ‘déblocage’ gooide ik de winkel open en mochten liefhebbers komen proeven. Al snel liep dat uit de hand en waren er zo ongeveer dranghekken nodig om de honderden mensen in goede banen te leiden.

Top-BN’ers

De horeca kwam ‘na sluit’ ook langs en nam plateaus met lekkernijen mee om ‘the beautiful people’ van Den Haag extra te verwennen. Het waren fantastische tijden, top-BN’ers tussen ons gewone liefhebbers in en iedereen met een glimlach op het gezicht.


Het geheel was afgewerkt met een knalroze kanten slipje, óver de grijze onderlaag, om haar destijds nog geheel natuurlijke lijnen extra vorm te geven

Meest spraakmakend was het Haagse sterretje dat haar parelmoerroze ‘Mesedes’ (nee, geen spelfout) met vergulde ster aan de overkant op de stoep kwakte en atletisch uitstapte; het was hartje winter. Om er zeker van te zijn dat zij opviel, was ze gekleed in een lichtgrijze bodystocking zonder verdere toestanden om het lijf. Het geheel was afgewerkt met een knalroze kanten slipje, óver de grijze onderlaag, om haar destijds nog geheel natuurlijke lijnen extra vorm te geven. Ik kan mij niet herinneren óóit zoveel opengevallen monden te hebben gezien.

Politie-inval

En natuurlijk was er ook dat jaar de traditionele politie-inval met de vraag wat we in hemelsnaam aan het doen waren in het holst van de nacht. Ons sterretje nam de beide dienders even onder haar hoede en met een brede glimlach doken zij kort daarna de dienstauto weer in om de patrouille te continueren.

Claire Chasselay. Deze wijnwonderdame maakt nabij Brouilly een spraakmakende kwaliteit, geheel biologisch en zonder toegevoegd sulfiet.

Claire Chasselay. Deze wijnwonderdame maakt nabij Brouilly een spraakmakende kwaliteit, geheel biologisch en zonder toegevoegd sulfiet.

Per traditie volgen wij alleen de Beaujolais Nouveau en wij kopen die altijd van Claire Chasselay. Deze wijnwonderdame maakt nabij Brouilly een spraakmakende kwaliteit, geheel biologisch en zonder toegevoegd sulfiet. Dus géén hoofdpijn de volgende morgen. De wettelijke déblocage 2021 is op donderdag 18 november, dan mogen de eerste flessen van dit jaar worden verkocht. Het zal nog spannend zijn, want de gigantisch (nacht)vorstschade van april zal de beschikbare hoeveelheden geen goed hebben gedaan.

www.bosmanwijnkopers.nl